Mire jó a komposztálás?

Mire jó a komposztálás?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Ezelőtt 30–40 évvel pontosan tudták, mi az a komposztálás. Ma újra kell tanulnunk ezt a módszert.

Most tényleg: mire jó a komposztálás?
Nagyapáink tudták, hogy a komposzt fokozza a talaj aktivitását, javítja víz-, hő- és levegőgazdálkodását, növeli tápanyagtároló képességét. Ugyancsak tapasztalták, hogy a komposzt hormon hatású anyagai serkentik a növényi növekedést, és erősítik a növények ellenálló képességét a kórokozókkal és a kártevőkkel szemben. A komposztálás emellett arra is jó, hogy ne kelljen elégetni a fölöslegessé vált ágakat, illetve kukába dobni azöldségek fogyasztásra nem alkalmas részeit, a rothadásnak indult gyümölcsöket. A háztartási hulladék körülbelül egyharmada szerves anyag. Így nem kell pénzt kiadnod vegyszerekre, műtrágyára sem.

A drágább komposzt a jobb
Azok előtt, akik a komposztálást választják, két út áll. Vagy kialakítanak a saját kertjükben egy elkülönített komposztáló területet akár egy egyszerű fakeret felállításával, vagy vásárolnak egy zárható, mégis megfelelő szellőzést nyújtó, esztétikusabb komposztáló edényt, s ezt helyezik el a kert sarkában. Sokan esküsznek ezekre az edényekre, de érdemes meggondolni, hogy nem alkalmasabb-e az olcsóbb megoldás. Egy műanyag láda előállítása (még ha újrafeldolgozott hulladékból készül is), majd idővel eltüntetése is károsítja atermészetet.

Mérlegeld, mennyit dobsz ki
Mielőtt nekiállnál komposztálni, és már szaladnál is a legközelebbi barkácsáruház kertészeti osztályára vagy komposztálóedényt rendelnél az interneten, egy pillanatra állj meg és gondolkodj. Amennyiben a kerted kicsi és csak fű nő benne, akkor viszonylag kevés hasznos zöld hulladékkal kell számolnod – leginkább csak a családi zöldség- és gyümölcsfogyasztás maradékával. Persze még így is érdemes belevágni, de ebben az esetben igazán fölösleges drága eszközöket beszerezni. Elég akert egyik részében a talajra állítani egy 1x1 méteres (akár raklapból készülő) deszkakeretet, abban már jól megforgathatod a szerves hulladékot. Ha viszont nagyobb mennyiségű szerves anyagra van kilátásod, akkor hasznos lehet zárt komposztáló edényt vásárolni. A 600–800 literesek ára viszont már jóval tízezer forint fölött van. Afémből készült, hálós, jól szellőző komposztálókereteket főleg azoknak ajánlják, akiknél sok zöld és nedves hulladék keletkezik (fű, levelek, konyhai szemét). Egy rozsdamentes, 800 literes fémkeret több mint 20ezer forint.

Mi kellhet még?
Általában 6–10 hónap szükséges ahhoz, hogy a komposzt megérjen és trágyázásra alkalmas legyen. Afolyamatot úgy gyorsíthatod fel, hogy földet, vagy ha van, már meglévő komposztot adsz hozzá: ezek beindítják a komposztban munkálkodó mikroorganizmusok tevékenységét. Takarónak használj természetes anyagokat – szalmát, lombot, vékony földréteget, akár zsákvásznat is –, amelyek megvédik a komposztot akiszáradástól és visszatartják a benne képződött hőt. Az ásványianyag-tartalom növelésétől jobb minőségű lesz a trágya, amit úgy érhetsz el, ha agyagos talajt adsz a komposzthoz.

Szerző: Szabó Bea, fotó:Pinterest

Tovább olvasok
Ezt teszi a gyerek érkezése a szexuális életeddel: 10 igaz történet

Van aki belefárad és feladja, van aki szívósan kísérletezik, de az biztos, hogy a gyerek érkezése után az ágyban már semmi sem lesz a régi.

Kövess minket

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem