Ismerd meg önmagad! 4+1 önismereti tipp

Ismerd meg önmagad! 4+1 önismereti tipp

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Ú

Úgy érzed káosz uralkodik „odabent"? Rakj rendet toll és papír segítségével! Elmondjuk, hogyan.

Ha hiszed, ha nem, önmagad megismerésének egyik leghatékonyabb módja a naplóírás. Már próbáltad, és nem vezetett eredményre? Lehetséges, hogy valamit rosszul csináltál... Tippjeink segíthetnek!

Életed során nap mint nap rengeteg tanácsot kapsz arra vonatkozóan, mit hogyan csinálj, hol hogyan viselkedj, kivel hogy beszélj, stb. Persze nem ritkák az egymásnak ellentmondó utasítások sem. És mi van akkor, ha az egymásnak ellentmondó hangok belülről jönnek? Ha már lassan azt sem tudod, ki vagy, mi vagy, és mi célod az életben? Sandy Grason amerikai írónő szerint a „belső kritikus üvölt, míg a belső bölcsesség csak suttog", ezért csend és nyugalom kell ahhoz, hogy a meghalld a belső hangot. Az írónő állítása szerint a naplóírás a megnyugvás, elcsendesedés, befelé figyelés egyik legjobb módszere.

Nincs más dolgod tehát, mint beszerezni egy noteszt, egy tollat és egy stopperórát! Íme a kérdések, amelyeket meg kell válaszolnod az önismereted fejlődéséhez:

1. Miről nem akarok írni?


Remek trükk a tudatalattid felszabadításához: állítsd be a stoppert tíz percre, és azalatt válaszold meg a fenti kérdést, írj le mindent, ami eszedbe jut. Légy őszinte, tárulkozz ki, nyugtasson az a tudat, hogy ha lejárt a tíz perc és visszaolvastad, amit írtál, összetépheted a papírt. Naplóíráskor hajlamosak vagyunk szépítgetni a tényeken. Azt szeretnénk, ha a naplónk szép és tökéletes lenne, bár az élet sosem az. Ha végre elengeded magad, és leírod azokat a dolgokat, amelyeket soha semmilyen körülmények között nem szerettél volna leírni, felszínre kerülhetnek a legsúlyosabb és a legsürgetőbb problémáid.

2. Ki vagyok én jelen pillanatban?

Ismét állítsd tíz percre a stoppert, és válaszolj a kérdésre. Majd írd le azt is, ki voltál korábban: nyolc, tizenhat, huszonöt évesen. Találd meg a különbségeket, majd találd meg azt a részedet, amelyik nem változott, azt az embert, aki végig veled volt. Gondold át, mi ennek az embernek az elképzelése az életről? Hallgattál-e rá, tudatosan tervezted-e az életedet, vagy csak sodródtál az árral?

3. Melyek azok a dolgok, amelyek örömet szereznek nekem?

Vajon te milyen gyakran gondolkodsz el ezen a kérdésen? Indíts rendszeres rovatod a naplódban a fenti címmel. Minél több olyan dolgot gyűjtesz össze, amit szeretsz, amitől jókedvű leszel, annál tudatosabban fogod érzékelni az élet örömeit. Írd le a megvásárolható – álmaid táskája, kéthetes görögországi nyaralás –, és a pénzért meg nem vehető – baráti beszélgetés, elmerülés a fürdőkádban – dolgokat is.

4. Melyek a legjobb tulajdonságaim?

Készíts listát a tíz legjobb tulajdonságodról, amelyek miatt úgy érzed, jó a saját bőrödben lenni. Ha nagyon magad alatt vagy, és úgy véled, nincs ilyen tulajdonságod (mekkora butaság! – de tudjuk, hogy néha van ilyen), kérdezd meg a környezetedet (anyukát, barátnőt, kollégát, gyereket), ők mit szeretnek benned a legjobban. Kérd meg őket, hogy csak egyetlen tulajdonságodat emeljék ki, így könnyedén képet kaphatsz az erősségeidről.

+1 tipp:
Képzeld el, hogy elbeszélgetsz 100 éves önmagaddal. Mit szeretnél, mit meséljen neked ez a bölcs öregasszony?Milyen emlékeket szeretnél, hogy megosszon veled? Kérdezd meg tőle: mire kellene koncentrálnod a következő években? Milyen tapasztalatok lehetnek hasznodra az eljövendőkben? Ebből az egyszerű játékból villámgyorsan kiderülhet, jó úton haladsz-e.

Ha Gwyneth Paltrow-t nem bírod – attól még a tésztáját imádni fogod

Egy-két évvel ezelőtt, a csapból is Gwyneth carbonrájára folyt, miközben az akkor megjelent receptkönyve - csak úgy, mint sokszor ő maga is -, a támadások kereszttüzébe került. Ha a színésznőt nem is, az egyik receptjét mégis szerette az internet népe, amit többek között a popsugar, a delish is lehoztak. Én is sokszor elgondolkodtam azon, hogy ideje lenne végre kipróbálnom. A napokban épp carbonarára vágytam, hát megtettem!

5 reggeli, amit az irodai konyhád mikrójában is elkészíthetsz, méghozzá 5 perc alatt

Néha egy bögre forró finomság elég ahhoz, hogy a helyes vágányra terelődjön az ember munkanapja. Készítettél már fűszeres zabkását és más ínyencségeket a mikróban? Én most kipróbáltam néhány mikrózható reggeli receptet.

Annyi ételt vásárolj, amennyit meg is eszel – Tippek az élelmiszerpazarlás ellen

Én ugyan soha nem éltem pazarló életet, de pár éve még inkább figyelek arra, miből mennyit vásárolok és használok fel. Ezzel a tudatos gondolkodással te is sokat tehetsz magadért, a bolygóért, sőt rengeteg pénzt is spórolhatsz. Talán még egy adag lelkiismeret-furdalástól is megkímélheted magad. Tegyünk együtt az élelmiszerpazarlás ellen!

Vajon mit gondolna a 20 éves önmagam a mostani életemről? Levél magamnak a múltba és a jövőbe

"...most még nehéz elképzelned, de mindent ügyesen csinálsz: semmilyen erőfeszítésed sem hiábavaló, idővel minden meg fog térülni, így hát soha ne add fel!"

Garnélás-kapros cukkinileves (akár vegán)

Íme egy könnyen és gyorsan elkészíthető, ízekben mégis gazdag leves. Rák nélkül tökéletes vega leves.

Böllér, hentes, pékné – te tudod, hogy milyen ételre utalnak ezek a kifejezések?

Számtalan fogásunk van, ami egy tájegységről, népcsoportról, személyről, egy foglalkozást űző személyről, vagy épp annak feleségéről kapta a nevét. Ezek az elnevezések többnyire készítési módokat jelölnek. Te tudod, hogy melyik mit takar?

A jó szüléshez idő kell, nem pedig futószalagon végzett műtétek - a WHO új irányelvekkel állt elő a nők érdekében

A WHO nemrég új ajánlásokat fogalmazott meg a pozitívabb szülésélmény érdekében.

„Nagyon fontos, hogy egy társadalom elismerje a művészi munkát” – Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője

A kortárs műveknek lehet pénzben kifejezhető értéke, a művészeknek nemzetközileg komolyan vehető karrierje – érvel az Unicredit Bank mecénás programja, a Korszakalkotók egyik zsűritagja. Topor Tündével beszélgettünk.

Csak én nem akarom megkeresztelni a gyerekemet a családban - avagy így lettem hirtelen fekete báránnyá

"Vajon miért gondoltam azt, hogy anyai alapon jogot formálhatok arra, hogy eldöntsem, lesz-e szenteltvízbe mártás, avagy sem?"

17 optikai illúzió, amit az agyad nem fog helyesen látni, akárhogy is erőlködik

A szemünket és az agyunkat kiábrándítóan könnyű becsapni.

Ezért kell körtét enni alkoholos italok fogyasztása előtt

A körte nemcsak azért szuper gyümölcs, mert tele van vitaminokkal, nagyon finom, sok ételhez illik, így jól felhasználható a főzéshez is, hanem még a borokhoz kapcsolódóan is vannak nagyon pozitív hatásai.

10 kérdés Borbély Alexandrához: Legnagyobb rémálmáról, korai filmes élményeiről és az Oscarról beszélgettünk vele - VIDEÓ

Az Oscar-jelölések előtti napokban volt alkalmunk beszélgetni Európa legjobb színésznőjével, ő pedig elbűvölő szerénységgel nyilatkozott a jelölés lehetőségéről, illetve például arról, mennyire vonzza a külföldi karrier.

Nem olyan voltam, mint a többi gyerek, de te homokba dugtad a fejed, Anya!

Flórának nem volt könnyű gyerekkora. Ma már tudja, mi volt ennek az oka és ettől végre felnőtt fejjel megcsillant benne a remény. Az ő levele következik, amit az édesanyjához intézett...

Az ötmásodperces szabály, amely egyszer és mindenkorra véget vet a halogatásnak

Folyton csak tolod magad előtt a kisebb-nagyobb elvégzetlen feladatok garmadáját? Pedig lehet, hogy csak öt másodpercen múlik.

11 hack, ami lazán felpörgeti a reggeli készülődést gyerekekkel

Van vis maior, amiket könnyedén meg lehet előzni! Segítünk az előre tervezésben, hogy a reggeli rohanásban legalább a fejedet ne veszítsd el.

A 18 éves Emma González az igazi Katniss Everdeen?

Az éhezők viadala fiktív hősnőjéhez hasonlítják a gimnazista lányt, aki profi politikusokat megszégyenítő beszédével talán örökre megváltoztatta az amerikai közéletet a floridai iskolai lövöldözés utáni tüntetésen.

Kövess minket

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft