Hol érezzük az édes ízt?
Rajongunk az édességekért: tízből kilenc megkérdezett ezt az ízt jelöli meg kedvencének, és magához a szóhoz is csupa kellemes asszociáció társul (mint édesanya, édes élet). Az édes íz kitüntetett szerepét mutatja, hogy az érzékelésére szolgáló ízlelőbimbók nyelvünk legelején helyezkednek el, a keserűé és asavanyúé viszont jóval hátrább.
Miért szeretjük annyira ezt az ízt, amit amacskafélék például alig éreznek? Kutatók szerint azért, mert főemlősök vagyunk: távoli őseink fán éltek és gyümölcsöt fogyasztottak, egy gyümölcs pedig akkor alegtáplálóbb, akkor van meg benne a túléléshez szükséges legtöbb kalória és vitamin, ha érett, vagyis jó édes. A természet kiváló receptorokkal látott el bennünket ennek afelismeréséhez, és belénk ültette az ösztönt, hogy szeressünk mindent, ami édes.
Szerző: Móray Gábor, fotó: Europress.