A te kölköd se hajlandó megenni a sárgarépát?

A te kölköd se hajlandó megenni a sárgarépát?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

G

Gebegyerek sorozatunkban válogatós gyerekekről esik szó.

Hétfő: rántott hús. Kedd: rántott hús. Szerda: rántott hús. Csütörtök: rántott hús. Péntek: rántott hús. Szombat: rántott hús. Vasárnap: rántott hús.

Így nézett volna ki a heti menü, ha a nyolcéves Gebegyerek és a négyéves Hasipasi állíthatta volna össze. Az önök kölykei rajonganak a zöldségért? Vagy legalább megeszik? Fejezetek egy apa naplójából.

Nálunk szóba sem jöhetett a sóska, a kelkáposzta és társaik. De még a répa sem. Pedig hát meg lett mondva azoknak a megátalkodott kis húsevőknek, hogy nem a csirkecombtól, hanem a répától fognak tudni olyan szépen fütyülni, mint apuka. Ám a rántott hús hegemóniát csak a mákos tészta (és néha-néha a milánói makaróni) volt képes oldani. Zöldség soha. Jaj-jaj, mi lesz a gyerekkel, nem eszi a zöldséget, pedig az az egészséges, sopánkodtam magamban, aztán eszembe jutott, hogy finoman szólva én sem a karalábéfőzelékért rajongtam kiskoromban, és méla undorral fordultam el az egyéb zöldségektől is. Tudják, mit szerettem? A rántott húst! És tessék, egészséges vagyok, mint a makk. De akkor meg miért is akarom spenóttal tömni a gyereket?
A Gebegyerekhez képest húsz évvel később született Kistestűmnél már nem erőltetem akkora elszántsággal a zöldségfogyasztást, mint bátyjainál. Azért nem, mert tudom, meg fog változni az ízlése, mint ahogyan a nagytesóké is, akik már jó ideje képesek salátát enni salátával, hagyom tehát Kistestűt annyiszor rántott húst enni, ahányszor jólesik neki, merthogy természetesen az a kedvence.

Nem állítom, hogy nem tehet semmit a szülő csemetéjénél a kedvezőnek vélt étrend kialakításában. Sok mindent lehet tenni. De felesleges. Ahogy a kölyök tudata fejlődik, fejlődni fognak étkezési szokásai is. A hitetlenek addig is megpróbálhatják utódaikat az egészségesnek hitt táplálkozás irányába terelgetni, de vigyázat: a látványos lelkesedés, például a minden kanál legyömöszölt spenót utáni „hú, de finom!” felkiáltás éppúgy nem vezet eredményre, mint a „megeszed a tökfőzeléket, vagy nem olvasok ma neked mesét” keménykedése.
A lényeg az, mindig emlékezzünk saját gyerekkori finom�főzelékes megpróbáltatásainkra, továbbá legyen több eszünk, mint a gyereknek, bár ez utóbbi nem is olyan könnyű dolog, mint ahogy első olvasatra tűnhet. Én például sokáig teljes bizonytalanságban léteztem, hogy vajon a csirkecomb melyik fele az alsó, és melyik a felső. Pedig ez rántotthús-fogyasztó kölykök apukájánál alapkérdés. A bolti csirkét általában hanyatt fekve látjuk, égnek meredő lábbal, és ilyenkor az a rész van fölül, amelyika csirke eredeti állapotában lefelé. Melyik állapotot kell figyelembe venni? Gebegyereknél ez nem okozott problémát, ő laposhús-kedvelő lett – a klopfolt sertéscombból készült rántott húst nevezte így –, ellenben Hasipasinál igen, bár végül úgy ötéves kora táján ő oldotta föl kínzó dilemmámat. Együtt voltunk alapanyag-beszerző úton, és amikor a bácsi a pult mögül azt kérdezte, alsó vagy felső combot kérsz, azt válaszolta: olyat, amelyik közelebb van a csirkéhez!
Nem akarok elfogult apukának tűnni, de ez zseniális megoldása a problémának. Próbálják ki. A hentesek általában csak első alkalommal röhögnek.

Szerző: Jakabffy Csaba, fotó: Tipozoo műhely, Pinterest. Ez a cikk az Éva egy régebbi számában jelent meg.

Tovább olvasok
8 remek tipp, hogyan rakj rendet az autódban

Az autód pici hely, ezért gyorsan lesz benne nagy kupi. Nem kell ennek így lennie, mutatunk néhány rendszerezési tippet, és mostantól mindig jó érzéssel indulhatsz reggel munkába.

23 tipikus Instagram hazugság, de mutatjuk a valóságot is

A hétköznapok nem olyan glamúrosak, mint amilyennek a filmek és persze a közösségi oldalakon megjelenő fotók tökéletes megvilágításában látszanak; de épp ezért szeretjük őket!

Kövess minket

A negyed éves Éva előfizetésed mellé most fél évig az APA magazin 3 lapszámát is megkapod

Csak 2970 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem