Gyászmunka

Gyászmunka

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

T

Tamás öt éve veszítette el feleségét. Nehezen birkózott a gyásszal, nem voltak hozzá eszközei. a halál és a gyász mára tabutémává vált, s a közösség, a család szerepét szakemberek veszik át.


A társadalom nem szeret tudomást venni betegségről, halálról, a családtagok, barátok csak ideig-óráig hallgatják meg a gyászolót – már ha egyáltalán meghallgatják –, bánata mellett többnyire türelmetlenül elmennek. „A mai világban senkit sem érdekel egy gyászoló, menekülnek előle az emberek. Egy darabig mellette állnak, de aztán gyorsan elfordulnak tőle – mondja Singer Magdolna gyásztanácsadó, a Napfogyatkozás Egyesület elnöke, több gyászmunkával foglalkozó könyv szerzője. – Megváltozott a halálhoz való viszonyunk, már nem tekintjük az élet természetes részének, félünk tőle, próbálunk úgy csinálni, mintha nem is létezne. Vannak emberek, akik leélnek úgy egy életet, hogy nem láttak halottat. Hozzátartozójuk kórházban hal meg, mire legközelebb találkoznak vele, már az urnában van. Emiatt még jobban félnek a haláltól, és ez a gyászra is hatással van. Ha el lehet búcsúzni a halottól, a holttesttől, a gyász is könnyebb. De manapság ez egyáltalán nem így van. Az élet megy tovább, légy erős, lépj túl rajta – ez a társadalmi elvárás.”

A szenvedés fázisai
Márpedig a gyász nem ilyen egyszerű. A szeretett személy elvesztésének feldolgozása hosszabb folyamat, amelyet szakaszok szabdalnak, bár nem biztos, hogy mindenkinek ugyanazokat a stációkat kell megjárnia. Mindenesetre felgyorsult világunkban, ahogy sok mindent, a gyászt is sürgetni akarjuk. „A gyász krízisállapot, a veszteségre adott reakció, amely kihat az emberre érzelmileg és fizikailag is – mondja Singer Magdolna. – A gyászmunka az a gyógyulási folyamat, amelynek szakaszain át feldolgozzuk a veszteséget. Az első szakasz a megelőlegezett gyász, vagyis amikor kiderül a betegség. Ezt követi a sokkfázis, amikor bekövetkezik a halál. A temetésig tart a kontrollált szakasz, amikor meg kell szerveznünk a búcsúztatást, meg kell adnunk a végtisztességet. Ezt követi a feldolgozás, majd az elfogadás. Ezek természetesen nem kőbe vésett szabályok, egyes fázisok kimaradhatnak, felcserélődhetnek. Nem vagyunk egyformák, nem ugyanúgy dolgozzuk föl a veszteséget, sőt ugyanaz az ember sem egyformán gyászolja meg különböző szeretteit.”

Magányosan
„Amikor kiderült a betegség, rettenetesen nehéz fél év következett: ápoltam a feleségemet, rám maradt a háztartás és a gyerekek gondja, s közben ugyanúgy kellett dolgoznom a megélhetésért. Nem akartunk bevonni senkit, sem a nagymamát, sem a barátokat, ketten akartuk végigcsinálni – mondja Tamás. – A munkahelyemen, a környezetünkben, sokan udvariasan érdeklődtek, de tulajdonképpen senki nem ajánlotta fel a segítségét. Igaz, nem is fogadtam volna el. A feleségem halála után egy hónapom volt, hogy feldolgozzam a történteket, ennyi szabadságot kaptam a munkahelyemen. A főnököm aztán megtoldotta két héttel, de így is nagyon kevés volt ez az idő. Úgy dolgoztam, úgy éltem akkoriban, mint egy robot. Nem nagyon beszéltem senkivel, tettem a dolgom, a gyerekek tartottak életben. Iszonyatosan magányos voltam.”
Nagyon nagy feladat feldolgozni a társ elvesztését, különösen, ha több évtizedet leéltek együtt. Ennél is nehezebb megbirkózni az öngyilkossággal, hiszen ehhez bűntudat párosul az itt maradóban. A legrettentőbb azonban a gyermek elvesztése. „Mondhatjuk, hogy van férfi- és női gyász. A nőnek valamivel könnyebb, hiszen úgy szocializálódott, hogy kimutathatja az érzelmeit – mondja Singer Magdolna –, a férfinak viszont keménynek kell mutatkoznia, márpedig a gyásszal való megküzdés alapfeltétele, hogy átéljük és kifejezzük érzelmeinket. Ez különösen akkor nehéz, amikor nincs megfelelő szociális háló, amely körülvenné a gyászolót. Azzal, hogy a halál bekerült a kórházba, megváltozott a család szerepe. Korábban otthon el lehetett búcsúzni a nagypapától, így az emberek már kisgyermekkorukban hozzászoktak a halálhoz, a gyászhoz. Az egész folyamatnak megvolt a maga szépsége. Méltósággal meghalni kórházi körülmények között nagyon nehéz.”
A mind időtartamában, mind intenzitásában szokatlan, úgynevezett komplikált gyász esetében érdemes szakemberhez fordulni, hiszen ilyenkor a gyász meghatározza az érintett teljes életvitelét. „Aszakirodalom egy évben jelöli meg a gyász időtartamát, ezalatt a gyászoló sorra megéli a kríziserősítő ünnepeket: karácsonyt, házassági évfordulót, születésnapot. Haezeken túljutott, megkönnyebbül. A saját tapasztalatom szerint az egy év inkább három. Szakemberhez akkor érdemes fordulni, ha az érintettben túl erős a bűntudat vagy a harag” – mondja a szakértő.

Gyászcsoportok
„Öt éve ment el a feleségem, most már könnyebb. Abban, hogy a mindennapokban el tudom fogadni a helyzetet, a gyerekeimnek van óriási szerepe. Miattuk és értük nagyon sok dologra képes vagyok, és bár korábban kellett felnőniük, mint terveztük, érezniük kell, hogy rám számíthatnak, ez pedig nekem is támaszt nyújt” – meséli Tamás. A férfi mindazonáltal pszichológus segítségét is igénybe vette és csoportterápiára is járt. „Nagy élmény volt, hogy sorstársakkal beszélgethettem az érzéseimről, megtudhattam, hogy mások min mentek keresztül, másokat milyen rémálmok gyötörnek.”
„Akik ellátogatnak egy önsegítő gyászcsoportba, azok általában még a gyászmunka elején tartanak – mondja Singer Magdolna, aki hosszú évek óta vezet gyászcsoportokat a Magyar Hospice Alapítványnál. Jelenleg csak a fővárosban működnek ilyen csoportok, de a szervezőknek az a céljuk, hogy az egész országban létesüljenek ilyenek. Az (általában) képzett gyásztanácsadó vezetésével működő önsegítő csoportokban nagyon hamar kialakul a szoros sorstársi közösség. „A hivatásos vezető tematikus csoportokat létesít, ahol strukturális technikákat alkalmaz, kifejezetten a gyász feldolgozására – folytatja a szakértő. – A résztvevők például lerajzolják a családtagok viszonyát, elhelyezkedését a haláleset előtt és után. Egy ember halálával olykor többeket is elveszít a gyászoló: átstrukturálódik a család, megszűnik a baráti kör, elmaradnak a rokonok. A pszichodramatikus elemek, amilyen az üres szék technika, arra szolgálnak, hogy a gyászoló kifejezze szeretetét, elmondja érzéseit, bocsánatot kérjen az elhunyttól. A csoportnak elképesztő ereje van, sokan felszabadultan mennek haza, és később is tartják egymással a kapcsolatot. Gyászmunka egyébként nem csak halálesethez köthető. Egy válás után például
a párkapcsolatot kell elgyászolni, és vele egy olyan személyt, aki még él. Ez se könnyű.”
„A gyász feldolgozásában nagyon sok tényező közrejátszik: a kötődés szorossága, a tulajdon életcélunk és általában az életről alkotott elképzeléseink – sorolja Tamás. – Ugyanakkor a gyász nagyon egyéni dolog. Fontos a család, a barátok támogatása, de végső soron mindenkinek magában kell feldolgoznia a saját fájdalmát.”

Szöveg: Biczó Gabriella, fotó: Thomas Schmidt/ folio-id.com
Ez a cikk a 2011. évi májusi számban jelent meg. Minden jog fenntartva.

24 apró diy ötlet kicsiknek és nagyoknak, amit érdemes az adventi kalendáriumba rejtened

Az adventi kalendáriumok többsége csokoládét rejt, de ha te nem szeretnéd ezekkel tömni a gyermekedet egy hónapon keresztül, esetleg valamivel izgalmasabb ajándékkal lepnéd meg őt és családtagjaidat, te is készíthetsz meglepetéseket a naptárba.

Szerinted jó nőnek lenni? Akkor segíts a hajléktalan nőknek, hogy ők is hasonlóan érezhessenek!

A főváros hajléktalanellátó szervezet adományokat gyűjt nincstelen nők számára, ezzel szeretnének hozzájárulni, hogy megerősödhessenek nőiségükben, női szerepeikben és javuljon a közérzetük, önértékelésük.

Hányféleképp alázhatnak meg minket, csak mert nők vagyunk? Itt van hét...

Több mint egy évvel a metoo forradalom kirobbanása után még mindig ki vagyunk téve a tipikus módon lesajnáló megjegyzéseknek és bánásmódnak, csak mert nőnek születtünk. Eléggé unjuk már.

A Victoria's Secret kap hideget-meleget, mégsem hajlandók plus size modelleket szerepeltetni a show-jukban

A marketingigazgató azt nyilatkozta a Vogue-nak, hogy a plus size és a transznemű modellek „nem férnek bele a show álomvilágába”. És most áll a bál.

Időspórolós trükkök, amik felpörgetik a konyhai feladatokat – VIDEÓ

A most következő videóban olyan trükköket szeretnénk bemutatni neked, amelyek nem csak megkönnyítik majd a konyhai tennivalóidat, de még időt is spórolhatsz velük.

Céline Dion is felszállt a gendersemleges gyerekdivat nevű expresszvonatra

Az ötszörös Grammy-díjas énekesnő divatkollekciót mutatott be, amelynek minden darabját fiúk és lányok is felvehetik az elképzelések szerint.

Nevelhetetlenek – interjú Nyáry Krisztiánnal és lányaival, Lucával és Lizával

Az is kiderül, hogyan boldogul a háromfősre apadt család négy évvel a lányok édesanyja halála után. Olvass bele a decemberi Éva magazinban megjelent interjúba!

Mitől fél a férfi? A 8 leggyakoribb ok

A férfi nem félhet semmitől – ezért fél irracionálisan, szűkölő magányban. A mindenekfelett álló legnagyobb férfipara pedig az, hogy mindez kitudódik. Tudatában lévén annak, hogy lehetetlen vállalkozás arról kérdezni férfiakat, hogy mitől félnek a legjobban, azt kérdeztük meg néhányuktól, mitől fél – szerintük – a többi férfi. Így már egész értékelhető válaszokat sikerült összegyűjtenünk. Íme a 8 legnagyobb mumus.

A gyerekek irányítják az életünket egy-két napon át

Pontosabban hát… ez mindig így van, nemde? Igen ám, de most konkrétan fordított nap is kezdődik november 19-én és 20-án: gyerekek veszik át a felnőtt szerepeket a reptéren, a rendőrségen, a könyvtárban, a vasútnál és az újságok szerkesztőségeiben is. Például a mi kiadónkban.

Napi horoszkóp november 18.: a Skorpiók komoly elhatározásra jutnak, a Halaknak bátorságra van szükségük

A csillagok a hét utolsó napjára is izgalmas üzeneteket tartogatnak számodra, ne hagyd ki tehát a horoszkópodat!

Miért nincsenek a klasszikus irodalomban független, erős nők?

Irodalmár vagyok, szerkesztő, költő. A napjaim jelentős részét szövegek és könyvek között töltöm, így a soknál egy picit többet olvasok. Napok óta foglalkoztat azonban egy kérdés, amire sehogy sem tudok megnyugtató választ találni. Olyan magyar és világirodalmi női karaktereket kerestem, akik egyedül élnek, nem folyton férfiakról beszélnek, és mindemellett köszönik szépen, igen jól vannak.

Napi horoszkóp november 17.: a Szüzek érdekes tapasztalatokat szerezhetnek, a Halak igazi csapatjátékosok

Hétvégén is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz ismét izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

Miért vinnéd haza a nejlont? 6 budapesti bolt, ahol kimérve és/vagy ökotudatosan szerezhetsz be bármit, ami az otthonodba kell

Manapság a csapból is a bolygónk ősellenségeinkről: a nejlonzacskókról, PET-palackokról és egyéb nem lebomló, a ránk és környezetünkre káros anyagokról olvashatunk. Azonban sajnos továbbra sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen rossz irányba halad a fogyasztói társadalom.

15 állítás, amitől felrobban az agyad (pedig egytől egyig igaz)

Elsőre nem fogod elhinni őket, de ha belegondolsz, mindegyikről ki fog derülni, hogy valójában igazak.

Napi horoszkóp november 16.: a Bikák váratlan helyzetbe kerülnek, a Rákoknak komoly ügyben kell állást foglalniuk

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Megjelent a decemberi Éva, nézz bele!

Nyáry Krisztián és lányai rendkívül figyelemre méltó interjút adtak nekünk, és ez még nem minden. A decemberi Éva már az újságárusoknál!

3 terület, amire a szülői minta különösen nagy hatással van

Amikor gyerekvállalásra kerül a sor, mindkét félnek vannak elképzelései arról, hogy milyen példát mutat majd a csemetének, milyen elveket szeretne átadni és miket kerül el nagy ívben. Merthogy az otthonról hozott impulzusok bizony meghatározó szerepet töltenek be az életünkben.

Kövess minket

ÉVA MAGAZIN 10 LAPSZÁM

Csak 3475 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem