Készíts csokitojást!

Borítókép: Készíts csokitojást!
Vegyél 50 deka jó minőségű csokoládét és néhány tojásformát! Már csak egy ecsetre és egy edényre van szükség a házi csokigyárhoz.

Szeretnéd pontosan tudni, miből van a csokitojás, amit húsvétkor ajándékozol? Vegyél 50 deka jó minőségű csokoládét és néhány tojásformát! Már csak egy ecsetre és egy edényre van szükség a házi csokigyárhoz.

Olvasztás
A csokoládét 25 dekás adagokban tedd egy mikróban is használható tálkába. Közepes hőfokon melegítsd 1 percig. Jól keverd meg. Tedd vissza a mikróba fél perces időközökre, közben mindig keverd meg, amíg teljesen el nem olvad. Hagyományos módszer: egy nagyobb lábasba tegyél vizet, forrald fel a tűzhelyen. Acsokit kockákra törve tedd egy kisebb lábosba, azt pedig helyezd a forró víz fölé. Afolyamatos kevergetés itt sem maradhat el.

Tömör tojások
Tölts a tojásformákba olvasztott csokoládét egy kiskanállal. Óvatosan ütögesd a formákat a konyhapulthoz, hogy alégbuborékokat eltüntesd. 10 percre hűtsd be őket, amíg minden nedves folt el nem tűnik a tojásokról, aformák pedig deresek nem lesznek. 50 deka csoki kábé 6 nagy tömör tojáshoz elég.

Üreges tojások
Ha üreges tojásokat szeretnél csinálni, bőségesen kend ki aformákat csokival egy tiszta, másra még nem használt ecset segítségével. Akkor jó, ha aformák színe már sehol nem látszik. Hűtsd be őket, amíg meg nem szilárdulnak. Ha a formákat gyengéden a konyhapulthoz ütögeted, könnyebben kiveheted belőlük a tojásokat. Megtöltheted őket színes tojáscukorral, drazséval vagy bonbonnal.

Ragasztás
Ha a fél tojásokból egészet szeretnél csinálni, olvasztott csokival kend meg a lapos oldalukat, majd óvatosan illeszd össze a két felet. Egy másik módszer: tedd a fél tojásokat lapos oldalukkal lefelé egy forró tepsire, hogy kissé megolvadjanak, majd illessz össze kettőt-kettőt.

Szilikonforma desszert mester (3880 Ft)

Tippek:
A tojásformákat elegendő meleg vízzel elmosni. Ne használj mosogatószert, és ne tedd őket a mosogatógépbe. A forró víz is csak árthat nekik.


Ha a csokit a mikróban olvasztod meg, csalóka lehet, hogy felmelegítve is megtartja eredeti formáját. Ezért gyakran keverd meg, hogy ne égjen oda.
Ha forró víz fölött, edényben olvasztod a csokoládét, vigyázz, hogy az edény alja ne érjen bele a vízbe, mivel így a csoki odakozmálhat.

Szöveg: Lovászi Ildikó, FOTÓ: Andre Martin/ACPSyndication.com, Tárgyfotók: Reichel Tamás, styling: Lukász Eszter. Megjelent az Éva magazin 2010. húsvéti különszámában