Egy pohár tej – tiszta fej?
Tej
Egyre több helyen árusítanak már termelői tejet, de engem eddig még nem győztek meg arról, hogy a nyers tej igazán egészséges. Lehet, hogy a pasztőrözött változat mégis biztonságosabb? Angéla, Budapest
Dr. Kocsis Éva dietetikus szerint a tej tartalmazza a szervezetünknek szükséges valamennyi tápanyagot (fehérje, tejcukor, tejzsír, vitaminok és ásványi anyagok). Rendszeres fogyasztása a gyerekeknek és fiataloknak a nagyobb energiabevitel és a csontfejlődés miatt ajánlott. Anyers tejjel azonban bánjunk óvatosan! A gazdák leszűrik, lehűtik a tejet, de nem forralják fel, ezért a tej – bármennyire friss – betegséget okozó baktériumokat is tartalmazhat. A hőkezelést nekünk kell elvégeznünk, de aszakember kismamáknak, csecsemőknek és időseknek még így sem tartja elég megbízhatónak a háztáji tejet. Az említett körnek a pasztörizált tej a legjobb, amely ugyanúgy tartalmazza a nyers tejben meglévő értékes elemeket, és 3–7 napig fogyasztható.
Egy másik cikkünk:
Szerző: Rojkó Annamária, fotó: Europress, profimedia.hu
Megjelent: 2010. január, Hogyan rovat. Minden jog fenntartva.