Vega karácsony

Borítókép: Vega karácsony
Ajánljuk ezeket a zöldséges ételeket vegetáriánusoknak, a hús mellé változatosabb köretet keresőknek. Feltálalhatjuk őket az ünnepi menü részeként – vagy csak úgy, hogy télen is egészségeset együnk.

Párolt lila Káposzta céklával
Előkészítési idő: 30 perc Elkészítési idő: 45–60 perc
Hozzávalók (8 személyre): 8,5 deka barna cukor, 2kávéskanál só, negyed kávéskanál frissen őrölt bors, 1 és negyed kiló lila káposzta, 2 nagy fej hagyma, 2 édesebb alma, 4 darab cékla, 2 rúd fahéj félbetörve, 3 darab csillagánizs, 3 deci száraz vörösbor, 1 deci vörösborecet, 1 zöldségleveskocka morzsolva, 2,5 deka vaj

1. Egy kis tálban keverd el acukrot, a sót és a borsot.Egy nagy serpenyőben vagy lábosban rétegezd egymásra a megtisztított, vékonyan felszeletelt káposztát, hagymát, almát és céklát, a fűszerekkel és acukorral váltogatva.
2. Keverd össze a bort, a borecetet és a leveskockát, öntsd akáposztára, a tetejére morzsold rá a vajat. Lefedve, közepes lángon forrald fel.
3. Ha felforrt, vedd kis lángra, és főzd 30 percig. Ezután jól keverd meg, majd tedd vissza a fedőt, és főzd tovább 15–30 percig, attól függően, hogy mennyire puhán szeretitek.


Csőben sült édesburgonya és pasztinák
Előkészítési idő: 30 perc
Elkészítési idő: 45–60 perc
Hozzávalók (8 személyre): 80-80 deka édesburgonya
és pasztinák (vagy fehérrépa), 2 deci crème fraiche vagy tejföl, 2 evőkanál friss zsálya, 4 kávéskanál magos mustár, vaj a sütéshez, 1 szelet magvas kenyér nagyon apróra morzsolva, 5 deka reszelt parmezán, 3 evőkanál fenyőmag, só, bors

1. Az édesburgonyát és a pasztinákot hámozd meg, darabold fel, majd 20 perc alatt főzd puhára lobogó sós vízben. Szűrd le, alaposan csöpögtesd le és villával törd durvára. Add hozzá a crème fraiche és az apróra vágott zsálya felét, valamint a mustárt. Ízlés szerint sózd, borsozd.
2. Vajazz ki egy hőálló tálat, és kanalazd bele a burgonyás keveréket.
3. Melegítsd a sütőt 190 fokra. Keverd össze a kenyérmorzsát, a parmezánt, a fenyőmagot és a maradék zsályát. Amaradék crème fraiche-t kanalazd aburgonya tetejére, borítsd be a sajtos keverékkel, és tedd a sütőbe 25–30 percre.

Tejszínes-krémes spenót
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók (8 személyre): 2,5 deka vaj, 1 kis fej hagyma finomra aprítva, 2 evőkanál finomliszt, 2 deci tej, 40 deka friss vagy fagyasztott spenót (amiben egyben vannak a levelek), 1 deci tejszín, frissen őrölt szerecsendió, só, bors

1. Olvaszd fel a vajat egy lábosban, tedd bele a hagymát, és párold 5 percig. Add hozzá alisztet, kis lángon, folyamatosan kevergesd 2 percig, majd lassan öntsd hozzá a tejet. Keverd simára, lassú tűzön főzd 5 percig, amíg a mártás besűrűsödik.
2. Közben tedd a spenótot egy nagy szűrőbe (ha fagyasztott, előtte olvaszd ki), és önts rá lobogó forró vizet. A levelek ettől összeesnek, de ha nem eléggé, akkor ismételd meg.
3. Helyezd a spenótot egy tiszta konyharuhára, és itasd le róla afölösleges nedvességet. Tedd át egy vágódeszkára, vágd durvára, és keverd a mártáshoz a tejszínnel együtt.
4. Kis lángon melegítsd fel, őrölj rá szerecsendiót, és ízlés szerint sózd, borsozd.


Sárgarépa juharsziruppal és pekándióval
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók (8 személyre): 1 kiló sárgarépa hámozva, hosszában negyedekre vágva, 1 evőkanál olívaolaj, 4 evőkanál juharszirup, 2,5 deka felaprított pekándió, só, bors

1. Melegítsd elő a sütőt 220fokra. Terítsd szét a sárgarépát egy tepsiben, locsold meg az olívaolajjal, sózd, borsozd.
2. Takard le alufóliával, és süsd 10 percig. Vedd le a fóliát, aztán süsd további 20 percig.
3. Ekkor öntsd rá a juharszirupot, szórd meg a dióval és told vissza a sütőbe még 10percre, amíg a répa megpuhul és a dió illatosra pirul.

Tipp:
A párolt káposztát négy, aspenótos fogást két nappal korábban is elkészítheted, fogyasztásig tartsd hűtőben. Az édesburgonyás pürét is megcsinálhatod két nappal előbb, ezt kivajazott, hőálló tálban, atetejére való kenyérmorzsás keveréket légmentesen záródó dobozban tárold a hűtőben.

Zöldborsó póréhagymával
Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók (6 személyre):
6 szál póréhagyma, 25 deka fagyasztott zöldborsó, 5 deka hideg vaj, fél citrom leve, só, bors
1. A póréhagymákat tisztítsd meg és vágd ferdén 5-6darabra. Sós vízben 6 perc alatt főzd meg a darabokat annyira, hogy puhák legyenek, de ne essenek szét.
2. Szűrd le, hagyj egy pici főzőlevet az edény alján és tedd vissza a póréhagymát.
3. Helyezd vissza az edényt a tűzhelyre és kis lángon add hozzá a zöldborsót és avajat. Főzd addig, amíg a vaj elolvad, aborsó pedig átforrósodik. Add hozzá acitromlevet, ízesítsd sóval és borssal. Azonnal tálald.


Brokkoli csilivel és ropogós fokhagymával
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók (6 személyre):
40 deka brokkoli, 3 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 1 csilipaprika kimagozva és felszeletelve, só, bors
1. Válaszd szét a brokkoli szárát és arózsáit. Lobogó, forró sós vízben főzd a brokkoliszárakat 2 percig, majd add hozzá a rózsákat és főzd további 2 percig.
2. Közepes lángon hevítsd együtt az olívaolajat és a vékonyan felszeletelt fokhagymát addig, amíg a fokhagyma sercegni és barnulni kezd. Ekkor húzd le atűzről, és add hozzá a csilipaprikát.
3. Szűrd le a brokkolit, szárítsd meg és öntsd a fokhagymás olajhoz. Keverd el, hogy az olaj mindenhol átjárhassa. Azonnal tálald.

Szöveg: Vigh Alexandra, Fotó: good food/syndication@bbc.com

Megjelent az Éva adventi számában. Minden jog fenntartva.