Te
Ti
Alkoss
Szerezd be
Lásd

Igaz történet: Egy botlás mentette meg a házasságom

Igaz történet: Egy botlás mentette meg a házasságom

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

J

Judit (37) megkopott házasságából egy másik férfi karja közt keresett vigaszt. Csak akkor döbbent rá, mit vesztett, amikor férje, Robi kilépett közös életükből.

Ez a cikk az Éva 2007. áprilisi számában jelent meg.

Nemrég jöttem rá, hogy a házasságom nincs már válságban. Egy kávézóban ültem egy barátnőmmel, és a nő egyszer csak elsírta magát. Könnyek közt bevallotta, hogy a házasságában nincsenek már érzelmek, és hogy mennyire irigyel. Ekkor ocsúdtam: milyen hosszú utat is tettünk mi meg Robival! Szegény barátnőmet tulajdonképp becsaptam. Legszívesebben ott helyben elmondtam volna neki, hogy három éve pont ilyen nyomorultul éreztem magam én is. Viszonyt kezdtem egy másik férfival, és majdnem eldobtam a házasságomat.

Kihunyt a szikra

Szeretem a férjem, mindig is szerettem. Kedves, tisztességes, szelíd ember, fontos kérdésekben azonos nézeteket vallunk, egy srófra jár az agyunk. A házasságban azonban könnyebb a rosszat érzékelni, mint a jót. Sok év után hatalmas hiányérzet gyülemlett fel bennem. Szerettem volna többet nevetni. Szorosabb közelségben lenni a társammal. Szenvedélyesebben szeretkezni. De igazság szerint annyival is beértem volna, hogy a szemembe néz, amikor mond valamit, vagy néhanapján szájon csókol. Szép lassan elidegenedtem Robitól. Semmi nem volt jó, amit csinált, örökösen szemrehányásokat zúdítottam a nyakába.
Megszületett a harmadik gyerekünk. Tizenkettedik évébe lépő házasságunk immár jobban hasonlított egy üzleti vállalkozásra, mintsem egy párkapcsolatra. Már nem vártam az estéket, és amikor megcsördült a férjem kulcsa a zárban, csak közönyt éreztem. Miután lefektettük a gyerekeket, váltottunk néhány hűvös mondatot, aztán felhívtam a barátnőmet, hogy kibeszélgessem magam, vagy bámultam a Született feleségeket. Robi lepottyant a számítógép elé, vagy a sportcsatornákat váltogatta a másik tévén.
De hogy jutottunk idáig? Huszonhat évesek voltunk, amikor összejöttünk, és bár a szeretkezéseink már akkor sem borították lángba a világot, azért jól megfértünk. Ám ahogy sorra érkeztek a gyerekek, egyre kevesebb időnk és energiánk maradt egymásra. A szeretkezés lassan az utolsó helyre csúszott el a napi teendők listáján. Mindketten felelősségteljes munkát végeztünk, és mint a legtöbb házaspárt, minket is kimerített a gyerekek folyamatos gondja. De hiába cseperedtek, kettőnk közt a helyzet nem javult, hanem romlott. Mire a legkisebb betöltötte a hármat, évente négyszer-ötször ha szeretkeztünk, akkor is sietősen, rutinból. És persze minél ritkábban talált egymásra a testünk, annál távolabbra került a lelkünk is.

Olvasd el ezt is!

A kegyelemdöfés

A filmekben és a könyvekben bezzeg szenvedélyes szerelemben élnek a párok és nagyokat szeretkeznek. Én is erre vágytam. Lassan meggyűlöltem Robit, amiért megvonja tőlem az érzelmet és az izgalmat. Mostani eszemmel tudom: úgy duzzogtam, mint egy önző és felelőtlen tinédzser. Néha elszántam magam, hogy elmondjam, mi bánt, de csak veszekedés lett belőle. A születésnapom aztán kicsúszott a számon, hogy harmadik éve nem kapok tőle ajándékot… micsoda férj az ilyen? Meg különben is, unatkozom és magányos vagyok mellette, úgy érzem, elpazarlom az életem. Attól az estétől a házasságunk zuhanórepülésbe váltott. Egy három-, egy hat- és egy nyolcéves gyerekkel ott tornyosult előttünk a válás fenyegető réme.


Ezért aztán megpróbáltam még egyszer felszítani a szikrát. Megszerveztem, hogy egy éjszaka a gyerekek a nagyinál aludjanak, mi meg elmentünk vacsorázni egy elegáns étterembe. Őrült drága fehérneműt vásároltam, hosszú órákat szépítkeztem. Szűk ruhában és magas sarkú csizmában vonultam ki a lakásból – lehet, hogy Robi észre se vette, legalábbis egy szót sem szólt. Az esténk kellemesre sikeredett, a vacsora finom volt, csak egyszer zördültünk össze valami apróságon. Odahaza csábosan ágyba hívtam. Levetkőztem, lefeküdtem, vártam. Amikor már negyedórája nem jött, kimentem érte egy szál semmiben, és mit látok? Az igazak álmát aludta a nappaliban, a tévé előtt.
Ez volt a kegyelemdöfés. Rájöttem, hogy a házasságunk menthetetlen. Visszatekintve, az elhanyagolt asszony szokásos történetében szinte törvényszerűen jött a következő felvonás: viszonyra léptem egy másik férfival. Igen, pár hétre rá, hogy kudarcba fulladt a csábítási kísérletem, megismerkedtem valakivel a munkahelyemen.

Illusztráció A hűtlen című filmből – Diane Lane és Olivier Martinez
Illusztráció A hűtlen című filmből – Diane Lane és Olivier Martinez

A botlás

Új kolléga érkezett az ügyvédi irodába, ahol dolgoztam: Dávid.

Megismerkedésünk percétől csak úgy izzott körülöttünk a levegő. Nem volt különösebben jóképű vagy szellemes, a figyelmességével mégis elbűvölt. Éjjel nyitott szemmel arról álmodoztam, hogy ő lesz majd a férfi, aki kiment a házasságom mocsarából. Egyre hevesebben vonzódtunk egymáshoz, szemlátomást pont egy középkorú nő kellett neki, három gyerekkel. Ő udvarolt, én ellenállhatatlanul kacérkodtam – de hisz ez volt az, ami hiányzott.
Volt értelme reggelente kirúzsozni a szám, magas sarkút és tapadós ruhát húzni. Hetekig kerültük a testi érintkezést, mintha éreznénk, milyen zabolátlan lesz a vágy, ha egyszer leomlanak a falak. Valóban elsöprő volt a beteljesülés. Mintha egy párhuzamos világba léptem volna, ahol a kalandnak nincsenek következményei.

A nagy boldogság azonban nem tartott sokáig. Két héttel aztán, hogy egy késő este az irodában egymásnak estünk, a felesége mindenre rájött. Lehallgatta az üzenetemet Dávid otthon felejtett mobilján – ilyen egyszerűen történt. A nő betelefonált az irodába: Dávid most azonnal pakolja össze a holmiját, és tűnjön el. Haza kell mennie – szólt be a búcsúzóul a szobámba –, elsimítani a házastársi botrányt.
Elfogott a pánik, úgy döntöttem: gyorsan elmondok mindent a férjemnek, mielőtt mástól tudná meg. Felhívtam a munkahelyén és hazahívtam. A vallomás után úgy éreztem magam, mint akin keresztülment az autó. Csak akkor tudtam meg, hogy mennyire szeret a férjem, amikor megláttam, hogy milyen rettenetesen összetörték szavaim. A konyhaasztalnál ültünk, csurogtak az arcán a könnyek. Hirtelen ráeszméltem: elárultam az egyetlen embert, aki szeret! Alig beszélt, de abból is kivettem, ahogy a szeretete fokozatosan párolog el. Aztán felállt és csomagolt.

Írtam neki egy hosszú levelet, ő azonban csak annyit válaszolt, hogy egyelőre képtelen beszélni velem. Túlságosan nagy fájdalmat okoztam.

Hiányzik a férjem

Dávid semmit nem jelentett nekem. Minden vonzalom elszállt belőlem, amint megláttam a férjem arcán lecsurgó könnyeket. Éveken át bemeséltem magamnak, hogy tarthatatlan kapcsolatban élek, de amint a férjem mögött becsukódott az ajtó, rájöttem: semmilyen szex nem ér fel azzal, amit most eldobtam magamtól.

A férjem lakást bérelt, én próbáltam a gyerekek előtt úgy viselkedni, mintha mi sem történt volna. Persze egyre kérdezgették, miért ment el apa, mikor jön haza. A válasz nem nyugtatta meg őket, pontosan tudták, hogy nagy baj van. Bűntudat és szorongás gyötört, egy hónap alatt öt kilót fogytam és öt évet öregedtem. Írtam neki egy hosszú levelet, ő azonban csak annyit válaszolt, hogy egyelőre képtelen beszélni velem. Túlságosan nagy fájdalmat okoztam.

Segítséget kérünk

Egy idő után valahogy mégis elkezdtünk beszélgetni. Javasoltam, menjünk el házassági tanácsadásra, már csak a válás megkönnyítése érdekében is. Talán a gyerekek kedvéért, de beleegyezett. Az első terapeuta csak rontott a helyzeten. Könnyen ítélt, elfogult volt, tovább mélyítette a szakadékot. Pár hét után feladtuk.

Patthelyzet, nyilván meg kell tanulnunk külön-külön felépíteni az életünket. Eladjuk a lakást, veszünk két olcsóbbat egy nem annyira felkapott környéken, a gyerekek életét is szerényebbre fogjuk. Rémisztő volt belegondolni, mi mindenen mentek már amúgy is keresztül.

Egyikünk sem akart elválni, de a tétovázás is felőrölte az idegeinket. Elképzelésünk sem volt, hogyan tovább. Elhatároztuk, hogy próbát teszünk egy másik terapeutával, akit egy barát ajánlott. És ez a szakember kihúzott bennünket a slamasztikából. Értőn kérdezett, figyelt, és világossá tette, hogy a kapcsolatunkért mindketten felelősek vagyunk. Fájdalmas megkönnyebbülést hozott egy olyan ember előtt boncolgatni a problémáinkat, akiben mindketten megbíztunk. A szex volt a leggyötrelmesebb téma, különösen a férjemnek. Belesüppedt a fotelba, látszott, hogy legszívesebben felszívódna. Végül kibökte, hogy kétszer is volt problémája… az erekciójával. Azóta kerüli a szexet, mert megrémíti a gondolat, hogy ez a szégyen újra megeshet vele. Ez volt életének legmegrázóbb vallomása – mondta végül. Furcsa módon engem inkább megnyugtatott. Szóval nem azért került, mert már nem vonzódott hozzám. Felcsillant egy reménysugár. Elkezdtük tanulni a párkapcsolatot: hogyan kell nyíltan beszélni anélkül, hogy vádolnánk egymást. Megszerveztük, hogy hetente egy estét kettesben tölthessünk. Kínkeserves volt az út, de egy idő után nem csak a hibát láttuk egymásban. Sőt.

Olvasd el ezt is!

Újra együtt

Pár hónap múlva a férjem hazaköltözött. De még egy évig a nappaliban aludt, csak aztán jött be a közös hálószobába. Iszonyatosan lassan, mozdulatról mozdulatra találtunk rá a szexuális harmóniára. Egy hónapig csak csókolóztunk és simogattuk egymást. Mennyivel több feszültség volt abban a kamaszos kísérletezésben, mint a korábbi évek egyhangú házaséletében! Másfél évig jártunk terápiára. Még mindig olcsóbb volt, mintha válóperes ügyvédet fogadtunk volna.
Sokat dolgoztunk érte, és meglett az érzékeny összhang. Amire azóta is nagyon vigyázunk. Amennyi időt csak ki tudunk préselni, azt egymásra fordítjuk, hiszen megtanultuk, mekkora árat kell fizetni a közönyért. Szertartásunkká lett, hogy hetente egyszer elmegyünk kettesben vacsorázni. A házasságunk most erősebb és szeretőbb, mint valaha. Még annál is jobb, mint az első években volt. Nincs semmi, amiről ne tudnánk beszélni, a családi asztalnál is szívesen megérintjük egymást. De nem áltatom magam azzal, hogy nem történt jóvátehetetlen kár. A bajok egy részét, nem tudom, lehet-e valaha orvosolni.

Ma már nem beszélünk túl sokat a múltról. Mindketten tudjuk, hogy bármilyen valószínűtlen is, a hűtlenségem mentette meg a házasságunkat. Az én felelőtlen lépésem kényszerített rá minket, hogy szembenézzünk a helyzettel. Ha ez nincs, előbb-utóbb zátonyra futott volna a közös életünk, hiszen azt addigra – a gyerekeken kívül – már csak az unt megszokás tartotta össze.
A férfi, akivel lefeküdtem, néhány hónapra rá, hogy csúfos véget ért a viszonyunk, kilépett az irodából, sőt az országból is. Legutóbb egy külföldi konferencián futottam vele össze, épp egy kolleginát fűzött. Nem éreztem iránta semmit, mégis tetőtől talpig kivert a verejték. Eszembe jutott, hogy majdnem feláldoztam a házasságomat egy olyan emberért, akit nem is ismertem.

Szerző: Katona Tímea, Fotó: Batár Zsolt / Éva magazin. Ez a cikk az Éva magazin egy régebbi számában jelent meg.

5 reggeli, amit az irodai konyhád mikrójában is elkészíthetsz, méghozzá 5 perc alatt

Néha egy bögre forró finomság elég ahhoz, hogy a helyes vágányra terelődjön az ember munkanapja. Készítettél már fűszeres zabkását és más ínyencségeket a mikróban? Én most kipróbáltam néhány mikrózható reggeli receptet.

Annyi ételt vásárolj, amennyit meg is eszel – Tippek az élelmiszerpazarlás ellen

Én ugyan soha nem éltem pazarló életet, de pár éve még inkább figyelek arra, miből mennyit vásárolok és használok fel. Ezzel a tudatos gondolkodással te is sokat tehetsz magadért, a bolygóért, sőt rengeteg pénzt is spórolhatsz. Talán még egy adag lelkiismeret-furdalástól is megkímélheted magad. Tegyünk együtt az élelmiszerpazarlás ellen!

Vajon mit gondolna a 20 éves önmagam a mostani életemről? Levél magamnak a múltba és a jövőbe

"...most még nehéz elképzelned, de mindent ügyesen csinálsz: semmilyen erőfeszítésed sem hiábavaló, idővel minden meg fog térülni, így hát soha ne add fel!"

Garnélás-kapros cukkinileves (akár vegán)

Íme egy könnyen és gyorsan elkészíthető, ízekben mégis gazdag leves. Rák nélkül tökéletes vega leves.

Böllér, hentes, pékné – te tudod, hogy milyen ételre utalnak ezek a kifejezések?

Számtalan fogásunk van, ami egy tájegységről, népcsoportról, személyről, egy foglalkozást űző személyről, vagy épp annak feleségéről kapta a nevét. Ezek az elnevezések többnyire készítési módokat jelölnek. Te tudod, hogy melyik mit takar?

A jó szüléshez idő kell, nem pedig futószalagon végzett műtétek - a WHO új irányelvekkel állt elő a nők érdekében

A WHO nemrég új ajánlásokat fogalmazott meg a pozitívabb szülésélmény érdekében.

„Nagyon fontos, hogy egy társadalom elismerje a művészi munkát” – Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője

A kortárs műveknek lehet pénzben kifejezhető értéke, a művészeknek nemzetközileg komolyan vehető karrierje – érvel az Unicredit Bank mecénás programja, a Korszakalkotók egyik zsűritagja. Topor Tündével beszélgettünk.

Csak én nem akarom megkeresztelni a gyerekemet a családban - avagy így lettem hirtelen fekete báránnyá

"Vajon miért gondoltam azt, hogy anyai alapon jogot formálhatok arra, hogy eldöntsem, lesz-e szenteltvízbe mártás, avagy sem?"

17 optikai illúzió, amit az agyad nem fog helyesen látni, akárhogy is erőlködik

A szemünket és az agyunkat kiábrándítóan könnyű becsapni.

Ezért kell körtét enni alkoholos italok fogyasztása előtt

A körte nemcsak azért szuper gyümölcs, mert tele van vitaminokkal, nagyon finom, sok ételhez illik, így jól felhasználható a főzéshez is, hanem még a borokhoz kapcsolódóan is vannak nagyon pozitív hatásai.

10 kérdés Borbély Alexandrához: Legnagyobb rémálmáról, korai filmes élményeiről és az Oscarról beszélgettünk vele - VIDEÓ

Az Oscar-jelölések előtti napokban volt alkalmunk beszélgetni Európa legjobb színésznőjével, ő pedig elbűvölő szerénységgel nyilatkozott a jelölés lehetőségéről, illetve például arról, mennyire vonzza a külföldi karrier.

Nem olyan voltam, mint a többi gyerek, de te homokba dugtad a fejed, Anya!

Flórának nem volt könnyű gyerekkora. Ma már tudja, mi volt ennek az oka és ettől végre felnőtt fejjel megcsillant benne a remény. Az ő levele következik, amit az édesanyjához intézett...

Az ötmásodperces szabály, amely egyszer és mindenkorra véget vet a halogatásnak

Folyton csak tolod magad előtt a kisebb-nagyobb elvégzetlen feladatok garmadáját? Pedig lehet, hogy csak öt másodpercen múlik.

11 hack, ami lazán felpörgeti a reggeli készülődést gyerekekkel

Van vis maior, amiket könnyedén meg lehet előzni! Segítünk az előre tervezésben, hogy a reggeli rohanásban legalább a fejedet ne veszítsd el.

A 18 éves Emma González az igazi Katniss Everdeen?

Az éhezők viadala fiktív hősnőjéhez hasonlítják a gimnazista lányt, aki profi politikusokat megszégyenítő beszédével talán örökre megváltoztatta az amerikai közéletet a floridai iskolai lövöldözés utáni tüntetésen.

A barátnőim segítettek át a gyászon - nekik köszönhetem, hogy még lélegezem

"Én semmit nem várok a barátaimtól, csak azt, hogy mellettem legyenek. Nem várom, hogy tanácsot adjanak, sajnálkozzanak, vagy velem sírjanak. Hiszen ez nem az ő életük." - Anikó története.

Kövess minket

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft