Budapest legjobb játszóterei

Budapest legjobb játszóterei

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A szerkesztőség tagjai között felosztottuk Budapestet, és megkíséreltük a lehetetlent: megkerestük a főváros legjobb játszótereit. Összeállításunkban nem törekedhettünk a teljességre, ahhoz túl sok a jó hely.

Összeállításunk 2008 tavaszán készült, ebből fakadóan lehetnek eltérések a jelenlegi állapothoz képest. Örömmel vennénk, ha írnátok nekünk új játszóterekről, parkokról. Kicsit szomorúak leszünk, ha a listában szereplők közül valamelyik már nem olyan "fényes" mint anno, de természetesen azt is javítjuk.

Irigykedve olvassuk a játszóterek történetéről szóló írásban (www.jatszoter.com), hogy az 1931-ben létesített, harmadik kerületi Hunor utcai játszótéren természetesen volt zuhanyozó és öltözőhelyiség, az 1949-ben elkészült játszóterek közül kettőn bábszínház is működött, és ivókutak, zuhanyozók épültek a hinták, homokozók, röplabdapályák mellé. Akkor még gyerekcipőben járt ez a szakma, a játszóterek száma igen csekély volt. Aztán jött az aranykor, amikor minden utcasarkon, házak közötti kis placcon hinták, homokozók, csúszdák sokasodtak a gyerekek kedvére. Most nagy fordulatnak vagyunk tanúi és részesei: a mai gyerekeknek kevesebb, de minőségi játszótér jár. Felkerekedtünk tehát, s nyakunkba vettük a várost. Mindannyian őriztünk magunkban gyerekkori emlékeket és/vagy friss élményeket saját gyerek révén. Mindenki vitte magával a kis automata fényképezőgépét, tollat, papírt, és gyűjtöttük az adatokat.
Általában a közeli játszótérre viszi az ember a csemetéjét, főleg, ha ez mindennapos program, de vannak olyan népszerű helyek, ahova sokan a város másik végéből is elzarándokolnak. Természetesen EU-szabványos helyeket kerestünk. A merítés nem lehetett teljes, minden kisebb és nagyobb játszóteret nem tudtunk lajstromba venni, s a lap terjedelmi korlátai is határt szabtak a műveletnek. Meg aztán vannak jobban ellátott kerületek és kevésbé szerencsések. Végül a két szigetit nem számítva úgy állt össze a lista, hogy egy-egy kerületet egy-egy játszótér képvisel (és még így is kimaradt több kerület). A szabványok figyelembevételén kívül meghatároztunk más, praktikus szempontokat is: van-e a nyári hőség ellen árnyék, van-e a közelben bolt, ha valamit okvetlenül szükséges azonnal beszerezni, mekkora a környező autóforgalom, (tehát a benzingőz), könnyen elérhető-e tömegközlekedve. Amúgy nem könnyű eligazodni a játszótéri dzsungelben. Attól, hogy egy játszótér egy bizonyos kerületben található, még nem feltétlenül tartozik annak az önkormányzatnak a felügyelete alá. Mert vannak fővárosi kezelésűek, és létesítettek más szervezetek is, például a máltaiak, igaz, Budapesten kizárólag a III. kerületben, ott viszont többet is. A budaiak egyik legnépszerűbb játszóterét, a is mellőznünk kellett, holott éppen egy éve, tavaly májusban adták át felújítva, de azóta egy építkezés miatt lebontották. Ígérik, hogy majd újra lesz. De örüljünk annak, hogy van sok szép, okos, jó játszóhely a gyerekeinknek, s vigyük őket nyáron minél többször, hogy mozogjanak, okosodjanak, barátkozzanak.


Újra van Zöld Péter játszótér!
Máris egy frissítés: A Millenáris parkjában azóta ismét működik a Zöld Péter játszótér, sőt a fogadó mögötti "kis" játszótéren rendszeresen vannak gyerek színházi- és bábszínházi előadások. Ezek programjátI. kerület

Franklin lépcső
Sajdik Ferenc tervei alapján, magyar rajzfilmfigurákkal népesítettek be egy házfalat. Közel a Batthyány tér, játékok minden korcsoportnak.

II. kerület

Vérhalom tér

Árnyas játszótér, ami nyáron nem utolsó szempont; focipálya nagyoknak, óriáshomokozó kicsiknek, mászókák, pörgők, hinták mindenkinek.

II/A kerület/Hidegkút
Szabadság utca–Községház utca

Nyugodt, csendes környék, vidéki hangulat. Sok fa ad árnyékot, sok korosztálynak való hely.

III. kerület
Keve utca

Silvanus játszótér. A máltaiak játszótérprogramjának egyik legkiválóbbika. Minden van, ami kell: lombos fák, sok jó játék, játékpedagógus, rossz idő esetére foglalkoztató ház, benne vécé, pelenkázó, társasjátékok.


III. kerület
Hajógyári-sziget
A Filatori-gáthoz közeli K-hídnál kell bemenni a szigetre. Leginkább hatalmas csúszdáiról nevezetes, de van minden más is. És nagyon jó a levegő.

IV. kerület
Béke tér

Egy nagy tér kellős közepén van a bekerített játszótér. Csendes, nyugodt hely, a közelben élelmiszerbolttal.

V. kerület
Károlyi-kert

Gyönyörűen gondozott, virágos park hatalmas fákkal, padokkal, ingyenes, rendszeresen takarított vécével, a közelben kis bolt, a parkon belül elkerített játszóterek különböző korúaknak.

VIII. kerület
Losonczi tér

A lakótelepi házak tövében, szépen gondozott téren a kicsiknek piros-sárga, a nagyoknak kék színű játékok állnak a rendelkezésére, és labdázni, focizni is lehet. Vannak árnyat adó fák, padok, ivókút, szemetes.

IX. kerület
Kerekerdő park

Itt jócskán gondoltak a kamaszokra, hiszen a focipályán kívül még egy gördeszkázóhelyet is kialakítottak. De a kisebbek is jól eljátszanak a függőhidakon, csúszdákon, bár a fáknak van még mit izmosodniuk.

IX. kerület
Feneketlen-tó

Ez is Buda, itt is sok a fa, és az alapokon túl sok az érdekes játék. Van mászófal, kötelek, függőhidak, külön focipálya, s még egy szép szobor is.

XII. kerület
Városmajor

A hatalmas homokozót szép mozaik veszi körül, árnyas fák, nagy nyugalom, jó levegő, minden korosztálynak van hol ugrándoznia.

XIII. kerület
Szent István park

Tiszta, jó levegőjű hely. A Dunához közeli, gondozott parkot átszelő sétaút egyik szélén van a bekerített, hagyományos játszótér, a másikon a focipálya. Faházikó, favonat, hinták, nagy homokozó. Van ugyan vécé, de sajnos sokszor zárva.XIII. kerület
Margitsziget

A sportuszoda előtt Ide egész családok települnek ki hétvégére, hiszen mindenki talál a kedvének,
méretének, szintjének való elfoglaltságot. A szokásos játékokon túl extra mászókák, csúszkák, függeszkedők. És finom, tiszta levegő.


XIV. kerület
Városliget

Egymáshoz egészen közel, a Városligeti-tónál több játszótér is van. Hatalmas a tér, nagy csúszdák, mindenféle megmásznivalók, hinták, homok. És két csúszdázás között kipróbálhatja a gyermek a pónilovaglást.


XVI. kerület
Pálfi tér

Meghitt kis hely, pompás, fából épült vár, létrák, csúszdák, hidak, mászófelületek. Van hinta is kicsiknek, ha már kifulladtak a vár folyamatos megrohamozásában.

XIX. kerület
Széchenyi utca

Inkább kisebbeknek való játékokkal van felszerelve, nem túl nagy alapterületű, de fák, magas házak adnak árnyékot, a fiatal fákat körben padok védik.

Fotó: www.kispest.hu

XIX. kerület
Nagysárdor József utca, és a Petőfi utca
Olvasónktól, V. Judittól értesültünk, egy 2009 ôszén elkészült játszótérrôl.
A Nagysárdor József utca, és a Petőfi utca között található játszótér, szép, eu konform, korszerű játékokkal, kerítéssel épült.
(frissítve 2010.05.19.)

XXI. kerület, Csepel
Zrínyi utca - Kossuth L. utca

Kicsikre, nagyokra s a pihenni vágyó felnőttekre is gondoltak a tervezők. Sok a növény, a fa, bár még nem nőhettek nagyra. Szemben élelmiszerbolt, antikvárium – kinek mire van szüksége. Állandó őr van, aki külön kérésre kinyitja a lelakatolt vécét.

Megjelent az Éva magazin 2008. májusi számában, Játszótéri körséta címmel.

Napi horoszkóp június 16.: a Mérlegek ismeretlen dologban próbálhatják ki magukat, a Skorpiók számára nagy lehetőség adódik

Hétvégén se feledkezz meg a horoszkópodról, mert a csillagok izgalmas üzeneteket tartogatnak!

5 film apák napjára – amiknek bőven van mondanivalójuk

Az apák napja egy szuper alkalom arra, hogy olyan filmeket nézzetek meg együtt, amelyek a férfiakról, édes- vagy akár mostohaapákról szólnak, ezzel köszöntve a gondoskodó családfőket.

Volt ifjúság, és volt szerelem – kamaszrománcok egy tanár szemszögéből

„Csak egy tinilány és egy tinisrác hiszi naivan, hogy ilyen az élet, a Neoton is megmondta. Hát akkor hadd higgyék még egy darabig.” Avagy miken nem morfondírozik egy tanárnő a koranyári lyukasórában?

12 szupervicces és/vagy elgondolkodtató idézet apák napjára

Az apák napja fontos ünnep, és éppen ezért eléggé lájkoljuk, hogy egyre több helyen emlékeznek meg az apukákról nálunk is. Általában június harmadik hétvégéjén.

Napi horoszkóp június 15.: a Szüzek új kihíváson törik a fejük, a Halaknak kellemes meglepetésben lehet részük

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, mert ismét fontos üzeneteket küldtek a csillagok!

Csomagolási tippek utazáshoz, hogy stresszmentes induljon a vakáció

Utazni mindenki szeret, csomagolni azonban már kevésbé. Vannak, akik azon stresszelnek, hogy vajon mit hagynak otthon, mások magasról tojnak az egészre, megint mások jó előre végiggondolják, miket kell bepakolniuk. Ettől persze utóbbiak sem szeretik jobban csomagolást, de legalább hamar túlesnek rajta!

Tábor-kisokos – 6 alapkérdés, hogy biztosan jól érezze magát a gyerek

Hogyan lehet elosztani 4 hét szabadságot per szülő 10–12 hét vakációra per gyerek adott összegből, beleszámolva a táborozást, illetve a közösen eltöltött nyaralást úgy, hogy szemünk fénye biztonságban, tartalmasan tölthesse a vakációját? A variációs matek minden szülő kedvenc elfoglaltsága késő tavasszal és nyár elején. (Egyszülős és patchwork családoknak haladó szintet kell megugrani.)

7 tipp, amivel feldobhatod az unalmas salátákat

Észrevetted már, hogy ha salátát rendelsz egy étteremben, az valahogy mindig finomabb, mint amit te dobsz össze otthon? Valószínűleg emiatt is esznek sokkal kevesebben salátát, mint amennyit kellene.

Napi horoszkóp június 14.: a Bikák a céljaikért küzdenek, a Nyilasok új impulzusokat keresnek

Ma is érdemes elolvasnod a napi horoszkópodat, mert fontos üzeneteket kaphatsz!

Bocuse d'or 2018: íme a legsokatmondóbb képek a szakácsversenyről

A magyar csapat Pohner Ádám vezetésével a nyolcadik helyen végzett, ezzel bejutott a Bocuse d'or 2019-ben esedékes lyoni világdöntőjébe. Az európai döntőt Norvégia nyerte. Nézegessetek fotókat a világ talán legrangosabb gasztroeseményéről!

Az ok, amiért a tojássárgája néha sötétebb színű, máskor pedig világossárga

Észrevetted már, hogy a tojássárgája néha világos sárga, máskor pedig sötétebb narancsos színe van? Nem azon múlik, hogy a tojások ugyanarról a helyről érkeztek-e; hanem valami egészen mástól függ!

Napi horoszkóp június 13.: az Ikreknek váratlan helyzetben kell döntést hozniuk, az Oroszlánok nagy lépésre szánják rá magukat

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, mert ismét izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

Milyen típusú salátához milyen bor illik?

Most, hogy lassan kedvünkre válogathatunk a piacon vagy a kiskertben a friss, zsenge zöldségek között, érdemes gyakrabban „salátázni”, hiszen a variációk száma végtelen. A zöldségeket feldobhatjuk tojással, rizzsel, tésztával, halakkal, sajtokkal, de akár grillezett húsokkal, sonkával vagy kolbásszal is, szóval készíthetünk belőle egy akár főételként fogyasztható fogást is. Nem minden saláta könnyed és laza tehát, főleg, ha a salátaöntet is nehezebb fajsúlyú. Így a borválasztás során mindenképpen vegyük figyelembe annak összetevőit is. Nézzük, milyen salátához milyen bor illik!

7 tipp, hogy felkészülten menj az utcára muslincainvázióban

Manapság a rovarok éppúgy váltják egymást, mint a legújabb trendek. Míg egy ideig a poloskák tartották lázban az embereket, majd nemrég a hazánkba költözött új szúnyogfajok, a napokban már kisebb testű, ámbár ártalmatlan barátaik, a muslincák üzentek hadat nekünk!

Levendulamező Budapest határában, avagy ahol az Instagram-őrültek fotózkodnak

Elugrottunk megnézni a helyszínt, ahol káprázatos lila hátteret biztosítanak az éppen virágjukban pompázó levendulaszálak. És akkor még nem beszéltünk az illatukról – csodálatos! Fotók és megközelítési lehetőség alább.

Budapest legjobb kávézói - Teszteltük, hová érdemes menned

Három budapesti hely is bekerült a világ legjobb kávézói közé. Leteszteltük, és eláruljuk, milyenek voltak Budapest legjobb kávézói. A joy.hu összeállítása.

9 egészséges nasi, amit bátran ehetsz a munkában vagy otthon

A munka mellett fontos, hogy olyan ételeket egyél, amelyek kellő mennyiségű tápanyaggal látnak el, így hatékonyabb lehetsz egész nap. Éppen ezért most olyan egészséges nasikat gyűjtöttünk össze, amelyek könnyen hordozhatóak, laktatóak és finomak.

Meséből, krimiből, erotikából sosem elég – Hat könyv nő tollából

Senki ne lepődjön meg, kakukktojásként betettünk egy férfi szerzőt is, az írónők karéjába; lentebb kiderül, miért.

Kövess minket

Most fél éves Éva előfizetéshez, fél éves InStyle előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem