Búcsú a kedvenctől

Búcsú a kedvenctől

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Egy háziállat elvesztése súlyos traumát okozhat, hiszen sok otthonban családtagként szeretik és gondozzák őket. Ráadásul nemcsak lelki, hanem gyakorlati problémák is felmerülnek ilyenkor.

Meddig élnek az állatok?
Sok feladatot kell megoldanunk, amikor befogadunk egy háziállatot, de arra ritkán gondolunk, mi lesz, ha meghal. Pedig – különösen, ha gyerek lesz a leendő gazdi – végig kell gondolni az állat várható élettartamát is, hiszen elvesztése mindenképpen fájdalmat fog okozni. A kutyák sokáig élnek, 10–13 évig biztosan számíthatunk rájuk, és mivel nagy barátság alakul ki kutya és gazdája között, bizony űrt hagy maga után. A szobacicák is hosszú ideig, akár 12–18 évig is élhetnek, szemben akint tartott macskákkal, akiknek átlagosan 4-5 év az élettartamuk. Legtovább egyes hüllők vagy papagájok bírják. A teknősök akár 50–100 évig is elélnek, de aleguán is gyakran megéri a harmincadik születésnapját. Az agámák átlagosan 9 évig, egyes siklók, kígyók 15 évig élnek. Elvesztésük azért lehet rémisztő, mert nem látjuk őket öregedni: nem őszülnek, nem lassulnak, mint az emlősök, így természetes haláluk teljesen váratlanul érhet bennünket. A madarak közül anagyobb testűek, mint például az ara, több évtizedig, 30–50 évig is élhetnek. Természetesen fogságban rövidebb élettartammal kell számolnunk, mint szabadon élő állatok esetében, de ha gondot fordítunk változatos táplálásukra és rendszeresen hordjuk őket orvosi ellenőrzésre – amadarak hajlamosak „eltitkolni” betegségüket –, nem kell időnek előtte elbúcsúznunk tőlük. Általában a kisebb testű szárnyasok is megérik a10–20 évet. Rövidebb együttlétre kell készülnünk arágcsálókkal. A tengerimalacok vagy a nyuszik 7–9 évig is velünk maradnak, de a hörcsögök ritkán élnek tovább 2–4 évnél. A halállal különösen akkor kell gyakran szembenéznünk, ha akváriumot tartunk fenn, hiszen az édesvízi fajok többsége 1–3 évnél ideális esetben sem él tovább. Ráadásul az akvárium vizének egyensúlya könnyen felborul, ami tömeges pusztuláshoz vezethet.

Kegyes halál
Ha már háziállataink haláláról beszélünk, nem kerülhetjük ki az eutanázia kérdését. Magam is átéltem azt a kétségbeesett tanácstalanságot, hogy jót tennék-e szegény állattal, ha megkímélném a szenvedéstől. A döntést minden esetben magunknak kell meghoznunk, bár egyedül nem tudjuk megállapítani, hogy valóban szükség van-e a beavatkozásra. Hallgassunk az állatorvos tanácsára. Manapság már rengeteg lehetőség van a gyógykezelésre, az állat életének fájdalommentes meghosszabbítására. Ha erre nincs pénzünk, akkor is meg kell várni azt az időpontot, amikor már nem képes önmagához méltó életre. Ha fájdalma már súlyos, se őt, se magunkat nem érdemes kínozni tovább.

Állati sírok
Kedvenceink halála nem csak fájdalmat okoz, gyakorlati problémát is felvet. Mit csináljunk a tetemével? Kertes házban élők ugyan eltemethetik saját otthonukban az állatot, de mivel az állati maradványok veszélyes hulladéknak minősülnek, szigorú szabályok vonatkoznak az otthoni elhantolásra is. Csak 50 kilónál nem nehezebb, hobbiállatként tartott példányt szabad akertünkben elásni, abból is évente csak egyet. Legalább 60–70 centi mélynek kell lennie a sírnak, kellő távolságra a szomszéd kerítésétől. Nehezebb helyzetben vannak azok, akik városi házban élnek. Azállatokat tilos közterületen eltemetni, hiszen nem lehet tudni, milyen betegségben múltak ki, veszélyeztethetik a földet, az ivóvízbázist, és afriss hantot kóbor kutyák szétkaparhatják. Manapság már van lehetőség azállatok tisztes eltemetésére. Az országban több helyen tartanak fent kisállattemetőt, illetve állathamvasztó szolgáltatást. A költségek az állat nagyságától, illetve a kiszállási távolságtól függően 20–30 000 forintnál kezdődnek. Aki nem tud pénzt szánni a kedvenc temetésére, forduljon az illetékes önkormányzathoz. Nagyon sok településen ingyenesen elviszik a tetemeket, bár legtöbbször csak az oltási könyv felmutatása ellenében. A szállításért legfeljebb néhány ezer forintot kérnek. (Budapest összes kerületében ingyenes a tetemek elszállítása.) Egyvalamit azonban semmiképpen ne tegyünk: tilos az elhullott állatokat szemeteskukába dobni! Gondoljunk a lehetséges fertőzésveszélyre – ne sajnáljuk az időt és a költséget a megfelelő búcsúra! Hiszen az állattartás nagy felelősség, aki rászánja magát, annak az állatról nemcsak életében kell gondoskodnia, hanem a halála után is.

Szöveg: Horváth Zsuzsa, fotó: Europress
Ez a cikk a 2011. évi májusi számban jelent meg. Minden jog fenntartva.

24 apró diy ötlet kicsiknek és nagyoknak, amit érdemes az adventi kalendáriumba rejtened

Az adventi kalendáriumok többsége csokoládét rejt, de ha te nem szeretnéd ezekkel tömni a gyermekedet egy hónapon keresztül, esetleg valamivel izgalmasabb ajándékkal lepnéd meg őt és családtagjaidat, te is készíthetsz meglepetéseket a naptárba.

Szerinted jó nőnek lenni? Akkor segíts a hajléktalan nőknek, hogy ők is hasonlóan érezhessenek!

A főváros hajléktalanellátó szervezet adományokat gyűjt nincstelen nők számára, ezzel szeretnének hozzájárulni, hogy megerősödhessenek nőiségükben, női szerepeikben és javuljon a közérzetük, önértékelésük.

Hányféleképp alázhatnak meg minket, csak mert nők vagyunk? Itt van hét...

Több mint egy évvel a metoo forradalom kirobbanása után még mindig ki vagyunk téve a tipikus módon lesajnáló megjegyzéseknek és bánásmódnak, csak mert nőnek születtünk. Eléggé unjuk már.

A Victoria's Secret kap hideget-meleget, mégsem hajlandók plus size modelleket szerepeltetni a show-jukban

A marketingigazgató azt nyilatkozta a Vogue-nak, hogy a plus size és a transznemű modellek „nem férnek bele a show álomvilágába”. És most áll a bál.

Időspórolós trükkök, amik felpörgetik a konyhai feladatokat – VIDEÓ

A most következő videóban olyan trükköket szeretnénk bemutatni neked, amelyek nem csak megkönnyítik majd a konyhai tennivalóidat, de még időt is spórolhatsz velük.

Céline Dion is felszállt a gendersemleges gyerekdivat nevű expresszvonatra

Az ötszörös Grammy-díjas énekesnő divatkollekciót mutatott be, amelynek minden darabját fiúk és lányok is felvehetik az elképzelések szerint.

Nevelhetetlenek – interjú Nyáry Krisztiánnal és lányaival, Lucával és Lizával

Az is kiderül, hogyan boldogul a háromfősre apadt család négy évvel a lányok édesanyja halála után. Olvass bele a decemberi Éva magazinban megjelent interjúba!

Mitől fél a férfi? A 8 leggyakoribb ok

A férfi nem félhet semmitől – ezért fél irracionálisan, szűkölő magányban. A mindenekfelett álló legnagyobb férfipara pedig az, hogy mindez kitudódik. Tudatában lévén annak, hogy lehetetlen vállalkozás arról kérdezni férfiakat, hogy mitől félnek a legjobban, azt kérdeztük meg néhányuktól, mitől fél – szerintük – a többi férfi. Így már egész értékelhető válaszokat sikerült összegyűjtenünk. Íme a 8 legnagyobb mumus.

A gyerekek irányítják az életünket egy-két napon át

Pontosabban hát… ez mindig így van, nemde? Igen ám, de most konkrétan fordított nap is kezdődik november 19-én és 20-án: gyerekek veszik át a felnőtt szerepeket a reptéren, a rendőrségen, a könyvtárban, a vasútnál és az újságok szerkesztőségeiben is. Például a mi kiadónkban.

Napi horoszkóp november 18.: a Skorpiók komoly elhatározásra jutnak, a Halaknak bátorságra van szükségük

A csillagok a hét utolsó napjára is izgalmas üzeneteket tartogatnak számodra, ne hagyd ki tehát a horoszkópodat!

Miért nincsenek a klasszikus irodalomban független, erős nők?

Irodalmár vagyok, szerkesztő, költő. A napjaim jelentős részét szövegek és könyvek között töltöm, így a soknál egy picit többet olvasok. Napok óta foglalkoztat azonban egy kérdés, amire sehogy sem tudok megnyugtató választ találni. Olyan magyar és világirodalmi női karaktereket kerestem, akik egyedül élnek, nem folyton férfiakról beszélnek, és mindemellett köszönik szépen, igen jól vannak.

Napi horoszkóp november 17.: a Szüzek érdekes tapasztalatokat szerezhetnek, a Halak igazi csapatjátékosok

Hétvégén is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz ismét izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

Miért vinnéd haza a nejlont? 6 budapesti bolt, ahol kimérve és/vagy ökotudatosan szerezhetsz be bármit, ami az otthonodba kell

Manapság a csapból is a bolygónk ősellenségeinkről: a nejlonzacskókról, PET-palackokról és egyéb nem lebomló, a ránk és környezetünkre káros anyagokról olvashatunk. Azonban sajnos továbbra sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen rossz irányba halad a fogyasztói társadalom.

15 állítás, amitől felrobban az agyad (pedig egytől egyig igaz)

Elsőre nem fogod elhinni őket, de ha belegondolsz, mindegyikről ki fog derülni, hogy valójában igazak.

Napi horoszkóp november 16.: a Bikák váratlan helyzetbe kerülnek, a Rákoknak komoly ügyben kell állást foglalniuk

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Megjelent a decemberi Éva, nézz bele!

Nyáry Krisztián és lányai rendkívül figyelemre méltó interjút adtak nekünk, és ez még nem minden. A decemberi Éva már az újságárusoknál!

3 terület, amire a szülői minta különösen nagy hatással van

Amikor gyerekvállalásra kerül a sor, mindkét félnek vannak elképzelései arról, hogy milyen példát mutat majd a csemetének, milyen elveket szeretne átadni és miket kerül el nagy ívben. Merthogy az otthonról hozott impulzusok bizony meghatározó szerepet töltenek be az életünkben.

Kövess minket

ÉVA MAGAZIN 10 LAPSZÁM

Csak 3475 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem