Sajtos-rozmaringos grissini pácolt sonkával

Borítókép: Sajtos-rozmaringos grissini pácolt sonkával
Egyszerű, mégis exkluzív vendégváró finomság.

Előkészítési idő: 40 perc + a kelés
Sütési idő:
20 perc

Hozzávalók (60 rudacskához):
70 deka liszt
•1kávéskanál só
•10 deka reszelt juhsajt vagy parmezán
•másfél deka száraz élesztő
•2 evőkanál aprított rozmaring
•3-4deci víz
•fél deci + 1 kávéskanál olívaolaj
•1 nagy, érett paradicsom
•25deka vékonyra szeletelt pácolt sonka
•durva szemű tengeri só

1. Szitáld a lisztet és a sót egy tálba, add hozzá a reszelt sajtot, az élesztőt és arozmaringot. Az öklöddel nyomj a közepébe egy gödröt, oda öntsd az olajat és a vizet. Eleinte fakanállal, aztán a kezeddel keverd össze körkörös mozdulatokkal.

2. Belisztezett felületen alaposan gyúrd át 3–5 perc alatt könnyűre és simára. Olajozott tálban, fóliával és konyharuhával letakarva tedd meleg helyre legalább fél órára.

3. Melegítsd a sütőt 200fokra. Két sütőtálcát bélelj ki sütőpapírral.

4. A megkelt tésztát borítsd ki belisztezett deszkára, szaggass belőle kábé 60 darabkát és mindegyiket sodord hosszú, vékony pálcikává. Fektesd őket egymás mellé a sütőlapokra.

5. A meghámozott és szétnyomkodott paradicsomot – egy kevés olívaolajjal hígítva – verd fel villával homogénre, kend meg ezzel afolyadékkal a tésztapálcikákat. (Megszórhatod durva szemű tengeri sóval is.) A tálcákat told a sütőbe kábé 20 percre, hogy a grissinik átsüljenek. A tálcán hagyd kihűlni.

Szöveg:Simándi Júlia, fotó:Brett Stevens /acpsyndication.com.