Budapest legjobb játszóterei

Budapest legjobb játszóterei

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A szerkesztőség tagjai között felosztottuk Budapestet, és megkíséreltük a lehetetlent: megkerestük a főváros legjobb játszótereit. Összeállításunkban nem törekedhettünk a teljességre, ahhoz túl sok a jó hely.

Összeállításunk 2008 tavaszán készült, ebből fakadóan lehetnek eltérések a jelenlegi állapothoz képest. Örömmel vennénk, ha írnátok nekünk új játszóterekről, parkokról. Kicsit szomorúak leszünk, ha a listában szereplők közül valamelyik már nem olyan "fényes" mint anno, de természetesen azt is javítjuk.

Irigykedve olvassuk a játszóterek történetéről szóló írásban (www.jatszoter.com), hogy az 1931-ben létesített, harmadik kerületi Hunor utcai játszótéren természetesen volt zuhanyozó és öltözőhelyiség, az 1949-ben elkészült játszóterek közül kettőn bábszínház is működött, és ivókutak, zuhanyozók épültek a hinták, homokozók, röplabdapályák mellé. Akkor még gyerekcipőben járt ez a szakma, a játszóterek száma igen csekély volt. Aztán jött az aranykor, amikor minden utcasarkon, házak közötti kis placcon hinták, homokozók, csúszdák sokasodtak a gyerekek kedvére. Most nagy fordulatnak vagyunk tanúi és részesei: a mai gyerekeknek kevesebb, de minőségi játszótér jár. Felkerekedtünk tehát, s nyakunkba vettük a várost. Mindannyian őriztünk magunkban gyerekkori emlékeket és/vagy friss élményeket saját gyerek révén. Mindenki vitte magával a kis automata fényképezőgépét, tollat, papírt, és gyűjtöttük az adatokat.
Általában a közeli játszótérre viszi az ember a csemetéjét, főleg, ha ez mindennapos program, de vannak olyan népszerű helyek, ahova sokan a város másik végéből is elzarándokolnak. Természetesen EU-szabványos helyeket kerestünk. A merítés nem lehetett teljes, minden kisebb és nagyobb játszóteret nem tudtunk lajstromba venni, s a lap terjedelmi korlátai is határt szabtak a műveletnek. Meg aztán vannak jobban ellátott kerületek és kevésbé szerencsések. Végül a két szigetit nem számítva úgy állt össze a lista, hogy egy-egy kerületet egy-egy játszótér képvisel (és még így is kimaradt több kerület). A szabványok figyelembevételén kívül meghatároztunk más, praktikus szempontokat is: van-e a nyári hőség ellen árnyék, van-e a közelben bolt, ha valamit okvetlenül szükséges azonnal beszerezni, mekkora a környező autóforgalom, (tehát a benzingőz), könnyen elérhető-e tömegközlekedve. Amúgy nem könnyű eligazodni a játszótéri dzsungelben. Attól, hogy egy játszótér egy bizonyos kerületben található, még nem feltétlenül tartozik annak az önkormányzatnak a felügyelete alá. Mert vannak fővárosi kezelésűek, és létesítettek más szervezetek is, például a máltaiak, igaz, Budapesten kizárólag a III. kerületben, ott viszont többet is. A budaiak egyik legnépszerűbb játszóterét, a is mellőznünk kellett, holott éppen egy éve, tavaly májusban adták át felújítva, de azóta egy építkezés miatt lebontották. Ígérik, hogy majd újra lesz. De örüljünk annak, hogy van sok szép, okos, jó játszóhely a gyerekeinknek, s vigyük őket nyáron minél többször, hogy mozogjanak, okosodjanak, barátkozzanak.


Újra van Zöld Péter játszótér!
Máris egy frissítés: A Millenáris parkjában azóta ismét működik a Zöld Péter játszótér, sőt a fogadó mögötti "kis" játszótéren rendszeresen vannak gyerek színházi- és bábszínházi előadások. Ezek programjátI. kerület

Franklin lépcső
Sajdik Ferenc tervei alapján, magyar rajzfilmfigurákkal népesítettek be egy házfalat. Közel a Batthyány tér, játékok minden korcsoportnak.

II. kerület

Vérhalom tér

Árnyas játszótér, ami nyáron nem utolsó szempont; focipálya nagyoknak, óriáshomokozó kicsiknek, mászókák, pörgők, hinták mindenkinek.

II/A kerület/Hidegkút
Szabadság utca–Községház utca

Nyugodt, csendes környék, vidéki hangulat. Sok fa ad árnyékot, sok korosztálynak való hely.

III. kerület
Keve utca

Silvanus játszótér. A máltaiak játszótérprogramjának egyik legkiválóbbika. Minden van, ami kell: lombos fák, sok jó játék, játékpedagógus, rossz idő esetére foglalkoztató ház, benne vécé, pelenkázó, társasjátékok.


III. kerület
Hajógyári-sziget
A Filatori-gáthoz közeli K-hídnál kell bemenni a szigetre. Leginkább hatalmas csúszdáiról nevezetes, de van minden más is. És nagyon jó a levegő.

IV. kerület
Béke tér

Egy nagy tér kellős közepén van a bekerített játszótér. Csendes, nyugodt hely, a közelben élelmiszerbolttal.

V. kerület
Károlyi-kert

Gyönyörűen gondozott, virágos park hatalmas fákkal, padokkal, ingyenes, rendszeresen takarított vécével, a közelben kis bolt, a parkon belül elkerített játszóterek különböző korúaknak.

VIII. kerület
Losonczi tér

A lakótelepi házak tövében, szépen gondozott téren a kicsiknek piros-sárga, a nagyoknak kék színű játékok állnak a rendelkezésére, és labdázni, focizni is lehet. Vannak árnyat adó fák, padok, ivókút, szemetes.

IX. kerület
Kerekerdő park

Itt jócskán gondoltak a kamaszokra, hiszen a focipályán kívül még egy gördeszkázóhelyet is kialakítottak. De a kisebbek is jól eljátszanak a függőhidakon, csúszdákon, bár a fáknak van még mit izmosodniuk.

IX. kerület
Feneketlen-tó

Ez is Buda, itt is sok a fa, és az alapokon túl sok az érdekes játék. Van mászófal, kötelek, függőhidak, külön focipálya, s még egy szép szobor is.

XII. kerület
Városmajor

A hatalmas homokozót szép mozaik veszi körül, árnyas fák, nagy nyugalom, jó levegő, minden korosztálynak van hol ugrándoznia.

XIII. kerület
Szent István park

Tiszta, jó levegőjű hely. A Dunához közeli, gondozott parkot átszelő sétaút egyik szélén van a bekerített, hagyományos játszótér, a másikon a focipálya. Faházikó, favonat, hinták, nagy homokozó. Van ugyan vécé, de sajnos sokszor zárva.XIII. kerület
Margitsziget

A sportuszoda előtt Ide egész családok települnek ki hétvégére, hiszen mindenki talál a kedvének,
méretének, szintjének való elfoglaltságot. A szokásos játékokon túl extra mászókák, csúszkák, függeszkedők. És finom, tiszta levegő.


XIV. kerület
Városliget

Egymáshoz egészen közel, a Városligeti-tónál több játszótér is van. Hatalmas a tér, nagy csúszdák, mindenféle megmásznivalók, hinták, homok. És két csúszdázás között kipróbálhatja a gyermek a pónilovaglást.


XVI. kerület
Pálfi tér

Meghitt kis hely, pompás, fából épült vár, létrák, csúszdák, hidak, mászófelületek. Van hinta is kicsiknek, ha már kifulladtak a vár folyamatos megrohamozásában.

XIX. kerület
Széchenyi utca

Inkább kisebbeknek való játékokkal van felszerelve, nem túl nagy alapterületű, de fák, magas házak adnak árnyékot, a fiatal fákat körben padok védik.

Fotó: www.kispest.hu

XIX. kerület
Nagysárdor József utca, és a Petőfi utca
Olvasónktól, V. Judittól értesültünk, egy 2009 ôszén elkészült játszótérrôl.
A Nagysárdor József utca, és a Petőfi utca között található játszótér, szép, eu konform, korszerű játékokkal, kerítéssel épült.
(frissítve 2010.05.19.)

XXI. kerület, Csepel
Zrínyi utca - Kossuth L. utca

Kicsikre, nagyokra s a pihenni vágyó felnőttekre is gondoltak a tervezők. Sok a növény, a fa, bár még nem nőhettek nagyra. Szemben élelmiszerbolt, antikvárium – kinek mire van szüksége. Állandó őr van, aki külön kérésre kinyitja a lelakatolt vécét.

Megjelent az Éva magazin 2008. májusi számában, Játszótéri körséta címmel.

46 évesen elhunyt a The Cranberries énekesnője

Dolores O’Riordan váratlan halála a legközelebbi hozzátartozóit is sokkolta.

5 könnyed francia film csajos estékre

Jól esne egy kis önfeledt kikapcsolódás? Akkor jöhet a mozis este!

7 elgondolkodtató idézet a gyereknevelésről, ami jobb szülővé tehet

Tedd el belőlük a számodra fontos üzenetet!

Julia Louis-Dreyfus fiai szupercuki üzenetet posztoltak a színésznő utolsó kemója előtt

Az alelnök sztárja, aki mellrákkal küzd, most megosztotta Henry és Charles videóüzenetét.

5 dolog, amit ne hagyj a kocsidban a nagy hidegben, fagyban

A fagy sajnos könnyedén károsíthatja ezeket a holmikat...

Michelle Williams: A mai napot lehetetlen kitörölni az életemből

A színésznő annak apropóján mondta ezt, hogy Mark Wahlberg partnere A világ összes pénze című filmben, valamint mindkettőjük ügynöksége eddig példátlan felajánlást tett a #metoo mozgalom felé.

Szingli vagy? És akkor mi van? 10 inspiráló idézet

Ideje, hogy mindenki megtanulja: a szingli nem szitokszó.

6 dolog, amit bárcsak tudtam volna, mielőtt időszakos böjtölésbe kezdtem

Koplalni tilos! De az időszakos böjtölés esetében erről szó sincs. Csak kicsit jobban látja az ember, hogy mettől meddig tart a nap.

Most a legendás Rómeó és Júlia-film rendezőjéről állítja egy színész, hogy molesztálta, amikor 22 éves volt

A most 94 éves Franco Zeffirelli fia tagadja és „életszerűtlennek” minősíti a vádakat.

A 8 legjobb fogyitipp azoknak, akik elmúltak 40 évesek

Sajnos 40 éves kor után sok olyan változás történik az emberi testben, ami nehezíti az optimális testsúly megtartását vagy a fölös kilók leadását…

3 csillagjegy, akik nagy valószínűséggel megtapasztalnak idén egy csalódást

Nincs olyan év, amikor mindenkinek kedvez a szerencse – de előnyödre fordíthatod a csalódásokat is! A joy.hu összeállítása.

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft