Életem könyvei

Életem könyvei

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

&

„Édesanyámtól örököltem a könyvek szeretetét, saját kis könyvtára volt. Őt láttam először úgy szagolgatni a könyveket, mintha mind friss gyümölcs volna – számára valóban azok is voltak.”


Énekesnő. 2006-os Megasztár-győzelmével Az év hangja lett. 2007-ben az Eurovíziós dalversenyen különdíjat kapott, majd a Kapcsolat koncert magyar vendégeként lépett fel. Gabriel című dala 2010 legtöbbet játszott slágere. Sikere töretlen, két önálló albuma arany-, illetve platinalemez.

Ha elgondolkodom életem eddigi, meghatározó könyvein, számos olyan alkotás van, ami sokat adott nekem. Nyilván ezek között szerepelnek olyanok, amiket mindenki ismer, mint például A kis herceg (Antoine de Saint-Exupéry), ezt a mai napig háromhavonta a kezembe veszem, vagy az első igazán nagy kedvencem, az Iszony (Németh László), de ott a Hideg krematórium (Debreczeni József, nem azonos az ismert politikai publicistával), a Száz év magány (Gabriel García Márquez) és még sorolhatnám tovább.
Most mégis inkább olyan könyvekről beszélnék, amilyen William Paul Youngtól a Viskó. Nem biztos, hogy mindenkinek azt adja, amit nekem, de belőlem hihetetlen dolgokat váltott ki. Először találkoztam azzal, hogy mások is úgy, olyan formában hisznek Istenben, mint én. Ez az emberi ábrázolás még az ateista embert is megmozgatja. Abban az évben, mikor elolvastam, mindenkinek megvettem karácsonyra!
Ha már itt tartok, gyorsan megemlítem Vlagyimir Megre Anasztáziáját, amiből szintén sokat tanultam. Az emberekről, a természetről és a fantasztikus szibériai cédrusok hatalmáról, gyógyító erejéről. Anasztázia tulajdonképpen maga a természet szelleme, aki női alakot öltve odaadja magát egy utazónak, miközben többek között megtanítja őt a gondolat utazásaira is.
Félek, hogy csapongok, mert hirtelen annyi jó könyv jutott eszembe. Édesanyámtól örököltem a könyvek szeretetét, saját kis könyvtára volt. Őt láttam először úgy szagolgatni a könyveket, mintha mind friss gyümölcs volna – számára valóban azok is voltak.
Szabó Magda! Élek-halok érte a mai napig! A bombázások idején, esténként körbeültük a konyhaasztalt, középen egy gyertya pislákolt a dunsztosüvegben és anyu csak olvasott... Akkor került a kezembe a Katalin utca, ami szintén kihagyhatatlan élmény. Abarátság, mely a síron túl is él, Henriett (a halott kislány) látogatásai, és ahogyan próbál segíteni a barátain, teljesen lenyűgözött. És akönyv utolsó mondata... Szabó Magda megajándékozott minket az írásaival, mind-mind olyan érték, aminek igenis ott kell lennie apolcunkon. Az ajtó, aMózes egy, huszonkettő vagy aRégimódi történet... Most döbbenek rá, tulajdonképpen mégis rajongó típus vagyok. Ilyen érzés ez? Mások koncertekre követik a művészt és lemezeket gyűjtenek, én meg Szabó Magdát keresem mindig, és minden könyve, amit megvettem, a büszkeségem. Tényleg mintákat megformázva vagy inkább utánozva él az ember.


Ne menj oda, kisfiam, gyilkos van ott! Vera Kistlerová könyvét is anyám erőszakolta ránk, mindhármunknak el kellett olvasni, még tizenévesen. Így akarta felhívni afigyelmünket a drogok veszélyére. Ajánlom minden kamasznak, akivel szalad a világ, és azt hiszi, hogy sosem történhet semmi baj... Nagyon jó, hogy az anyám haladó szellemiségű ember, aki tanulságot adott a kezünkbe. Úgy féltett bennünket a mocskos világtól, hogy szegénykém alig tudta kivárni, hogy akönyvet egyikünk kezéből amásikéba adhassa.
Végezetül itt van Sebastian Branttól a Bolondok hajója: Hobótól kaptam, amikor végre magyar állampolgár lettem!

Szerző: Rúzsa Magdolna, portré: Szabó Adél, tárgyfotó: Jágfai Eszter
Ez a cikk a 2011. évi májusi számban jelent meg. Minden jog fenntartva.

Tovább olvasok
Akivel nem jó a szex, azzal nem lesz jó az élet

Neked elmondta valaki ezt? És te? Továbbadod, amit tudsz?

Így hozd össze a világ legrövidebb tavaszi nagytakarítását

Ha okosan tervezel, és leosztod, hogy melyik nap mi az, amit elvégzel, akkor mindössze 6 nap alatt, napi egy óra takarítással megúszod az egész procedúrát.

Kövess minket

Most kevesebb, mint két Éva magazin áráért hármat kapsz, köztük elsőként a Joy-kuponosat!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem