Jó alvónak nem csak születni lehet

Jó alvónak nem csak születni lehet

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A békés éjszakai alvás családi ügy. A helyes alvási szokások kialakítása a szülő feladata, neki kell észrevennie azt is, ha a gyermek nyugalmát testi-lelki problémák veszélyeztetik.

A jó alvó kisgyermek kiegyensúlyozott és korának megfelelően fejlett, és legalább az egyik szülője szintén kiegyensúlyozott, aktív. Mondhatnánk azt is, hogy a békés éjszakai alvás családi ügy. A helyes alvási szokások kialakítása a szülő feladata, neki kell észrevennie azt is, ha a gyermek nyugalmát testi-lelki problémák veszélyeztetik.

Álommanó
Az én ágyam, az én váram. Jó ott lenni. Várnak a barátaim, a maci és a kutyus. Aztán jön az álommanó, és már süppedek is bele a finom, mély álomba. A jó alvó gyermekek fejében ehhez hasonló képek élnek az esti lefekvésről, és dr. Gál Éva gyermekorvos, a Madarász utcai Gyermekkórházban működő Alváslabor vezetője szerint éppen ez a dolog kulcsa. – Sokkal könnyebb feladat kezdetben kialakítani a gyermek helyes alvási szokásait, mint később átírni egy rosszul rögzült rendszert.

Hogy hol rontjuk el, mi szülők?
Úgy tűnik, egészen az elején. A csecsemő életének első hónapjaiban úgy érezzük, kedvünkre kényeztethetjük csemeténket, hiszen ez az összeszokás, az ismerkedés ideje. Ha azonban már ekkor résen vagyunk, és kialakítunk egy rugalmas, de fix napirendet, sok későbbi álmatlan éjszakától kímélhetjük meg családunkat. – Az a gyermek, aki mindig azonos időben a korának megfelelő mennyiséget kap enni, komfortosan érzi magát, és békésen alszik – mondja Gál doktornő. – A babák első három hónapját megkeserítő hasfájás persze létező és gyakori probléma (pontos okát mind a mai napig nem ismerik az orvosok), ez azonban, ahogy jön, úgy múlik el.

A későbbi alvászavarok jelentős részét az okozza, hogy a gyermekben kisded korban nem fejlődik ki az a képesség, hogy egyedül elaludjon. Akkor is elfér bármelyik lakásban egy ágy vagy egy alvókuckó, ahol a kicsi álomba gügyögheti, ringathatja saját magát, ha saját szoba nem is jut neki. Mindez azért is lényeges, mert a gyermek éjszaka többször is felébred, újra elaludni azonban csak olyan körülmények között tud, ahogyan először álomba merült. Ha tehát este ringattuk, énekeltünk neki, vagy éppen szopás közben szunnyadt el, az éjszakai ébredések idején is ezt fogja tőlünk várni.

Mit tegyünk, ha már rosszul alszik?
Ha az elején lecsúsztunk a helyes alvási szokások kialakításáról, később bármiféle változásért nagy erőfeszítéseket kell tennünk. – A legfontosabb azt tisztázni, hogy elaludni csakis fáradt gyerek (és felnőtt) képes. Ki kell tapasztalni, mikorra fárad el kellemesen agyermekünk – tanácsolja Gál doktornő. – Megtévesztő lehet, hogy a túlfárasztott gyermek ugyanúgy viselkedik, mint a nagyon aktív: túlpörög. Ilyenkor semmiképpen ne várjuk meg, amíg kidől, inkább próbáljuk csendesebb elfoglaltságokkal ráhangolni az alvásra. Érdemes ragaszkodni az esti rituálékhoz: a vacsora, a fürdés, az esti mese mindig ugyanazokból a fázisokból álljon.

--pagebreak--

Még mindig velünk alszik, segítség!
A többéves, de még mindig szülőkkel alvó gyerek átszoktatására nem egy módszert szoktak ajánlani, például azt, amikor az esti rituálé után megkérjük a már ágyban fekvő gyermeket, hogy várjon ránk egy kicsit, amíg összepakolunk a másnapi uszodára, játszótérre vagy más kedvenc programra. Amár önállóan közlekedő kicsik fantáziája persze igen színes, és valószínűleg még jó párszor kisétálnak a szobájukból a legkülönbözőbb indokokkal, de a tapasztalat azt mutatja, hogy egyszer mégiscsak bent ragadnak, és jóízűt alszanak. Használható ötlet az is, ha a szülői ágy mellé egy laticelt rendszeresítünk, hogy ha a gyermek mégis velünk szeretne lenni, oda lefeküdhessen. A szülői ágyba, ha csak lehet, ne engedjük beköltözni, mert onnan végképp nehéz a visszaút a saját helyére.
Persze a legjobban alvó gyermekekkel is előfordul, hogy jól működő alvásrendszerét valamilyen változás, egy betegség, fognövés vagy egy költözködés felborítja. Ilyenkor ne essünk kétségbe, ne jelenjen meg lelki szemeink előtt az ágyunkban szuszogó kamasz fiunk képe, inkább kényeztessük igénye szerint a gyermeket. A rendkívüli helyzet elmúltával viszont igyekezzünk mielőbb visszatérni a normális kerékvágásba.

Erre azért kapjuk fel a fejünket
A szülői szoktatáson nagyon sok múlik, mégis vannak olyan esetek, amikor érdemes a rosszul alvó gyermek jelzéseire felfigyelni, és szakorvoshoz fordulni. – A leggyakoribb alvásfüggő légzészavarok egyike az úgynevezett OSAS (obstruktív alvási apnoe), amely a légutak elzáródásának problémája – magyarázza Gál doktornő. – Ezt általában a nagyobb mandula okozza, a szülő pedig csak azt veszi észre, hogy agyermeke horkol, majd kimarad egy levegővétel, amire a gyermek felébred. A jól szoktatott csemete ilyenkor ugyan újra elalszik, az éjszakai pihenése azonban szakaszossá válik, és reggel fáradtan ébred. A problémán általában úgy lehet segíteni, ha kiveszik a mandulát. Ha a tápszerezés megkezdésekor agyermek éjszaka többször hasfájással ébred, erős a gyanú a tejfehérje-érzékenységre. Hasonlóképpen rosszul alszanak a tejcukorbontási nehézségekkel és az ekcémával küzdő gyermekek.

Alvajárók, holdkórosok
Előfordulhat, hogy gyermekünkre az éjszaka közepén a konyhaasztalnál találunk rá, amint lelkesen falatozza a müzlit. Ha érdeklődni kezdünk a nagy éhség okáról, ám választ nem kapunk, sőt, egyéb reakciót sem tapasztalunk, maradjunk a gyermek mellett és nyugodjunk bele a tudatba: csemeténk alvajáró. Jó tudni, hogy ilyenkor a gyermeket nem lehet és nem is érdemes felébreszteni, a történtekre úgysem emlékezne másnap, ráadásul pár percen belül általában magától visszafekszik, és elalszik. A jelenség teljesen ártalmatlan, agyermek biztonságáról azonban mindenképpen gondoskodni kell: barikádozzuk el a lépcsőt, zárjuk be az ablakokat, a teraszajtót.

Szintén a parasomniák közé soroljuk az úgynevezett ritmikus mozgászavar jelenségét. Ilyenkor az elalvás kezdetén a mozgásformák széles tárházát produkálja a gyermek. Van, aki a fejét ütögeti az ágyhoz, más a törzsét hintáztatja. A tünetek általában 9 hónapos kor előtt kezdődnek, majd lassan maguktól megszűnnek. Ha azonban az édesanya bizonytalan abban, hogy mit is tapasztal, mindenképpen keressen fel szakorvost, hiszen számos betegségnek, köztük például az epilepsziának is van olyan fajtája, ami kizárólag alvás közben okoz görcsöket. Érdemes megemlíteni még a 3–6 éves korosztály körében igen gyakori rémálmokat. Amennyiben visszatérő jelenségről van szó, konzultáljunk gyermekpszichológussal, mivel a háttérben akár súlyos pszichés zavar vagy szorongás is állhat.

Szöveg: Somogyi Eszter, Fotó: Éva magazin, Europress/Getty Images, Pinterest

Tovább olvasok
23 tipikus Instagram hazugság, de mutatjuk a valóságot is

A hétköznapok nem olyan glamúrosak, mint amilyennek a filmek és persze a közösségi oldalakon megjelenő fotók tökéletes megvilágításában látszanak; de épp ezért szeretjük őket!

Megvan az első állam, ahol embereket komposztálhatnak

Elsőre talán morbidnak tűnhet ez a szókapcsolat, de talán ez írja le legjobban, miről is van szó: egy az új temetkezési lehetőségről, ami ráadásul jóval olcsóbb lesz, mint a hagyományos eljárás.

Kövess minket

A negyed éves Éva előfizetésed mellé most fél évig az APA magazin 3 lapszámát is megkapod

Csak 2970 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem