Miben különbözik a zöld és a fekete olajbogyó?

Borítókép: Miben különbözik a zöld és a fekete olajbogyó?
És melyik fajtából készül a legjobb olívaolaj?

Hogy miben különbözik a zöld és a fekete olajbogyó? Az érettség fokában. Az olajfa júniusban kezdi növelni termését, amelynek színe először zöld, aztán rózsaszínes lesz, majd – ahogy a bogyók érlelődnek, s növekszik bennük az olajtartalom – egyre mélyebbé válik. Minél sötétebb a bogyó, annál alkalmasabb olaj előállítására: a legkiválóbb minőségű olívaolajak a teljesen beérett, lilás-fekete olajbogyóból készülnek mindenféle kémiai beavatkozás nélkül, pusztán centrifugálással és gyengéd sajtolással (az ilyen olajat hívják extra szűznek).

Az olajbogyó egészben is fogyasztható, de csak megfelelő pácolás után, mert a fáról leszedve, nyersen még kesernyés. És még valami: valójában az olajbogyó nem is bogyó, hanem csonthéjas gyümölcs.

Szöveg: Móray Gábor, fotó: profimedia.hu, Red Dot.