Gyászmunka

Gyászmunka

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

T

Tamás öt éve veszítette el feleségét. Nehezen birkózott a gyásszal, nem voltak hozzá eszközei. a halál és a gyász mára tabutémává vált, s a közösség, a család szerepét szakemberek veszik át.


A társadalom nem szeret tudomást venni betegségről, halálról, a családtagok, barátok csak ideig-óráig hallgatják meg a gyászolót – már ha egyáltalán meghallgatják –, bánata mellett többnyire türelmetlenül elmennek. „A mai világban senkit sem érdekel egy gyászoló, menekülnek előle az emberek. Egy darabig mellette állnak, de aztán gyorsan elfordulnak tőle – mondja Singer Magdolna gyásztanácsadó, a Napfogyatkozás Egyesület elnöke, több gyászmunkával foglalkozó könyv szerzője. – Megváltozott a halálhoz való viszonyunk, már nem tekintjük az élet természetes részének, félünk tőle, próbálunk úgy csinálni, mintha nem is létezne. Vannak emberek, akik leélnek úgy egy életet, hogy nem láttak halottat. Hozzátartozójuk kórházban hal meg, mire legközelebb találkoznak vele, már az urnában van. Emiatt még jobban félnek a haláltól, és ez a gyászra is hatással van. Ha el lehet búcsúzni a halottól, a holttesttől, a gyász is könnyebb. De manapság ez egyáltalán nem így van. Az élet megy tovább, légy erős, lépj túl rajta – ez a társadalmi elvárás.”

A szenvedés fázisai
Márpedig a gyász nem ilyen egyszerű. A szeretett személy elvesztésének feldolgozása hosszabb folyamat, amelyet szakaszok szabdalnak, bár nem biztos, hogy mindenkinek ugyanazokat a stációkat kell megjárnia. Mindenesetre felgyorsult világunkban, ahogy sok mindent, a gyászt is sürgetni akarjuk. „A gyász krízisállapot, a veszteségre adott reakció, amely kihat az emberre érzelmileg és fizikailag is – mondja Singer Magdolna. – A gyászmunka az a gyógyulási folyamat, amelynek szakaszain át feldolgozzuk a veszteséget. Az első szakasz a megelőlegezett gyász, vagyis amikor kiderül a betegség. Ezt követi a sokkfázis, amikor bekövetkezik a halál. A temetésig tart a kontrollált szakasz, amikor meg kell szerveznünk a búcsúztatást, meg kell adnunk a végtisztességet. Ezt követi a feldolgozás, majd az elfogadás. Ezek természetesen nem kőbe vésett szabályok, egyes fázisok kimaradhatnak, felcserélődhetnek. Nem vagyunk egyformák, nem ugyanúgy dolgozzuk föl a veszteséget, sőt ugyanaz az ember sem egyformán gyászolja meg különböző szeretteit.”

Magányosan
„Amikor kiderült a betegség, rettenetesen nehéz fél év következett: ápoltam a feleségemet, rám maradt a háztartás és a gyerekek gondja, s közben ugyanúgy kellett dolgoznom a megélhetésért. Nem akartunk bevonni senkit, sem a nagymamát, sem a barátokat, ketten akartuk végigcsinálni – mondja Tamás. – A munkahelyemen, a környezetünkben, sokan udvariasan érdeklődtek, de tulajdonképpen senki nem ajánlotta fel a segítségét. Igaz, nem is fogadtam volna el. A feleségem halála után egy hónapom volt, hogy feldolgozzam a történteket, ennyi szabadságot kaptam a munkahelyemen. A főnököm aztán megtoldotta két héttel, de így is nagyon kevés volt ez az idő. Úgy dolgoztam, úgy éltem akkoriban, mint egy robot. Nem nagyon beszéltem senkivel, tettem a dolgom, a gyerekek tartottak életben. Iszonyatosan magányos voltam.”
Nagyon nagy feladat feldolgozni a társ elvesztését, különösen, ha több évtizedet leéltek együtt. Ennél is nehezebb megbirkózni az öngyilkossággal, hiszen ehhez bűntudat párosul az itt maradóban. A legrettentőbb azonban a gyermek elvesztése. „Mondhatjuk, hogy van férfi- és női gyász. A nőnek valamivel könnyebb, hiszen úgy szocializálódott, hogy kimutathatja az érzelmeit – mondja Singer Magdolna –, a férfinak viszont keménynek kell mutatkoznia, márpedig a gyásszal való megküzdés alapfeltétele, hogy átéljük és kifejezzük érzelmeinket. Ez különösen akkor nehéz, amikor nincs megfelelő szociális háló, amely körülvenné a gyászolót. Azzal, hogy a halál bekerült a kórházba, megváltozott a család szerepe. Korábban otthon el lehetett búcsúzni a nagypapától, így az emberek már kisgyermekkorukban hozzászoktak a halálhoz, a gyászhoz. Az egész folyamatnak megvolt a maga szépsége. Méltósággal meghalni kórházi körülmények között nagyon nehéz.”
A mind időtartamában, mind intenzitásában szokatlan, úgynevezett komplikált gyász esetében érdemes szakemberhez fordulni, hiszen ilyenkor a gyász meghatározza az érintett teljes életvitelét. „Aszakirodalom egy évben jelöli meg a gyász időtartamát, ezalatt a gyászoló sorra megéli a kríziserősítő ünnepeket: karácsonyt, házassági évfordulót, születésnapot. Haezeken túljutott, megkönnyebbül. A saját tapasztalatom szerint az egy év inkább három. Szakemberhez akkor érdemes fordulni, ha az érintettben túl erős a bűntudat vagy a harag” – mondja a szakértő.

Gyászcsoportok
„Öt éve ment el a feleségem, most már könnyebb. Abban, hogy a mindennapokban el tudom fogadni a helyzetet, a gyerekeimnek van óriási szerepe. Miattuk és értük nagyon sok dologra képes vagyok, és bár korábban kellett felnőniük, mint terveztük, érezniük kell, hogy rám számíthatnak, ez pedig nekem is támaszt nyújt” – meséli Tamás. A férfi mindazonáltal pszichológus segítségét is igénybe vette és csoportterápiára is járt. „Nagy élmény volt, hogy sorstársakkal beszélgethettem az érzéseimről, megtudhattam, hogy mások min mentek keresztül, másokat milyen rémálmok gyötörnek.”
„Akik ellátogatnak egy önsegítő gyászcsoportba, azok általában még a gyászmunka elején tartanak – mondja Singer Magdolna, aki hosszú évek óta vezet gyászcsoportokat a Magyar Hospice Alapítványnál. Jelenleg csak a fővárosban működnek ilyen csoportok, de a szervezőknek az a céljuk, hogy az egész országban létesüljenek ilyenek. Az (általában) képzett gyásztanácsadó vezetésével működő önsegítő csoportokban nagyon hamar kialakul a szoros sorstársi közösség. „A hivatásos vezető tematikus csoportokat létesít, ahol strukturális technikákat alkalmaz, kifejezetten a gyász feldolgozására – folytatja a szakértő. – A résztvevők például lerajzolják a családtagok viszonyát, elhelyezkedését a haláleset előtt és után. Egy ember halálával olykor többeket is elveszít a gyászoló: átstrukturálódik a család, megszűnik a baráti kör, elmaradnak a rokonok. A pszichodramatikus elemek, amilyen az üres szék technika, arra szolgálnak, hogy a gyászoló kifejezze szeretetét, elmondja érzéseit, bocsánatot kérjen az elhunyttól. A csoportnak elképesztő ereje van, sokan felszabadultan mennek haza, és később is tartják egymással a kapcsolatot. Gyászmunka egyébként nem csak halálesethez köthető. Egy válás után például
a párkapcsolatot kell elgyászolni, és vele egy olyan személyt, aki még él. Ez se könnyű.”
„A gyász feldolgozásában nagyon sok tényező közrejátszik: a kötődés szorossága, a tulajdon életcélunk és általában az életről alkotott elképzeléseink – sorolja Tamás. – Ugyanakkor a gyász nagyon egyéni dolog. Fontos a család, a barátok támogatása, de végső soron mindenkinek magában kell feldolgoznia a saját fájdalmát.”

Szöveg: Biczó Gabriella, fotó: Thomas Schmidt/ folio-id.com
Ez a cikk a 2011. évi májusi számban jelent meg. Minden jog fenntartva.

A 9 legjobb gluténmentes liszt azoknak, akik szeretnének hasznos tápanyagokhoz hozzájutni

A megfelelő szénhidrát-bevitel nem mindig könnyű, ha az ember gluténérzékeny, ráadásul sok gluténmentes termék rendkívül alacsony tápanyagtartalommal bír.

Közkívánatra: íme Margaret Atwood híres citromsodója

Igazából nem is olyan nehéz elkészíteni ezt a sült citromsodót, amely A szolgálólány meséje és más híres regények írónőjének legismertebb specialitásai közé tartozik.

10 probléma, amit csak az ért, aki fiatalabbnak néz ki a koránál

A fiatalos külső bizonyos helyzetekben áldás, de nem kevés kellemetlen szituációt is átélhetsz miatta. A joy.hu összeállítása.

Mi történik akkor, ha babérlevelet égetsz? Valami fantasztikus dolog!

A babérlevél az egyik leggyakrabban használt fűszernövény, amelynek ráadásul számtalan jó tulajdonsága van. Amellett, hogy felturbózhatjuk vele az ételek ízét, az egészségi és mentális állapotunkra is jó hatást gyakorol.

6 nosztalgikus dolog, amit te is csináltál a barátnőiddel gyerekként

Az idő csak úgy repül, ezt pedig az bizonyítja igazán, ha felidézed, milyen más volt az életed általános iskolás korodban. Ennek kapcsán a joy.hu most egy kis időutazásra hív.

Napi horoszkóp július 20.: a Bikák elégedettek az eddigi teljesítményükkel, az Oroszlánok zsúfolt nap elé néznek

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, mert a csillagok mára is üzentek!

Jé, te tudtad, ki küldte az első spam e-mailt?

És azt, hogy kinek köszönhetjük a "spam" elnevezést?

4 bosszúálló csillagjegy, aki nem fél revansot venni

Jobb, ha vigyázol azokkal az emberekkel, akiknek felkerült a listára a horoszkópja, mivel ők sok esetben a megbocsátás helyett inkább a bosszút választják! A JOY cikkéből kiderül, pontosan kikről is van szó.

Tippek kezdőknek: a műanyagmentes(ebb) életért, amit illene neked is elsajátítanod

Műanyagmentesen élni sajnos nem könnyű, hiszen az ebből készült használati tárgyak olyannyira részesei lettek mindennapjainknak, hogy szinte már el sem tudjuk képzelni az életünket nélkülük. Holott számtalan alternatívát találhatnál, amelyek kevésbé vagy egyáltalán nem szennyezik a környezetünket.

5 ok, amiért mindig valami édességet kívánsz ebéd után

Egyszerűen nem tudod elképzelni, hogy ne egyél valami édességet ebéd után? Képtelen vagy szkippelni a desszertet, vagy ha mégis kihagyod, utána leküzdhetetlen sóvárgás fog el egy kis csokiért? Most kiderül, mi állhat ennek a hátterében és hogyan küzdheted le az édességmániádat.

Napi horoszkóp július 19.: a Kosok a tökéletességre törekszenek, az Ikrek ragaszkodnak az elképzeléseikhez

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok állásából ismét izgalmas dolgokat tudhatsz meg!

Így nézne ki John Lennon és még jó néhány popsztár, ha még mindig élnének

Valaki elképzelte, hogy a popsztárok hogyan néznének ki napjainkban, ha még mindig élnének, és ezt egy remek fotósorozatban mutatják meg nekünk.

6 étel zöldbabból, ami simán kenterbe veri a hagyományos recepteket

Ha szuperfinom és egyben kalóriaszegény fogásokra vágysz, itt az ideje, hogy kihasználd a zöldbabszezont, hiszen a bab amellett, hogy változatosan készíthető, rendszeresen fogyasztva számtalan betegséget kezelhetsz, illetve előzhetsz meg vele.

Napi horoszkóp július 18.: a Rákok munkája végre megtérül, az Oroszlánok felelősségteljes feladattal küzdenek

Ma se feledkezz meg a napi horoszkópodról, mert izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

Fesztiválos ital kisokos: mit mivel lehet keverni, és mivel nem?

Itt a nyár, és vele együtt a fesztiválok szezonja is. A lazítás egyik legjobb módja meghallgatni a kedvenc zenekarod koncertjét, közben pedig meginni egy-két pohár bort. A nagy melegben viszont ennyi is gyorsan a fejedbe szállhat, pláne, ha többfélét iszol, vagy épp olyan italokat keversz, melyek nem jönnek ki jól egymással. Ezért is szedtük most össze, hogy mivel szabad és mivel nem ajánlatos együtt innod a bort.

24 dolog, amit fogadjunk, hogy nem tudtál Margaret Atwoodról

A szolgálólány meséje önmagában is ellentmondásos módon nyugtalanító mű, éspedig az eredeti regény legalább annyira, mint a belőle készült tévésorozat. De mi most a mögötte álló írónőre, Margaret Atwoodra voltunk kíváncsiak.

Napi horoszkóp július 17.: a Kosoknak nehéz döntést kell meghozniuk, a Rákok hirtelen válnak népszerűvé

A csillagok mára is izgalmas üzeneteket tartogatnak, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

50 kcal nem sok! Íme 24 alacsony kalóriatartalmú snack

Ha képtelen vagy lemondani a nassolásról, ha nem bírod ki vacsoráig, de nem mindegy, mennyi energiát tartalmaz, amihez nyúlsz, akkor készítsd be előre egyet-egyet ezekből az alacsony kalóriatartalmú snackekből.

6 felület a konyhában, amelyek tisztításáról valószínűleg te is sokszor megfeledkezel

Mindannyiunknak megvannak a magunk jól bevált tisztítási szokásai, amikor az otthonunk egyik legforgalmasabb helyéről beszélünk, azonban sajnos mindezt sokkal inkább rutinnal, mintsem tudatossággal végezzük. Ez pedig nagy hiba!

Kövess minket

Most 3 lapszám csupán 1.185 Ft-ért rendelhető elő!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem