Honnan jönnek a muslicák, ha gyümölcs kerül a lakásba?

Borítókép: Honnan jönnek a muslicák, ha gyümölcs kerül a lakásba?
Honnan jönnek, és lehet-e csapdát állítani a muslicáknak? Néha gyerekek és felnőttek is képesek nagyon meglepő dolgokat kérdezni. Ha legyintés helyett utánajárunk a válasznak, sok érdekes ismerettel leszünk gazdagabbak.


A gyümölcsszezon kellemetlen velejárói a muslicák (tehát nem musliNcák ahogy sokan tévesen nevezik) – más néven gyümölcslegyek: ezek az egy-két milliméteres, szürke, röpdöső kis lények mintegy varázsütésre jelennek meg az elöl hagyott gyümölcsön, villámgyorsan szaporodni kezdenek, és utána alig lehet megszabadulni tőlük. Hol bujkálnak, amíg nincs gyümölcs a lakásban?

Természetesen sehol: kis petéiket magával a gyümölccsel visszük haza. Amuslica a romló, erjedő gyümölcsön képződő gombákkal, baktériumokkal táplálkozik, és mivel bámulatosan szapora –a nőstény naponta akár száz tojást is lerak –, néhány nap alatt képes benépesíteni a lakást.


A megoldás:

a friss gyümölcsöt tegyük be a hűtőbe, fogyasztás után a maradékot se hagyjuk elöl, a konyhapultot gyakran tisztítsuk fertőtlenítő hatású lemosóval, és sűrűn vigyük le a szemetet.

Szöveg: Móray Gábor, fotó: europress, profimedia.hu. Ez a cikk a 2009. évi októberi számban jelent meg. Minden jog fenntartva.