Horkolás és alvásvizsgálat

Horkolás és alvásvizsgálat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A horkolással két baj van: a horkoló nem kap rendesen levegőt, a többieket pedig idegesíti. Számos megoldási lehetőséget hirdetnek a piacon.

A horkolás oka
Jellegzetes hang képződik, amikor a beszívott levegő rezgésbe hozza a nyelvgyök és a garat nyálkahártyáját. Egyesek szerint ennek az oka a nyelv, a szájpadlás és a garat izomzatának túlzott lazasága alvás közben. Ez önmagában nem elegendő magyarázat, mert az alvásnak éppen az a lényege, hogy pihenni tudjon a szervezet, tehát további hajlamosító okokat kell keresnünk. Elhízáskor a fej-nyak környékén, a nyálkahártyák alatt is felhalmozódik a zsírszövet, emiatt szűkebb lesz a levegő útja, ezért könnyebben berezonál a szerkezet. Ugyanilyen hatása van a megnagyobbodott orrmandulának is (csecsemőknél természetes a horkolás, mert kicsi a hely az adenoid mellett). Alkohol, altatók, nyugtatók is ernyesztik a simaizomzatot. Dohányosoknál, allergiásoknál a nyálkahártya állandó izgalomban van, megvastagodik, ettől könnyebben rezonál. Felnőttkorban viszonylag hirtelen kialakuló horkolásnál tumorra is gondolni kell.

--pagebreak--

Alvási apnoÉ
Szerencsére egyre ismertebb, de még mindig bőven aluldiagnosztizált betegség: a horkolók legalább egytizede szenved benne. Lényege, hogy a levegő nehezített áramlása miatt oxigénhiányban szenvedünk alvás közben, sőt, rövidebb-hosszabb légzéskimaradások is előfordulnak. Az alvási apnoé (angol neve obstructive sleep apnoe syndrome, ebből származó, elterjedt rövidítése: OSAS) következményei közül a legismertebb az örökké kialvatlan, és ezért folyton álmos gépkocsivezető közlekedési balesete, ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Az éjszakai fel-felébredések (többségükre nem emlékszünk) miatt elégtelen lesz az alvás, ami károsítja a kognitív funkciókat. Emellett az oxigénhiány stressz a szervezet számára, és hosszú távon egyes hormonális tényezők állandó izgalmához vezet. Ennek következtében megnő többek között a cukorbetegség és a magas vérnyomás előfordulása is, ami a végzetes szív- és érrendszeri eseményeknek, a szívinfarktusnak és a stroke-nak a kockázatát is fokozza. Az alvási apnoé tehát rendkívül komolyan veendő betegség.
Az elhízás OSAS-ra hajlamosít, az OSAS pedig a kedvezőtlen anyagcserehatásokon keresztül elhízásra, ez tehát egy olyan ördögi kör, melyből csak megfelelően megválasztott életmóddal és kezeléssel lehet kilépni. Több tanulmány igazolta a horkolás és a szexuális aktivitás csökkenése közti összefüggést. Nem világos azonban, hogy melyik okozza melyiket (esetleg mindkettő egy közös harmadiknak, talán az elhízásnak a következménye?).

Mennyire súlyos?
A horkolás jellegzetessége, hogy nem emlékszünk rá, körülményeit pedig még kevésbé tudjuk megfigyelni. Valaki másnak kell tehát megállapítania, mennyire súlyos horkolók vagyunk.
Ez lehet az alváslabor dolgozója, de a legalapvetőbb megfigyeléseket álmatlanul forgolódó hálótársunk is el tudja végezni. A legfontosabb kérdés, hogy mennyire gyakran (minden éjjel?), melyik testhelyzetben, és mennyire hangosan horkolunk, továbbá, hogy vannak-e légzéskimaradásaink (apnoé). Az alváslaboratóriumi vizsgálat során pedig az is kiderül, hogy mennyire mély az alvásunk, el tudjuk-e egyáltalán érni a kielégítő alvási szinteket, vagy az állandó fel-felébredések miatt mindig a felületes tartományban szunyókálunk. Emellett fény derül például arra is, ha elmarad az éjszakai vérnyomáscsökkenés, ami fokozott éjszakai stresszre utal.

A kezelés alapjai
A horkolók, alvási apnoéban szenvedők kezelésének első lépése a fej magasítása: akár félig ülő helyzetre is szükség lehet (ilyenkor nem esik hátra a nyelvgyök, ami a légúti szűkület legfőbb oka). Jó még, ha oldalt vagy hason alszunk. Alkoholt ne igyunk, ne szedjünk nyugtatókat (főleg ne ún. benzodiazepin-típusúakat), altatókat. Ha nem tudunk alkohol, gyógyszer nélkül aludni, az már függőség, ilyenkor lehetőleg addiktológustól kérjünk segítséget. Szükség van fül-orr-gégészeti vizsgálatra is, mert a megnagyobbodott orrmandula, a megvastagodott orrkagyló, az orrsövényferdülés is képezhet az akadályt.

Horkolásellenes eszközök
Számos feltaláló hirdeti horkolásgátló csodaszerkezetét. Bár ezek a vállalkozások sajnos nem mindig törekszenek rá, hogy találmányuk hasznosságát ellenőrizhető adatokkal alátámasszák, ismertetünk közülük néhányat. Van például egy szellemes szerkezet, amely a fix felső fogsorhoz rögzíti az alsót. Ezen keresztül az állkapocs, tehát a nyelvgyök sem csúszik hátra. Súlyos horkolásban (az tartozik ide, aki egész éjjel horkol) és 30-as testtömegindex (BMI) felett nem használ, és nem javasolják azoknak sem, akik a fogukat csikorgatják. Ezen kívül azonban aligha van mellékhatása. Hirdetnek egy karóraszerű szerkezetet is, amely mikrofonjával érzékeli a horkolást, és enyhe áramütéssel válaszol rá. A páciens a kellemetlen ingert igyekszik elkerülni, ezért testhelyzetet változtat. Néhány hét alatt a kellemetlen ingertől való félelmünkben önkéntelenül megtanuljuk azokat a fogásokat, amelyekkel elkerülhető a horkolás. A módszer hátránya, hogy felébreszti a pácienst, ezáltal az apnoéhoz hasonló kialvatlanságot idéz elő.

Sebészi beavatkozás
Akkor van értelme, ha egy jól meghatározott fizikai akadály okozza a horkolást. Voltak próbálkozások a garat és a nyelvcsap különösebb indok nélküli farigcsálására is, ám ezek a nyálkahártya receptorainak kiirtása miatt inkább rontottak az izomtónus egyensúlyán. Eltávolítható képletek: orrmandula, tumor, orrkagylók. A krónikus orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) is néha csak műtéti úton gyógyítható. A hagyományos műtéti technikák mellett megjelennek a nem-mechanikus módszerek is. A nagy energiájú lézersugárzás hatására a megcélzott szövet elpusztul, elválik. Sokkal kisebb a vérzés veszélye, és sokkal gyorsabb a sebgyógyulás, mint a klasszikus, késes technika esetén. Egyes esetekben már az OEP is támogatja. A rádiósebészet nem tévesztendő össze a lézeres technikával. Itt kis energiájú hullámot alkalmaznak, ezért a szövetek nem égnek meg, hanem a rezonancia következtében pusztulnak el. E technika hívei szerint ilyenkor még a lézernél is kevesebb a mellékhatás, ám minden ilyen beavatkozás költségét a páciensnek kell fedeznie.

CPAP
Eredetileg az alvási apnoé kezelésére fejlesztették ki, de hasznos lehet sima horkolás (tehát amikor nincs légzéskimaradás) esetén is. A felső légutakat kilégzéskor az áramló levegő szétfeszíti, belégzéskor azonban a tüdő szívóhatása miatt a légutakban a nyomás csökken (alacsonyabb lesz a külső légnyomásnál: erre használjuk a „negatív nyomás” kifejezést). Ezért van az, hogy a horkolás belégzéskor jelentkezik. A CPAP (continous positive airway pressure – folyamatos pozitív légúti nyomás) nevű készülék a levegő áramlásából tudja, mikor van belégzés, és ilyenkor egy kicsit rásegít, hogy a nyomás ne essen a légköri alá. Ehhez kell egy maszk, amely légmentesen a páciens szájára-orrára illeszkedik. A készülék segítségével folyamatosan tágak maradnak a légutak, ezért nincsen légzéskimaradás. A páciens napközben kipihentebb, javulnak a szellemi funkciók, mérséklődnek a kedvezőtlen anyagcserehatások. A nagyobb doboznyi eszköz egész éjjel halk, duruzsoló hangot hallat, nem is beszélve az áramoltatott levegő hangjáról. Ez azonban még mindig sokkal kellemesebb, mint a horkolás, tehát a hozzátartozók is jól járnak.

Általában nem vesszük észre, amikor horkolunk, így nem is zavar minket. Ha valaki mégis megsúgja a nagy igazságot, vagy nappali fáradékonyságunk miatt magunk jövünk rá, hogy nem alszunk
rendesen, mindenképpen érdemes a végére járni a dolognak. Sok pár, ha teheti, külön szobában alszik, illetve füldugó vagy más, romantikusnak nem nevezhető eszközök kerülnek elő. A viselkedésterápia során a hozzátartozó megtanul hozzászokni az eredetileg tolerálhatatlan hangosságú horkoláshoz. Szükség lehet a horkolás miatt megromlott párkapcsolat kezelésére is. ı


Alváslaboratóriumok

Budapesten:
ı Állami Egészségügyi Központ, Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központ: 212-1846, 457-0980 ı Madarász Utcai Gyermekkórház, Koraszülött- és Csecsemőosztály, Alváslaboratórium: 450-3700, 450-3763 ı Országos Korányi TBC
és Pulmonológiai Intézet, Alváslaboratórium: 391-3356 ı Országos Alvásterápia Központ: 06-70-623-5890,
06-70-619-8859 ı Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet, Pszichoszomatikus Ambulancia: 323-0933
ı Semmelweis Egyetem, Pulmonológiai Klinika, Alváslaboratórium: 355-9733/7058
ı SomnoCenter: 786-3045, 06-30-336-5161 ı Törökbálinti Alvásdiagnosztikai Laboratórium: (06-23) 511-570/157, 103
Vidéken:
ı Debrecen: DEOEC, Neurológiai Klinika, Alvásdiagnosztikai és Terápiás Laboratórium: (06-52) 316-454 ı Pécs: PTE, Neurológiai Klinika, Alvásdiagnosztikai és Terápiás Laboratórium: (06-72) 535-961 ı Szeged: SomnoCenter Szeged: (06-62) 540-799 ı Szombathely: Markusovszky Kórház, Tüdőgyógyászati Osztály, Alváslaboratórium: (06-94) 515-607

Szöveg: Dr. Eörsi Dániel, fotó: Folio-Id.com. Ez a cikk a 2008. évi áprilisi számban jelent meg. Minden jog fenntartva.

Boldog születésnapot a kedvenc kissrácunknak! Íme a legcukibb és legviccesebb fotók, amik az elmúlt 5 évben György hercegről készültek

Milyen gyorsan repül az idő! Ki hinné, hogy a kis György herceg máris öt éves, pedig bizony ma ünnepli az ötödik születésnapját! Mi az ijfú herceg legédesebb képeivel készültünk erre a jeles alkalomra!

Kutatók szerint heti egy narancsnak csodás hatása van a testedre

A narancs mindig is híres volt magas vitamintartalmáról, de arra még a szakértők sem számítottak, hogy 15 évi kutatás ilyen eredménnyel zárul!

A 9 legjobb gluténmentes liszt azoknak, akik szeretnének hasznos tápanyagokhoz hozzájutni

A megfelelő szénhidrát-bevitel nem mindig könnyű, ha az ember gluténérzékeny, ráadásul sok gluténmentes termék rendkívül alacsony tápanyagtartalommal bír.

Közkívánatra: íme Margaret Atwood híres citromsodója

Igazából nem is olyan nehéz elkészíteni ezt a sült citromsodót, amely A szolgálólány meséje és más híres regények írónőjének legismertebb specialitásai közé tartozik.

10 probléma, amit csak az ért, aki fiatalabbnak néz ki a koránál

A fiatalos külső bizonyos helyzetekben áldás, de nem kevés kellemetlen szituációt is átélhetsz miatta. A joy.hu összeállítása.

Mi történik akkor, ha babérlevelet égetsz? Valami fantasztikus dolog!

A babérlevél az egyik leggyakrabban használt fűszernövény, amelynek ráadásul számtalan jó tulajdonsága van. Amellett, hogy felturbózhatjuk vele az ételek ízét, az egészségi és mentális állapotunkra is jó hatást gyakorol.

