Ezek az állatok sodródtak a kihalás szélére vagy haltak ki a közelmúltban

veszélyeztetett állatok,vaquita,cet,madarak Forrás: pinterest
Az elmúlt évtizedekben számtalan állatfaj halt ki. Csak az elmúlt években gyíkok, denevérek és számos madárfaj is felkerült a listára. Egyesek az evolúciónak tudják be, mások az ember ártalmas tevékenységeinek: környezetszennyezés, erdőirtás – csak, hogy néhányat említsünk.

A BirdLife International (a madarak és élőhelyük védelmével foglalkozó szervezet – szerk.) nemrég közzétette a világ madarainak állapotáról szóló jelentését, melyből kiderült, hogy nagy a baj: 51 madárfaj a kihalás szélén áll, és csak az elmúlt pár év alatt közel nyolc madárfaj biztosan végleg eltűnt, köztük a Spix-ara, amit vadon utoljára 2000-ben láttak és ami sokak számára a Rió című animációs filmből lehet ismerős.

spix-ara,madarak,kihalás,veszélyeztetett fajok
Forrás: pinterest
Spix-ara

De olyan madárfajok is felkerültek a 2018-as listára, mint a Pouli-gyapjasmadár, a pernambucói törpekuvik, az alaogasi liánjáró, a Hawaaii-szigeteki Mauin, egy Brazíliában élt poszátaféle, a cryptic treehunter és a tengerkék arara is. Az újonnan kihalt nyolc fajból öt a dél-amerikai kontinensen él(t), míg a többi Brazíliában. Az ő kihalásukat az ottani erdőirtásokkal indokolják.

A IUCN (Természetvédelmi Világszövetség – a szerk.) legutóbbi vörös listája szerint jelenleg több mint 26 ezer madárfaj tartozik a veszélyeztetett kategóriába. A jelentés szerint a fajok eltűnése ráadásul várhatóan nem mérséklődik, sőt, egyre gyorsul – olvasható a HVG-n.

A „tenger pandáját” a kopoltyúhálók veszélyeztetik

A vaquita, más néven kaliforniai disznódelfin, a világ legkisebb cetfaja, amit az ’50-es években fedeztek csak fel, és amelynek mára már kevesebb, mint harminc egyede él csak a Kaliforniai-öbölben – derül ki a WWF elemzéséből.

Kevesebb, mint 60 éve fedeztük fel a kaliforniai disznódelfint, de az emberek már most a kihalás szélére sodorták. Rendkívül alacsony egyedszámuk azt mutatja, hogy a faj és élőhelyének megmentéséért tett erőfeszítéseink kevésnek bizonyultak. Amennyiben nem teszünk azonnali, határozott lépéseket, örökre elveszíthetjük a fajt
nyilatkozta Jorge Rickards, a WWF Mexikó igazgatója, oldalukon.
vaquita,veszélyeztetett állatok,disznódelfin,cet
Forrás: pinterest

A vaquita megmentésért egyébként még az Oscar-díjas színész, Leonardo DiCaprio is kiállt.

A bolygó élelmiszerláncának alapját képező rovarállományoknál is tovább romlott a helyzet. Az éghajlatváltozás jelentősen befolyásolta az egyes rovarfajok egyedszámának csökkenését, és mivel a hőmérséklet várhatóan tovább emelkedik, egyre inkább érzékenyek lesznek a széleskörű környezeti változásokra – ezek a folyamatok pedig túl gyorsan történnek ahhoz, hogy a fajok alkalmazkodni tudjanak hozzá. Mindemellett a trópusi erdők irtása is jóval többet árt bizonyos fajoknak, mint azt gondolnánk.