Hogyan komposztáljunk?

Hogyan komposztáljunk?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Avarégetés? Büdi, ráadásul nem is lehet bármikor. Ezen kívül más okból is jobb a komposztálás.

A komposztálással nemcsak a növényeinkkel teszünk jót, hanem az oly sokat nyúzott környezetet és saját egészségünket is védelmezzük.

Égetni vagy nem égetni
Gyermekkorom legelbűvölőbb élménye nagy---apám virágos- és zöldségeskertje volt. Éreztem, hogy rejtelmek lengik körül, de nem értettem. Egyszer az öreg beavatott a kert titkába. Tavasztól őszig saját maga keverte a komposztot a növényeinek. Belerakott falevelet, fűnyesedéket, konyhai zöldhulladékot, faforgácsot, néha megöntözte egy kis vízzel, és az is előfordult, hogy megspékelte pár gilisztával. Egyetlen dologra kellett ügyelni: hogy ne kerüljön bele gaz, illetve beteg növény. A növények meg is hálálták a szerető gondoskodást. De akinek nincs vidéki nagypapája, annak sem kell messzire mennie tudnivalókért. A természetnek mindenre van válasza. Az erdőben a lehullott levelek, az aljnövényzet, a letöredezett ágak szép lassan elrothadnak, és önmagukat nyújtják táplálékul az ott élő fáknak, cserjéknek, de még az évelő növényeknek is. Szerencsére az erdőben senki sem gyűjti be és égeti el, merő rendszeretetből, ezeket az értékes tápanyagokat.

Miből lesz a komposzt?
Megfelelő növényekből. Először is el kell döntenünk, hogy a két lehetséges komposztfajtából melyiket akarjuk. A vegyes komposzt nélkülözhetetlen kelléke a zárt és sötét, jól szellőző komposztáló, itt ugyanis a főszerep a baktériumoknak jut, melyek ilyen körülmények között a legaktívabbak. A vegyes komposztáló általában fából vagy műanyagból készül, hasáb alakú, és tető zárja. Műanyag tárolót – melynek nagy előnye, hogy időtálló és könnyű kezelni – bármelyik kertészeti árudában be lehet szerezni. Ebbe aztán belezúdíthatunk konyhai zöldhulladékot, tealevelet, kávézaccot, tojáshéjat, szecskázott ágakat, faleveleket, fűnyesedéket, szalmát, növények rostos szárát. Jobb eredményt kapunk, ha 30 centinként szerves trágyával dúsítjuk az egyveleget. Figyelem! Nem kerülhet bele nyers és főtt hús, macska- vagy kutyaürülék, beteg növény, gaz. Még egyszerűbb megszerkeszteni a levélkomposztot, mert azt bármilyen építményben elhelyezhetjük. Elég, ha négy cölöp köré körkörösen (a kerítéshez használt dróthálónál valamivel sűrűbben szövött) tyúk-hálót rögzítünk, vagy néhány deszkából ládát barkácsolunk – tető sem kell rá, hiszen a lombok komposztálását gombák végzik, és a műveletnek nem árt a fény. Vízre – bár nem sokra – mindkét típusú komposztálásnál szükség van, hogy segítsük a növények békés rothadását. A komposzttárolót érdemes árnyékos helyre telepíteni, ne-hogy kiszáradjon értékes tartalma.

Tipp: Felgyorsíthatjuk az erjedési folyamatot, ha nagyon apróra szecskázzuk a komposztálandó növényeket, illetve gyakran forgatjuk a masszát.

Tudnivalók a levelek bomlásáról
Ha a kertben több lehullott lomb keletkezik, mint amennyit fel tudunk használni a vegyes komposzthoz, akkor sem kell máglyát raknunk: csináljunk levélkomposztot! Ehhez lényegében nem kell más, csak türelem, rámehet két év is, amíg a lignintartalom elbomlik és a levélkomposzt elkészül. Könnyen komposztálódik a juhar, a hárs, a nyír, a gyümölcsfák, a mogyoró levele. Nehezen bomlik a gesztenye, a nyár, a tölgy, a bükk, a platán levele. A diófalevelet sok kert-barát nem szereti, mert amíg nem bomlik le teljesen, a benne maradó csersav és juglin akadályozza a többi növény növekedését. De aki nem siet, az nyugodtan használhat diófalevelet is, hiszen teljes rothadás során az ártalmas vegyületek is lebomlanak.

Tipp: Fák és cserjék alján hagyjuk meg az avart, hiszen télen védi a növényeket, gátolja a talaj kiszáradását, és gondoskodik a tápanyag-utánpótlásról. További előny, hogy a 10 centi vastag talajtakarás távol tartja a területtől a gyomnövényeket.

Komposztteszt
Nem tudod eldönteni, hogy a komposzt elég érett-e? Vegyél ki egy lapos tálba kisebb mennyiséget, és szórd be gyorsan csírázó magvakkal, amilyen a mustár vagy a zsázsa. Ha néhány napon belül egyenletesen kikelnek a növények, kész a nagy mű! Ha viszont a magvak kiégnek, akkor a komposzt túl erősre sikerült, és csak földkeveréknek alkalmazható.

Szakmai segítség
Kerületek, lakóközösségek, családok munkáját segíti a SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület, mely komposztálótartályokat és rácsokat kölcsönöz, szakmai tanácsot ad és ellenőrzi a szakszerű használatot. www.szike.zpok.hu

Szöveg: Németh Anikó, Fotó: Jupiterimages, Profimedia.hu

Ha Gwyneth Paltrow-t nem bírod – attól még a tésztáját imádni fogod

Egy-két évvel ezelőtt, a csapból is Gwyneth carbonrájára folyt, miközben az akkor megjelent receptkönyve - csak úgy, mint sokszor ő maga is -, a támadások kereszttüzébe került. Ha a színésznőt nem is, az egyik receptjét mégis szerette az internet népe, amit többek között a popsugar, a delish is lehoztak. Én is sokszor elgondolkodtam azon, hogy ideje lenne végre kipróbálnom. A napokban épp carbonarára vágytam, hát megtettem!

5 reggeli, amit az irodai konyhád mikrójában is elkészíthetsz, méghozzá 5 perc alatt

Néha egy bögre forró finomság elég ahhoz, hogy a helyes vágányra terelődjön az ember munkanapja. Készítettél már fűszeres zabkását és más ínyencségeket a mikróban? Én most kipróbáltam néhány mikrózható reggeli receptet.

Annyi ételt vásárolj, amennyit meg is eszel – Tippek az élelmiszerpazarlás ellen

Én ugyan soha nem éltem pazarló életet, de pár éve még inkább figyelek arra, miből mennyit vásárolok és használok fel. Ezzel a tudatos gondolkodással te is sokat tehetsz magadért, a bolygóért, sőt rengeteg pénzt is spórolhatsz. Talán még egy adag lelkiismeret-furdalástól is megkímélheted magad. Tegyünk együtt az élelmiszerpazarlás ellen!

Vajon mit gondolna a 20 éves önmagam a mostani életemről? Levél magamnak a múltba és a jövőbe

"...most még nehéz elképzelned, de mindent ügyesen csinálsz: semmilyen erőfeszítésed sem hiábavaló, idővel minden meg fog térülni, így hát soha ne add fel!"

Garnélás-kapros cukkinileves (akár vegán)

Íme egy könnyen és gyorsan elkészíthető, ízekben mégis gazdag leves. Rák nélkül tökéletes vega leves.

Böllér, hentes, pékné – te tudod, hogy milyen ételre utalnak ezek a kifejezések?

Számtalan fogásunk van, ami egy tájegységről, népcsoportról, személyről, egy foglalkozást űző személyről, vagy épp annak feleségéről kapta a nevét. Ezek az elnevezések többnyire készítési módokat jelölnek. Te tudod, hogy melyik mit takar?

A jó szüléshez idő kell, nem pedig futószalagon végzett műtétek - a WHO új irányelvekkel állt elő a nők érdekében

A WHO nemrég új ajánlásokat fogalmazott meg a pozitívabb szülésélmény érdekében.

„Nagyon fontos, hogy egy társadalom elismerje a művészi munkát” – Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője

A kortárs műveknek lehet pénzben kifejezhető értéke, a művészeknek nemzetközileg komolyan vehető karrierje – érvel az Unicredit Bank mecénás programja, a Korszakalkotók egyik zsűritagja. Topor Tündével beszélgettünk.

Csak én nem akarom megkeresztelni a gyerekemet a családban - avagy így lettem hirtelen fekete báránnyá

"Vajon miért gondoltam azt, hogy anyai alapon jogot formálhatok arra, hogy eldöntsem, lesz-e szenteltvízbe mártás, avagy sem?"

17 optikai illúzió, amit az agyad nem fog helyesen látni, akárhogy is erőlködik

A szemünket és az agyunkat kiábrándítóan könnyű becsapni.

Ezért kell körtét enni alkoholos italok fogyasztása előtt

A körte nemcsak azért szuper gyümölcs, mert tele van vitaminokkal, nagyon finom, sok ételhez illik, így jól felhasználható a főzéshez is, hanem még a borokhoz kapcsolódóan is vannak nagyon pozitív hatásai.

10 kérdés Borbély Alexandrához: Legnagyobb rémálmáról, korai filmes élményeiről és az Oscarról beszélgettünk vele - VIDEÓ

Az Oscar-jelölések előtti napokban volt alkalmunk beszélgetni Európa legjobb színésznőjével, ő pedig elbűvölő szerénységgel nyilatkozott a jelölés lehetőségéről, illetve például arról, mennyire vonzza a külföldi karrier.

Nem olyan voltam, mint a többi gyerek, de te homokba dugtad a fejed, Anya!

Flórának nem volt könnyű gyerekkora. Ma már tudja, mi volt ennek az oka és ettől végre felnőtt fejjel megcsillant benne a remény. Az ő levele következik, amit az édesanyjához intézett...

Az ötmásodperces szabály, amely egyszer és mindenkorra véget vet a halogatásnak

Folyton csak tolod magad előtt a kisebb-nagyobb elvégzetlen feladatok garmadáját? Pedig lehet, hogy csak öt másodpercen múlik.

11 hack, ami lazán felpörgeti a reggeli készülődést gyerekekkel

Van vis maior, amiket könnyedén meg lehet előzni! Segítünk az előre tervezésben, hogy a reggeli rohanásban legalább a fejedet ne veszítsd el.

A 18 éves Emma González az igazi Katniss Everdeen?

Az éhezők viadala fiktív hősnőjéhez hasonlítják a gimnazista lányt, aki profi politikusokat megszégyenítő beszédével talán örökre megváltoztatta az amerikai közéletet a floridai iskolai lövöldözés utáni tüntetésen.

Kövess minket

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft