Terepjárók: a méret a lényeg?

Terepjárók: a méret a lényeg?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az évek óta divatos terepjárók és SUV-ok általában sokat fogyasztanak, sok helyet foglalnak, hovatovább a környezetvédők állandó céltáblái.

A Michigan Truck Plant nevű autógyár mérnökei 1996-ban egy kisséátalakították az addig is gyártott F-150-eskisteherautót. A nyílt platót lefedték, a belső térbe üléseket állítottak, az oldalára szereltek még két ajtót. Az így kapott modell továbbra is teherautóra hasonlított, de személyszállító járműként lehetett forgalmazni. Nem állt mögötte költséges fejlesztés: a szerkezete elnagyolt volt, a gyártása pedig olcsó és egyszerű. A cég vezetői arra számítottak, hogy magas haszonkulccsal fogják értékesíteni. Nagy keresletet viszont nem vártak. Ki gondolta volna, hogy az emberek bolondulni fognak egy átfazonírozott teherautóért?
A megrendelések mégis valósággal özönlöttek. A gyár alig tudott lépést tartani az igényekkel. Éjszaka is üzemelt, folyamatosan ontotta az óriásautókat. A kilencvenes évek végére a Michigan Truck Plant lett a világ legnyereségesebb üzeme, minden iparágat ideértve. Asiker csúcsán, 1998-ban 11 milliárd dollár profitot termelt: majdnem annyit, mint abban az évben a McDonald’s. Volt olyan gyári munkás, aki a túlórákkal együtt évi kétszázezer dollárt keresett.
A példa ragadós volt: az amerikai autógyártók ettől kezdve sorra dobták piacra a túlméretezett járműveket, amelyektől nagy profitot reméltek. Akisebb, üzemanyag-takarékos autók fejlesztése és gyártása háttérbe szorult – legfeljebb Európában vagy Japánban maradt kifizetődő. Amerikában a 90-es évek végére valóságos SUV-mánia alakult ki. (Az esz-jú-vi a „sport utility vehicle”, asporthaszongépjármű angol rövidítése.) A jelenség Európába is átgyűrűzött, igaz, a magasabb üzemanyagárak miatt itt nem a legnagyobb, hanem inkább akisebb és a közepes méretű négykerék-meghajtásosak terjedtek el. A később kifejlesztett modellek pedig már kevésbé hasonlítottak teherautóra.
Ha megkérdezzük az embereket, hogy miért vesznek terepjárót (tudjuk, tudjuk: az SUV nem egészen terepjáró, de ma már olyan sokféle átmenet létezik a korábban megszokott kategóriák között, hogy ezeket a szakirodalomban is gyakran nevezik az egyszerűség kedvéért terepjárónak), általában anagyobb biztonságot emlegetik. Pedig a statisztikák éppen azt mutatják, hogy a nagyméretű terepjárók aránytalanul gyakran keverednek balesetbe. Ha bele-gondolunk, ez nem is meglepő: óriási tömegük miatt nehezebb kormányozni őket, és a féktávolság is hosszabb. Persze ha teljes erővel nekirohanunk egy betonfalnak, jobbak a túlélési esélyeink egy terepjáróban. De a nagyobb autó könnyebben felborul, ütközés esetén nagyobb kárt okoz, a benne ülőknek pedig – mérnöki nyelven szólva – csupán „passzív biztonságot” nyújt.
Vásárlási döntéseink mögött sokszor irracionális impulzusok állnak. Ezt a jelenséget kutatta Clotaire Rapaille francia kultúrantropológus, aki számtalan interjút csinált terepjáró-tulajdonosokkal. Azt szűrte le aválaszokból, hogy a terepjáró nagyobb méretével és lekerekített formáival hat ránk megnyugtatóan. Biztonságérzetet kelt, hogy az ülés magasan van, és fentről nézhetjük a forgalmat, mert ez azt sugallja: uraljuk a közlekedési helyzetet. Azt is szeretjük, ha az ablakok minél kisebbek, és minél kevesebbet látunk a külvilágból. Ez persze nem növeli a biztonságot, a szubjektív érzésünk mégis az, hogy jó helyen vagyunk, ahol nem érhet semmi baj. Rapaille szerint akényelmes ülés és a jól elérhető italtartó jobban meggyőzi a vásárlót az autó megbízhatóságáról, mint bármilyen statisztika.
Idén nyáron a benzin ára példátlanul felszökött. Ez különösen Amerikában, az olcsó üzemanyag hazájában érte váratlanul a lakosságot. Az autógyártás üteme lelassult, Detroitban válságtól és munkanélküliségtől tartottak. Már-már azt lehetett gondolni, hogy véget ért anagy „benzinfalók” korszaka, ezentúlmindenhol csak a hibridek és akisebb, takarékosabb járművek fognak hódítani. A benzin ára azóta megint visszaesett, a terepjáró-mánia pedig lehetőséget kapott a túlélésre.

Szöveg: Olchváry Dorottya, Fotó: Ribánszky Kata, Jágfai Eszter
Ez a cikk
Terepjárók címmel az Éva magazin 2009. évi januári számában jelent meg. Minden jog fenntartva.

Azonnal beszippantott minket a Gilmore Girls készítőinek új sorozata

Sőt, legalább olyan felhőtlenül élveztük a The Marvelous Mrs. Maiselt, mint a Szívek szállodáját. Elragadó sorozatba botlottunk a fáradhatatlanul optimista fiatal háziasszonyról, aki szenvedélyesen keblére öleli az 50-es évek komformista New Yorkját, miközben fellázad ellene.

Nincs tériszonyuk, az tuti: 120 méter magasságban készültek ezek az esküvői fotók

Hú, ez durva! Nem biztos, hogy mi az igenre tudnánk koncentrálni ebben a magasságban...

9 dolog, amit sosem tennék meg a fiaimmal a beleegyezésük nélkül

„Sosem sérteném meg a gyerekeim önrendelkezési jogát a testük felett” – írja az amerikai Steph. Az írása nagyon elgondolkoztatott bennünket. Ti egyetértetek vele?

4 jel, ami arra utal, hogy lassú az anyagcseréd + 6 egyszerű változtatás, amivel segíthetsz a bajon

Ezekre a megoldásokra talán még nem gondoltál – érdemes kipróbálni őket a jobb közérzet és persze a karcsúbb derékvonal érdekében.

Britanniában jóval elfogadottabb az otthon szülés, mint nálunk – olyannyira, hogy Katalin hercegné is ezt fontolgatja

György herceg és Sarolta hercegnő egy londoni kórházban született; a harmadik babát a Kensington-palotában tervezi világra hozni a hercegné bennfentes források szerint.

21 kreatív dolog, ha instant feltöltődésre van szükséged

Töltődj fel bármikor egy ilyen kreatív elfoglaltsággal!

5 jel, hogy dehidratált vagy (egyiknek sincs köze a szomjúsághoz)

Ha szomjas vagy, akkor már késő, mert dehidratálttá vált a szervezeted – állítják sokan. De nem csak az italok utáni vágyakozás utalhat arra, hogy a tested szomjazik!

Napi horoszkóp január 22.: az Ikrek segítőkészségüknek köszönhetik népszerűségüket, a Vízöntők a változás szelét érzik

A hét első napján is érdemes elolvasnod a napi horoszkópodat, mert izgalmas üzeneteket találsz az egyes csillagjegyek alatt!

Ez meg mi a csuda? Hát büszkeségfal a gyerekeknek! Hogy mi???

És vajon jót teszünk vele – vagy sem? Igaz történet.

Nehéz megfelelő méretű otthonra lelned? 6 szempont, amit mérlegelj a keresésnél!

Hezitálsz, hogy mekkora otthon lenne a megfelelő? Segítünk a döntésben.

Napi horoszkóp január 21.: a Rákok fontos információhoz jutnak, a Mérlegek a legjobbkor kapnak segítséget valakitől

A hét utolsó napjára is üzentek a csillagok, érdemes tehát ma is elolvasnod a horoszkópodat!

9 növény és gyümölcs, amiről talán nem is tudtad, hogyan termesztik

Így talán még sosem láttad a kedvenc gyömölcseidet, fűszereidet.

Napi horoszkóp január 20.: a Bikák önzetlenül segítenek valakinek, a Skorpiók számára új kihívás adódik

Hétvégén is érdemes elolvasnod a horoszkópodat, hisz mára is izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

10 bababiztos intézkedés, ami elengedhetetlen az otthonodban

Biztosan mindenre gondoltál? Azért adunk néhány hasznos tippet.

11 film, amit receptre kellene felírni rosszkedv esetén

Néha egy bögre kakaó mozdít ki a holtpontról. Máskor egy habkönnyű limonádé.

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft