Mérlegen a szerelem

Mérlegen a szerelem

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Van a szerelemnek mértékegysége? Lehetséges méricskélni, hogy egy kapcsolatban ki ad és ki kap többet?

Öt éve vagyunk házasok. Rövid, viharos szerelem után költöztünk össze és keltünk egybe. Három évvel később már négyen voltunk, megszülettek a gyerekeink – meséli a 31 éves Klári. – A szívem mélyén mindig is éreztem, de magamnak sem értem rá megfogalmazni, hogy mennyire egyenlőtlen a kapcsolatunk. Homályosan motoszkált bennem a sejtelem, hogy nekem nem elég az a gyöngédség, amit Pali nyújt, én többre vágyom, nekem több jár, legalább annyi, amennyihez korábbi kapcsolataimban hozzászoktam. Én állandóan a kedvét keresem apró – hétköznapi dolgokban, de hát az élet többnyire hétköznapokból áll, nem igaz? Igyekszem olyan ételeket főzni, vásárolni, amiket ő szeret, olyan filmet veszünk ki a viodeotékából, ami őt érdekli, a karácsonyt vidéken töltjük, holott én jobb szeretnék a városban maradni. Tőle ilyen kisstílű szívességekre nem számíthatok, legfeljebb nagy, látványos gesztusokra. Például a 30. születésnapomra kaptam egy ötnapos párizsi utat, tokkal-vonóval. Akkor meg miért sírok – mondhatná joggal bárki –, jó dolgomban azt se tudom, mit akarok. De ez nem így van. A férjem ajándékai inkább látványosak, mint szívmelengetők. Sokszor az a gyanúm, nem nekem, hanem a külvilágnak szólnak. Talán egyszerűen csak az a helyzet, hogy én jobban szeretem őt, mint ő engem?”

Vajon létezik-e hosszú távon kiegyensúlyozatlan szerelem? Ami eltérő mértéknek látszik, az valóban az-e? Ha igen, akkor lehet-e tartós, sőt boldog az a kapcsolat, amelyben az egyik felet „jobban szeretik”?

Egyszerű kérdések – bonyolult (olykor lehetetlen) feleletek. Évezredek óta mindhiába találgatják a megoldást költők a világirodalom minden nyelvén. De a szerelemre nem érvényesek a logika vagy a matematika válaszai sem. A 20. század eleje óta a lélektan kitüntetett területe, a „szeretettudomány” vette nagyító alá a problémát, legújabban laboratóriumokban vizsgálják a szeretet és a szerelem idegrendszeri és kémiai folyamatait, számtalan kérdésre még sincs egzakt válasz. Főképpen azért nincs, mert ahány ember, annyi érzelem. Lehet elméleteket gyártani, születhetnek látványos felmérések az „átlagról”, sokunk mégis úgy érzi: ő a kivétel, az ő esete rácáfol a szabályokra. És lehet, hogy igaza van…

Robert J. Sternberg neves amerikai pszichológus a párkapcsolati szerepek kutatása során állította fel elméletét, mely szerint minden szerelmi kapcsolat egy-egy történettípusra épül, és minden ember a maga történettípusát keresi minden kapcsolatban. Ha meg akarjuk érteni a szerelmünket (vagyis hogy hogyan szeretünk és hogyan szeretnek bennünket), fel kell dolgoznunk azokat a történeteket, amelyek a vágyainkat és igényeinket irányítják. Ezek a gyerekkorban kezdődő mesék előrejelzik azokat a mintákat, amelyeket viszonyainkban újra és újra követni fogunk. A saját történetünk (vagyis amit megélni vágyunk a párkapcsolatunkban) szövevényes elemekből tevődik össze, például a velünk született személyiségünkből, a születés utáni tapasztalatainkból, szüleink egymáshoz való viszonyából, a filmekben látott és könyvekben olvasott szerelmekből. Sternberg eddig vagy két tucat történetet különített el, de a típusok száma folyamatosan bővül.

Elmesélem az öcsémék történetét, mert nagyon aggódom, hiszen kívülről is látszik, hogy ott valami nagyon nincs rendben – mondja a 37 éves Kriszta. – Mindkettőjüknek ez a második házassága, az öcsémnek két, a feleségének egy gyereke született az előző házasságából. A feleség ötéves kislánya él velük, az öcsém gyerekei az anyjuknál maradtak. Péter teljesen odavan a feleségéért, hajmeresztő dolgokat képes megtenni a kedvéért. De sajnos ha megfeszül, márpedig sokszor megfeszül, Edinának akkor sem elég jó. Péter gimnáziumi tanár, Edina főkönyvelő. Nagyjából egyformán sokat dolgoznak, mégis Péter az, aki bevásárol, főz, viszi-hozza a kislányt balettra, angolórára. Mindent ő intéz, mindent a felesége lába elé tesz. Edina még akkora sem képes lemondani róla, hogy ő menjen a kocsival a jógára, amikor minden második hétvégén a férje gyerekei náluk vannak, így hát Péter tömegközlekedik a gyerekekkel, ha esik, ha fúj. Meddig lehet ilyen egyenlőtlen viszonyban élni?”

Vissza a gyerekkorba
Bár a szeretet képessége, a „szeretni tudás” tanulható, sőt tanulandó, alapjában a gyerekkorban alakul ki. Ekkor rögződik belénk, hogy miben áll szeretni a szüleinket, testvéreinket, barátainkat. Ekkor ismerjük meg a szeretet egyik fontos kísérőjét, a bizalmat. Ha ezt a készséget nem hozzuk magunkkal, kénytelenek leszünk felnőtt fejjel megtanulni, különben sosem lesz részünk tartós kapcsolatban, boldog szerelemben.
Vajon mitől függ, hogy ki mi milyen típusú szerelmi kapcsolatra vágyik? Természetesen ez is a gyerekkorban gyökerezik. Gyakran olyan partnert választunk, aki gyerekkorunk valamelyik fontos személyére – anyánkra-apánkra – emlékeztet. És a magunk életében megpróbáljuk a gyerekkori mintákat megvalósítani. Gyerekkori ragaszkodásunk a „gondozónkhoz” (többnyire anyánkhoz, de akár a nagyszüleinkhez is) meghatározza későbbi párkapcsolati kötődésünket. Aki gyermekként azt élte át, hogy szülője nincs mellette, amikor szüksége van rá, az vagy mindent megtesz azért, hogy elnyerje partnere tetszését, vagy megpróbál boldogulni a segítsége nélkül.
Ezek szerint soha nem szabadulunk a gyerekkorunktól? Felnőttkori párkapcsolataink minden mozzanata korai éveink könyvében van megírva? Szerencsére nem! Későbbi élményeink feljogosítanak bennünket, hogy beleszólhassunk gyermekkorunk utóhatásaiba.

Kifejezni a legnehezebb
Tudod vagy legalábbis sejted, hogy mit vársz egy kapcsolattól, itt van tehát a következő feladat: a kommunikáció. Gyakori történet: azt hiszed, hogy nem szeret eléggé a társad, pedig csak más – számodra ismeretlen – nyelven beszél.
„A másik nem iránti vonzalom kimutatását sem a házasságban tanuljuk meg. Ez a képességünk is gyerekkorban alakul ki, így a felek sokszor egészen eltérő kommunikációs stílust hoznak magukkal a kapcsolatba – mondja Hosszú Éva pszichoterapeuta pszichológus. – A szeretet akkor jó, ha észre is lehet venni. Sokan nem is veszik észre, hogy nem mutatják ki az érzelmeiket.” Meg kell tanulnunk társunk szeretetnyelvét, hogy kialakíthassuk közös kommunikációs stílusunkat. „Akinek a családjában hétköznapi jelenet volt, hogy az apa az asztalra csap, mindenki elhallgat, aztán rendben megy tovább az élet, az később ezt az eljárást a kommunikáció természetes módjának fogja tekinteni – folytatja a pszichológusnő. – A párja viszont, aki tegyük fel egészen másfajta családban nőtt fel, könnyen érzékelheti az ilyen viselkedést a kelleténél is ijesztőbbnek.” Ezért jó, ha a gyerek jövetele előtt marad pár év nyelvet tanulni: a szerelem és a szeretet nyelvét, amelyen a pár és a majdani család érintkezik egymással.

Folyatás az Éva Magazinban...

Szöveg : Hajnal Judit, Fotó: Red Dot
Ez a cikk az
Éva magazin 2007. évi áprilisi számában jelent meg. Minden jog fenntartva.

Tippek kezdőknek: a műanyagmentes(ebb) életért, amit illene neked is elsajátítanod

Műanyagmentesen élni sajnos nem könnyű, hiszen az ebből készült használati tárgyak olyannyira részesei lettek mindennapjainknak, hogy szinte már el sem tudjuk képzelni az életünket nélkülük. Holott számtalan alternatívát találhatnál, amelyek kevésbé vagy egyáltalán nem szennyezik a környezetünket.

5 ok, amiért mindig valami édességet kívánsz ebéd után

Egyszerűen nem tudod elképzelni, hogy ne egyél valami édességet ebéd után? Képtelen vagy szkippelni a desszertet, vagy ha mégis kihagyod, utána leküzdhetetlen sóvárgás fog el egy kis csokiért? Most kiderül, mi állhat ennek a hátterében és hogyan küzdheted le az édességmániádat.

Napi horoszkóp július 19.: a Kosok a tökéletességre törekszenek, az Ikrek ragaszkodnak az elképzeléseikhez

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok állásából ismét izgalmas dolgokat tudhatsz meg!

Így nézne ki John Lennon és még jó néhány popsztár, ha még mindig élnének

Valaki elképzelte, hogy a popsztárok hogyan néznének ki napjainkban, ha még mindig élnének, és ezt egy remek fotósorozatban mutatják meg nekünk.

6 étel zöldbabból, ami simán kenterbe veri a hagyományos recepteket

Ha szuperfinom és egyben kalóriaszegény fogásokra vágysz, itt az ideje, hogy kihasználd a zöldbabszezont, hiszen a bab amellett, hogy változatosan készíthető, rendszeresen fogyasztva számtalan betegséget kezelhetsz, illetve előzhetsz meg vele.

Napi horoszkóp július 18.: a Rákok munkája végre megtérül, az Oroszlánok felelősségteljes feladattal küzdenek

Ma se feledkezz meg a napi horoszkópodról, mert izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

Fesztiválos ital kisokos: mit mivel lehet keverni, és mivel nem?

Itt a nyár, és vele együtt a fesztiválok szezonja is. A lazítás egyik legjobb módja meghallgatni a kedvenc zenekarod koncertjét, közben pedig meginni egy-két pohár bort. A nagy melegben viszont ennyi is gyorsan a fejedbe szállhat, pláne, ha többfélét iszol, vagy épp olyan italokat keversz, melyek nem jönnek ki jól egymással. Ezért is szedtük most össze, hogy mivel szabad és mivel nem ajánlatos együtt innod a bort.

24 dolog, amit fogadjunk, hogy nem tudtál Margaret Atwoodról

A szolgálólány meséje önmagában is ellentmondásos módon nyugtalanító mű, éspedig az eredeti regény legalább annyira, mint a belőle készült tévésorozat. De mi most a mögötte álló írónőre, Margaret Atwoodra voltunk kíváncsiak.

Napi horoszkóp július 17.: a Kosoknak nehéz döntést kell meghozniuk, a Rákok hirtelen válnak népszerűvé

A csillagok mára is izgalmas üzeneteket tartogatnak, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

50 kcal nem sok! Íme 24 alacsony kalóriatartalmú snack

Ha képtelen vagy lemondani a nassolásról, ha nem bírod ki vacsoráig, de nem mindegy, mennyi energiát tartalmaz, amihez nyúlsz, akkor készítsd be előre egyet-egyet ezekből az alacsony kalóriatartalmú snackekből.

6 felület a konyhában, amelyek tisztításáról valószínűleg te is sokszor megfeledkezel

Mindannyiunknak megvannak a magunk jól bevált tisztítási szokásai, amikor az otthonunk egyik legforgalmasabb helyéről beszélünk, azonban sajnos mindezt sokkal inkább rutinnal, mintsem tudatossággal végezzük. Ez pedig nagy hiba!

Az applikáció, amitől minden túrázást kedvelő ember függővé válik

Olyan klassz megosztani másokkal egy-egy jó útvonalat, ahol jártam, ráadásul műholdas térképpel és az adott helyre igazított fotókkal. És viszont: szuper egy-egy ilyen ajánlás szerint nekiindulni a nagyvilágnak. Ez a szuper túrázáshoz való app létszükséglet mindenkinek, aki az aktív pihenést választja.

Elképesztően flancos szülinapi gyerekzsúrok 10+1 sztárcsaládban

Torta, ajándék, néhány haver, esetleg lufik – egy ifjú szülinaposnak elég ennyi a boldogsághoz, nem? Főképp, ha még csak 1-2 éves, és fel sem fogja, mi történik vele. Hát, úgy tűnik, akadnak sztárok, akik nem így gondolják, sőt, ellenkezőleg. Náluk minden presztízskérdés, még a gyerekzsúr se lehet kivétel!

A lúzerség dicsérete – öt film balfékből lett hősökről

Csetlenek és botlanak, aztán így vagy úgy, de nekik lesz igazuk. A legjobb lúzerfilmekről szóló összeállításunkhoz a Férfiak fecskében bemutatója adta az apropót.

Akkor és most: csodálatos régi és mai fotók 9 tévé- és rádióbemondóról

A 60-as évek Kudlik Júliájától a 90-es évek Borbás Marcsiján át. És persze napjainkban. Így néztek ki akkor és most az ország kedvenc bemondói.

Egyetlen rendrakási tipp, amit érdemes bevetned, ha gyermeked van

Ha van egy-két játék a kanapéd párnái között, gumikacsa a paplanod alatt és némi spagetti a fürdőszoba padlóján, akkor tuti, hogy vannak gyerekeid – vagy egy baromi kupis élettársad. A jó hír viszont, hogy pillanatok alatt leszámolhatsz a káosszal, ha elsajátítod a most következő rendrakási tippet.

Kövess minket

Most 3 lapszám csupán 1.185 Ft-ért rendelhető elő!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem