Barcelona két hangra

Barcelona két hangra

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

O

Objektíven a katalán főváros az egyik legáhítottabb turistacélpont a világon. Most azonban merőben szubjektív leírás következik, ráadásul kettős.

Első élmény
Betlen Katalin: Alig mentünk tíz perce, még azt sem tudtuk, merre van a tenger, merre a Sagrada Família, egy fiatal pár jött szembe az utcán s csókolóztak. Mindkettő fiú volt. Diszkréten félrenéztem. Kisvártatva egy enyelgő lánypárt sodort utunkba a véletlen. Aha, gondoltam, ez a szabadság városa, biztosan erős meleg közösség él itt. Persze hogy soha többé nem láttam ehhez hasonló jelenetet. Kivéve egy performance-ot valahol a belvárosban utolsó este.

ES: Nekem az első benyomásom az volt, hogy nemcsak fehérnemű van kifeszítve a házak közt (ahogy a mediterrán városokban szokás), hanem színes szalagok is, díszítésképpen. Meg hogy minden ki van írva spanyolul és katalánul. A katalán majdnemhogy jobban hasonlít a franciára, mint a spanyolra.

Gaudí

BK: A szállodánk és az egyetem között félúton volt a híres-nevezetes Sagrada Família. Nem baj, ha kicsit durva leszek? Gaudí zseniális pasas volt, és a mai Barcelona elképesztően jól profitál belőle. Ám a még ma is építkezési területként funkcionáló székesegyház nekem nagy csalódás volt. Az idő jócskán kikezdte atemplomot, nemcsak építik, de egyben renoválják is. Állítólag 2022-re kész lesz. Másnap elbandukoltunk a Güell parkba, s én ettől sem ájultam el. Kicsit röstelltem magam, de aztán úgy döntöttem, hogy ez a stíl nekem nem jön be és kész.
ES: Nem hiszem, hogy durva lettél volna, ugyanakkor nekem bejött. Szórakoztatónak és játékosnak találtam. Valahogy a Sagrada Família be nem fejezettsége is illett hozzá.

Utcaművészet
ES: Az itt jobban virágzik, mint bárhol. A La Seu-bazilika tövében egy román tangóharmonikásnak még meg is vettük a lemezét. Igaz, hogy utána gyorsanösszekapta a holmiját, és „fucking police” felkiáltással kereket oldott.

Az utcazenének a helyiek között is nagy hagyománya van. Kár, hogy ma már tilos, merthogy zavarja a lakókat. A Rambla del Ravalon láttam is, ahogy a rendőrség elzavarta anagyban dzsemmelő alkalmi zenekart. Egyszer olvastam egy interjút a Barcelonában is otthonos zenésszel, Manu Chaóval, aki elmondta, hogy ez a tilalom mennyire káros, és hogy megöli az urbánus zenei kultúrát.
BK: Elsorolom, miket láttam. Egy növényekkel befuttatott, szép kis reneszánsz udvarban barokk kamarazene-sorozat zajlott. Amikor arra jártunk, egy belga trió Vivaldit, Corellit játszott. A Güell parkban egy kínai fiatalember festett fürge mozdulatokkal valamiféle tájképet egy kábé 1 méteres vízszintes papírtekercsre, belefoglalva a megrendelő nevét, 1euróért. A Ramblán, Barcelona főutcáján az a fickó kötötte le a figyelmemet, akinek a feje a testétől elválasztva egy másik doboz tetején vigyorgott.

Közlekedés
ES: Van egy jól működő bérbiciklirendszer, amilyen Párizsban, Bécsben, Brüsszelben és sok más nagyvárosban is. (Budapesten is terveznek ilyet évek óta.) Belvárosszerte mindenütt piros bringák tárolására szolgáló állomások vannak elszórva. Csipkártya ellenében lehet használni a kerékpárokat, a kártya azonban egy évig érvényes, ezért mi inkább hagyományos biciklikölcsönzőt vettünk igénybe. A Güell parkig kicsit meredek kapaszkodó vezetett, de azt mindenkinek ajánlom, hogy a belvárosi tengerparton kerekezzen végig egyszer, főleg este.

BK: Gyalogosként olyan biztonságban éreztem magam, mint sehol. Mindenki nyugodtan vezet, nem dudálnak, nem anyáznak, az egész forgalomnak kiszámítható, nyugodt ritmusa van. Metróval mindenhova el lehet jutni, nagyon áttekinthetők a tájékoztató táblák, s külön jelzik, melyik megálló akadálymentesített (a többség).

Tenger
BK: Nekem ez kimaradt, az időjárás – finoman szólva – nem kedvezett.
ES: Kár, pedig a tenger az egyik legjobb dolog a városban. Nemcsak a fürdőzés miatt, hanem azért is, mert nagyon szép és több kilométer hosszú homokos partja van, fölötte pedig egy sétány. Igaz, nyáron a legélvezhetőbb: ha az ember kimelegedett a belvárosi sétában, akkor csak lesétál pár száz métert a partra csobbanni egyet. Nem sok metropolisz dicsekedhet ezzel: terebélyes, kacskaringós utcákkal rendelkező óváros, amely szinte (de szerencsére tényleg csak szinte) belecsúszik a hatalmas plázsba. Ráadásul mindkettőt naponta takarítják.

Katalánok
BK: Egy kávéházban kávéztunk (mily meglepő), amikor betért két férfi. Először azt hittem, hogy Antonio Banderas és Javier Bardem (igaz, ők mindketten spanyolok). De nem ők voltak, csak két szerintem tipikus katalán. Fekete haj, fekete szem, vad tekintet, izmos, nem túl magas alkat.
ES: Igazából ilyennek az andalúzokat is képzelhetted volna... Barcelonában legtöbbször spanyol beszédet hallottam: az élelmiszerboltok alkalmazottai (akik szinte mind távol-keleti bevándorlók) nem tudtak katalánul. De esténként a kocsmákban láttam igazi katalán bennszülötteket, a környező kisvárosokban meg senki sem beszél spanyolul. Alegfontosabb, igen felületes benyomásom a katalánokról az volt, hogy így definiálják magukat: „Spanyolországban élő nép, amelynek tagjai nem (és még egyszer: nem) spanyolok.”

Miró, Picasso
ES: Ez nekem teljesen kimaradt. Idegen városban jobban szeretek az utcákon – na jó, még esetleg az állatkertben – járkálni, mint múzeumokban. Pláne ha csak néhány napom van.

BK: Nagyon irigykedtem a magyar gyerekek nevében a Miró Alapítványban. Ha csak egymagam lettem volna benne, akkor is jó napom lett volna. De nem voltam egyedül, volt például négy különböző korú gyerekcsoport. Letelepedtek valamelyik kép vagy szobor előtt, a tanár mesélt, magyarázott, kérdezett, fénymásolatban részleteket mutatott a műről, s a gyerekek tátott szájjal hallgatták. Nagyon passzoltak egymáshoz Miró és a gyerekek.
A Picasso Múzeumban a legnagyobb élmény Az udvarhölgyek című Velázquez-képre készült variációsorozat (több mint 40 kép).

Szöveg:Betlen Katalin, Eörsi Sarolta, Fotó: a szerzők és Safa

46 évesen elhunyt a The Cranberries énekesnője

Dolores O’Riordan váratlan halála a legközelebbi hozzátartozóit is sokkolta.

5 könnyed francia film csajos estékre

Jól esne egy kis önfeledt kikapcsolódás? Akkor jöhet a mozis este!

7 elgondolkodtató idézet a gyereknevelésről, ami jobb szülővé tehet

Tedd el belőlük a számodra fontos üzenetet!

Julia Louis-Dreyfus fiai szupercuki üzenetet posztoltak a színésznő utolsó kemója előtt

Az alelnök sztárja, aki mellrákkal küzd, most megosztotta Henry és Charles videóüzenetét.

5 dolog, amit ne hagyj a kocsidban a nagy hidegben, fagyban

A fagy sajnos könnyedén károsíthatja ezeket a holmikat...

Michelle Williams: A mai napot lehetetlen kitörölni az életemből

A színésznő annak apropóján mondta ezt, hogy Mark Wahlberg partnere A világ összes pénze című filmben, valamint mindkettőjük ügynöksége eddig példátlan felajánlást tett a #metoo mozgalom felé.

Szingli vagy? És akkor mi van? 10 inspiráló idézet

Ideje, hogy mindenki megtanulja: a szingli nem szitokszó.

6 dolog, amit bárcsak tudtam volna, mielőtt időszakos böjtölésbe kezdtem

Koplalni tilos! De az időszakos böjtölés esetében erről szó sincs. Csak kicsit jobban látja az ember, hogy mettől meddig tart a nap.

Most a legendás Rómeó és Júlia-film rendezőjéről állítja egy színész, hogy molesztálta, amikor 22 éves volt

A most 94 éves Franco Zeffirelli fia tagadja és „életszerűtlennek” minősíti a vádakat.

A 8 legjobb fogyitipp azoknak, akik elmúltak 40 évesek

Sajnos 40 éves kor után sok olyan változás történik az emberi testben, ami nehezíti az optimális testsúly megtartását vagy a fölös kilók leadását…

3 csillagjegy, akik nagy valószínűséggel megtapasztalnak idén egy csalódást

Nincs olyan év, amikor mindenkinek kedvez a szerencse – de előnyödre fordíthatod a csalódásokat is! A joy.hu összeállítása.

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft