Valaki már biztosan tudni fogja, mit teszel idén nyáron – csak nem biztos, hogy akarod

utazó,belföld,turizmus törbény,turizmus,2019,magyarország Forrás: unsplash
A novemberben elfogadott turizmustörvény alapján, amely az idei évtől élesben működik, napra pontosan nyomon lehet majd követni: ki mikor, hol, kivel és milyen szálláshely-szolgáltatást vesz majd igénybe. Szeptembertől pedig már a rendőrség számára is elérhetőek lesznek ezek az adatok.

A decemberi kormányrendelet szerint a szállodáknak június 30-ig, a panzióknak szeptember 30-ig, míg a kempingeknek, üdülőházaknak, közösségi és magánszállásoknak december 31-ig kötelességük regisztráltatni magukat a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnál (NeTAK).

A Nagy testvér innentől mindent lát!

A turizmustörvény alapján a szállásadóknak a regisztráció mellett külön szálláshelykezelő szoftvert is telepíteniük kell gépeikre, majd meg kell kezdeniük a folyamatos adatszolgáltatást vendégeikről. Abban az esetben, ha nem jelentenek, illetve nem regisztrálják az adatokat, figyelmeztetést kapnak, majd pedig hatósági eljárás indul ellenük.

MIRE KELLHETNEK AZ ADATAINK?
belföld,utazás,turizmus törvény,2019,balaton
Forrás: pinterest
Balaton

Nincs kibúvó és főleg nincs kamuzás!

A turizmustörvény jogszabályai teljes mértékben kizárják, hogy egy vendég kamuadatokkal, esetleg egy másik személy adataival jelentkezzen be az adott szálláshelyre, hiszen a törvény kimondja: a szálláshely-szolgáltató csak abban az esetben fogadhat valakit, ha az az előírt okmányokat bemutatta, ha pedig nem így tesz, a vendéglátónak meg kell tagadnia a szolgáltatást számára.

Tudtad?

Ha kicsit is paranoiás vagy a személyes adataiddal és az életeddel kapcsolatban, akkor azt javasolnánk, mindig jól gondold át miket osztasz meg magadról a Facebookon és ha úgy érzed, senkinek semmi köze ahhoz, mikor, kivel és mit csinálsz, vonulj el, csekkolj ki és ne a telefonod nyomkodd, hanem utazz egy olyan helyre, ahol úgy gyűjthetsz élményeket, hogy arról csak te és a szeretteid tudjanak. Utazz külföldre, menj el a vidéki rokonaidhoz, sőt – bizonyos időkorlát alatt – vadkempingezhetsz is (ennek jogszabályairól itt olvashatsz bővebben!), ha pedig tényleg kiszakadnál a mindennapokból, akár egy kolostorba is elvonulhatsz egy-két hétre, ahol az adott atya vezetésével rendezheted és átgondolhatod az életedet. A bencések és a ciszterek monostorait állítólag érdemes felkeresni, ha ilyesmire szánnád el magad a belföldi nyaralás helyett.

Téged zavar az új turizmustörvény?
Nem, nincs semmi rejtegetnivalóm.
Igen, felháborítónak tartom.