6 nosztalgikus dolog, amit te is csináltál a barátnőiddel gyerekként

Az idő csak úgy repül, ezt pedig az bizonyítja igazán, ha felidézed, milyen más volt az életed általános iskolás korodban. Ennek kapcsán a joy.hu most egy kis időutazásra hív.

Napi horoszkóp július 20.: a Bikák elégedettek az eddigi teljesítményükkel, az Oroszlánok zsúfolt nap elé néznek

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, mert a csillagok mára is üzentek!

Jé, te tudtad, ki küldte az első spam e-mailt?

És azt, hogy kinek köszönhetjük a "spam" elnevezést?

4 bosszúálló csillagjegy, aki nem fél revansot venni

Jobb, ha vigyázol azokkal az emberekkel, akiknek felkerült a listára a horoszkópja, mivel ők sok esetben a megbocsátás helyett inkább a bosszút választják! A JOY cikkéből kiderül, pontosan kikről is van szó.

Tippek kezdőknek: a műanyagmentes(ebb) életért, amit illene neked is elsajátítanod

Műanyagmentesen élni sajnos nem könnyű, hiszen az ebből készült használati tárgyak olyannyira részesei lettek mindennapjainknak, hogy szinte már el sem tudjuk képzelni az életünket nélkülük. Holott számtalan alternatívát találhatnál, amelyek kevésbé vagy egyáltalán nem szennyezik a környezetünket.

5 ok, amiért mindig valami édességet kívánsz ebéd után

Egyszerűen nem tudod elképzelni, hogy ne egyél valami édességet ebéd után? Képtelen vagy szkippelni a desszertet, vagy ha mégis kihagyod, utána leküzdhetetlen sóvárgás fog el egy kis csokiért? Most kiderül, mi állhat ennek a hátterében és hogyan küzdheted le az édességmániádat.

Napi horoszkóp július 19.: a Kosok a tökéletességre törekszenek, az Ikrek ragaszkodnak az elképzeléseikhez

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok állásából ismét izgalmas dolgokat tudhatsz meg!

Így nézne ki John Lennon és még jó néhány popsztár, ha még mindig élnének

Valaki elképzelte, hogy a popsztárok hogyan néznének ki napjainkban, ha még mindig élnének, és ezt egy remek fotósorozatban mutatják meg nekünk.

6 étel zöldbabból, ami simán kenterbe veri a hagyományos recepteket

Ha szuperfinom és egyben kalóriaszegény fogásokra vágysz, itt az ideje, hogy kihasználd a zöldbabszezont, hiszen a bab amellett, hogy változatosan készíthető, rendszeresen fogyasztva számtalan betegséget kezelhetsz, illetve előzhetsz meg vele.

Napi horoszkóp július 18.: a Rákok munkája végre megtérül, az Oroszlánok felelősségteljes feladattal küzdenek

Ma se feledkezz meg a napi horoszkópodról, mert izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

Fesztiválos ital kisokos: mit mivel lehet keverni, és mivel nem?

Itt a nyár, és vele együtt a fesztiválok szezonja is. A lazítás egyik legjobb módja meghallgatni a kedvenc zenekarod koncertjét, közben pedig meginni egy-két pohár bort. A nagy melegben viszont ennyi is gyorsan a fejedbe szállhat, pláne, ha többfélét iszol, vagy épp olyan italokat keversz, melyek nem jönnek ki jól egymással. Ezért is szedtük most össze, hogy mivel szabad és mivel nem ajánlatos együtt innod a bort.

24 dolog, amit fogadjunk, hogy nem tudtál Margaret Atwoodról

A szolgálólány meséje önmagában is ellentmondásos módon nyugtalanító mű, éspedig az eredeti regény legalább annyira, mint a belőle készült tévésorozat. De mi most a mögötte álló írónőre, Margaret Atwoodra voltunk kíváncsiak.

Napi horoszkóp július 17.: a Kosoknak nehéz döntést kell meghozniuk, a Rákok hirtelen válnak népszerűvé

A csillagok mára is izgalmas üzeneteket tartogatnak, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Kövess minket

Most 3 lapszám csupán 1.185 Ft-ért rendelhető elő!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem