Budapest legjobb játszóterei

Budapest legjobb játszóterei

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A szerkesztőség tagjai között felosztottuk Budapestet, és megkíséreltük a lehetetlent: megkerestük a főváros legjobb játszótereit. Összeállításunkban nem törekedhettünk a teljességre, ahhoz túl sok a jó hely.

Összeállításunk 2008 tavaszán készült, ebből fakadóan lehetnek eltérések a jelenlegi állapothoz képest. Örömmel vennénk, ha írnátok nekünk új játszóterekről, parkokról. Kicsit szomorúak leszünk, ha a listában szereplők közül valamelyik már nem olyan "fényes" mint anno, de természetesen azt is javítjuk.

Irigykedve olvassuk a játszóterek történetéről szóló írásban (www.jatszoter.com), hogy az 1931-ben létesített, harmadik kerületi Hunor utcai játszótéren természetesen volt zuhanyozó és öltözőhelyiség, az 1949-ben elkészült játszóterek közül kettőn bábszínház is működött, és ivókutak, zuhanyozók épültek a hinták, homokozók, röplabdapályák mellé. Akkor még gyerekcipőben járt ez a szakma, a játszóterek száma igen csekély volt. Aztán jött az aranykor, amikor minden utcasarkon, házak közötti kis placcon hinták, homokozók, csúszdák sokasodtak a gyerekek kedvére. Most nagy fordulatnak vagyunk tanúi és részesei: a mai gyerekeknek kevesebb, de minőségi játszótér jár. Felkerekedtünk tehát, s nyakunkba vettük a várost. Mindannyian őriztünk magunkban gyerekkori emlékeket és/vagy friss élményeket saját gyerek révén. Mindenki vitte magával a kis automata fényképezőgépét, tollat, papírt, és gyűjtöttük az adatokat.
Általában a közeli játszótérre viszi az ember a csemetéjét, főleg, ha ez mindennapos program, de vannak olyan népszerű helyek, ahova sokan a város másik végéből is elzarándokolnak. Természetesen EU-szabványos helyeket kerestünk. A merítés nem lehetett teljes, minden kisebb és nagyobb játszóteret nem tudtunk lajstromba venni, s a lap terjedelmi korlátai is határt szabtak a műveletnek. Meg aztán vannak jobban ellátott kerületek és kevésbé szerencsések. Végül a két szigetit nem számítva úgy állt össze a lista, hogy egy-egy kerületet egy-egy játszótér képvisel (és még így is kimaradt több kerület). A szabványok figyelembevételén kívül meghatároztunk más, praktikus szempontokat is: van-e a nyári hőség ellen árnyék, van-e a közelben bolt, ha valamit okvetlenül szükséges azonnal beszerezni, mekkora a környező autóforgalom, (tehát a benzingőz), könnyen elérhető-e tömegközlekedve. Amúgy nem könnyű eligazodni a játszótéri dzsungelben. Attól, hogy egy játszótér egy bizonyos kerületben található, még nem feltétlenül tartozik annak az önkormányzatnak a felügyelete alá. Mert vannak fővárosi kezelésűek, és létesítettek más szervezetek is, például a máltaiak, igaz, Budapesten kizárólag a III. kerületben, ott viszont többet is. A budaiak egyik legnépszerűbb játszóterét, a is mellőznünk kellett, holott éppen egy éve, tavaly májusban adták át felújítva, de azóta egy építkezés miatt lebontották. Ígérik, hogy majd újra lesz. De örüljünk annak, hogy van sok szép, okos, jó játszóhely a gyerekeinknek, s vigyük őket nyáron minél többször, hogy mozogjanak, okosodjanak, barátkozzanak.


Újra van Zöld Péter játszótér!
Máris egy frissítés: A Millenáris parkjában azóta ismét működik a Zöld Péter játszótér, sőt a fogadó mögötti "kis" játszótéren rendszeresen vannak gyerek színházi- és bábszínházi előadások. Ezek programjátI. kerület

Franklin lépcső
Sajdik Ferenc tervei alapján, magyar rajzfilmfigurákkal népesítettek be egy házfalat. Közel a Batthyány tér, játékok minden korcsoportnak.

II. kerület

Vérhalom tér

Árnyas játszótér, ami nyáron nem utolsó szempont; focipálya nagyoknak, óriáshomokozó kicsiknek, mászókák, pörgők, hinták mindenkinek.

II/A kerület/Hidegkút
Szabadság utca–Községház utca

Nyugodt, csendes környék, vidéki hangulat. Sok fa ad árnyékot, sok korosztálynak való hely.

III. kerület
Keve utca

Silvanus játszótér. A máltaiak játszótérprogramjának egyik legkiválóbbika. Minden van, ami kell: lombos fák, sok jó játék, játékpedagógus, rossz idő esetére foglalkoztató ház, benne vécé, pelenkázó, társasjátékok.


III. kerület
Hajógyári-sziget
A Filatori-gáthoz közeli K-hídnál kell bemenni a szigetre. Leginkább hatalmas csúszdáiról nevezetes, de van minden más is. És nagyon jó a levegő.

IV. kerület
Béke tér

Egy nagy tér kellős közepén van a bekerített játszótér. Csendes, nyugodt hely, a közelben élelmiszerbolttal.

V. kerület
Károlyi-kert

Gyönyörűen gondozott, virágos park hatalmas fákkal, padokkal, ingyenes, rendszeresen takarított vécével, a közelben kis bolt, a parkon belül elkerített játszóterek különböző korúaknak.

VIII. kerület
Losonczi tér

A lakótelepi házak tövében, szépen gondozott téren a kicsiknek piros-sárga, a nagyoknak kék színű játékok állnak a rendelkezésére, és labdázni, focizni is lehet. Vannak árnyat adó fák, padok, ivókút, szemetes.

IX. kerület
Kerekerdő park

Itt jócskán gondoltak a kamaszokra, hiszen a focipályán kívül még egy gördeszkázóhelyet is kialakítottak. De a kisebbek is jól eljátszanak a függőhidakon, csúszdákon, bár a fáknak van még mit izmosodniuk.

IX. kerület
Feneketlen-tó

Ez is Buda, itt is sok a fa, és az alapokon túl sok az érdekes játék. Van mászófal, kötelek, függőhidak, külön focipálya, s még egy szép szobor is.

XII. kerület
Városmajor

A hatalmas homokozót szép mozaik veszi körül, árnyas fák, nagy nyugalom, jó levegő, minden korosztálynak van hol ugrándoznia.

XIII. kerület
Szent István park

Tiszta, jó levegőjű hely. A Dunához közeli, gondozott parkot átszelő sétaút egyik szélén van a bekerített, hagyományos játszótér, a másikon a focipálya. Faházikó, favonat, hinták, nagy homokozó. Van ugyan vécé, de sajnos sokszor zárva.XIII. kerület
Margitsziget

A sportuszoda előtt Ide egész családok települnek ki hétvégére, hiszen mindenki talál a kedvének,
méretének, szintjének való elfoglaltságot. A szokásos játékokon túl extra mászókák, csúszkák, függeszkedők. És finom, tiszta levegő.


XIV. kerület
Városliget

Egymáshoz egészen közel, a Városligeti-tónál több játszótér is van. Hatalmas a tér, nagy csúszdák, mindenféle megmásznivalók, hinták, homok. És két csúszdázás között kipróbálhatja a gyermek a pónilovaglást.


XVI. kerület
Pálfi tér

Meghitt kis hely, pompás, fából épült vár, létrák, csúszdák, hidak, mászófelületek. Van hinta is kicsiknek, ha már kifulladtak a vár folyamatos megrohamozásában.

XIX. kerület
Széchenyi utca

Inkább kisebbeknek való játékokkal van felszerelve, nem túl nagy alapterületű, de fák, magas házak adnak árnyékot, a fiatal fákat körben padok védik.

Fotó: www.kispest.hu

XIX. kerület
Nagysárdor József utca, és a Petőfi utca
Olvasónktól, V. Judittól értesültünk, egy 2009 ôszén elkészült játszótérrôl.
A Nagysárdor József utca, és a Petőfi utca között található játszótér, szép, eu konform, korszerű játékokkal, kerítéssel épült.
(frissítve 2010.05.19.)

XXI. kerület, Csepel
Zrínyi utca - Kossuth L. utca

Kicsikre, nagyokra s a pihenni vágyó felnőttekre is gondoltak a tervezők. Sok a növény, a fa, bár még nem nőhettek nagyra. Szemben élelmiszerbolt, antikvárium – kinek mire van szüksége. Állandó őr van, aki külön kérésre kinyitja a lelakatolt vécét.

Megjelent az Éva magazin 2008. májusi számában, Játszótéri körséta címmel.

Hányféleképp alázhatnak meg minket, csak mert nők vagyunk? Itt van hét...

Több mint egy évvel a metoo forradalom kirobbanása után még mindig ki vagyunk téve a tipikus módon lesajnáló megjegyzéseknek és bánásmódnak, csak mert nőnek születtünk. Eléggé unjuk már.

A Victoria's Secret kap hideget-meleget, mégsem hajlandók plus size modelleket szerepeltetni a show-jukban

A marketingigazgató azt nyilatkozta a Vogue-nak, hogy a plus size és a transznemű modellek „nem férnek bele a show álomvilágába”. És most áll a bál.

Időspórolós trükkök, amik felpörgetik a konyhai feladatokat – VIDEÓ

A most következő videóban olyan trükköket szeretnénk bemutatni neked, amelyek nem csak megkönnyítik majd a konyhai tennivalóidat, de még időt is spórolhatsz velük.

Céline Dion is felszállt a gendersemleges gyerekdivat nevű expresszvonatra

Az ötszörös Grammy-díjas énekesnő divatkollekciót mutatott be, amelynek minden darabját fiúk és lányok is felvehetik az elképzelések szerint.

Nevelhetetlenek – interjú Nyáry Krisztiánnal és lányaival, Lucával és Lizával

Az is kiderül, hogyan boldogul a háromfősre apadt család négy évvel a lányok édesanyja halála után. Olvass bele a decemberi Éva magazinban megjelent interjúba!

Mitől fél a férfi? A 8 leggyakoribb ok

A férfi nem félhet semmitől – ezért fél irracionálisan, szűkölő magányban. A mindenekfelett álló legnagyobb férfipara pedig az, hogy mindez kitudódik. Tudatában lévén annak, hogy lehetetlen vállalkozás arról kérdezni férfiakat, hogy mitől félnek a legjobban, azt kérdeztük meg néhányuktól, mitől fél – szerintük – a többi férfi. Így már egész értékelhető válaszokat sikerült összegyűjtenünk. Íme a 8 legnagyobb mumus.

A gyerekek irányítják az életünket egy-két napon át

Pontosabban hát… ez mindig így van, nemde? Igen ám, de most konkrétan fordított nap is kezdődik november 19-én és 20-án: gyerekek veszik át a felnőtt szerepeket a reptéren, a rendőrségen, a könyvtárban, a vasútnál és az újságok szerkesztőségeiben is. Például a mi kiadónkban.

Napi horoszkóp november 18.: a Skorpiók komoly elhatározásra jutnak, a Halaknak bátorságra van szükségük

A csillagok a hét utolsó napjára is izgalmas üzeneteket tartogatnak számodra, ne hagyd ki tehát a horoszkópodat!

Miért nincsenek a klasszikus irodalomban független, erős nők?

Irodalmár vagyok, szerkesztő, költő. A napjaim jelentős részét szövegek és könyvek között töltöm, így a soknál egy picit többet olvasok. Napok óta foglalkoztat azonban egy kérdés, amire sehogy sem tudok megnyugtató választ találni. Olyan magyar és világirodalmi női karaktereket kerestem, akik egyedül élnek, nem folyton férfiakról beszélnek, és mindemellett köszönik szépen, igen jól vannak.

Napi horoszkóp november 17.: a Szüzek érdekes tapasztalatokat szerezhetnek, a Halak igazi csapatjátékosok

Hétvégén is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz ismét izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

Miért vinnéd haza a nejlont? 6 budapesti bolt, ahol kimérve és/vagy ökotudatosan szerezhetsz be bármit, ami az otthonodba kell

Manapság a csapból is a bolygónk ősellenségeinkről: a nejlonzacskókról, PET-palackokról és egyéb nem lebomló, a ránk és környezetünkre káros anyagokról olvashatunk. Azonban sajnos továbbra sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen rossz irányba halad a fogyasztói társadalom.

15 állítás, amitől felrobban az agyad (pedig egytől egyig igaz)

Elsőre nem fogod elhinni őket, de ha belegondolsz, mindegyikről ki fog derülni, hogy valójában igazak.

Napi horoszkóp november 16.: a Bikák váratlan helyzetbe kerülnek, a Rákoknak komoly ügyben kell állást foglalniuk

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Megjelent a decemberi Éva, nézz bele!

Nyáry Krisztián és lányai rendkívül figyelemre méltó interjút adtak nekünk, és ez még nem minden. A decemberi Éva már az újságárusoknál!

3 terület, amire a szülői minta különösen nagy hatással van

Amikor gyerekvállalásra kerül a sor, mindkét félnek vannak elképzelései arról, hogy milyen példát mutat majd a csemetének, milyen elveket szeretne átadni és miket kerül el nagy ívben. Merthogy az otthonról hozott impulzusok bizony meghatározó szerepet töltenek be az életünkben.

Fuss Bátran! - Pécsi közösségi futás egy jó ügyért

Több pécsi szervezet fogott össze annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a biztonságos futásra. November végén pedig közösségi eseményt szerveznek.

Tudjuk már kinek adnánk az Oscart! Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar animáció – nálunk mindent visz!

November 15-től vetítik a mozik Milorad Krstić szlovén származású filmrendező Ruben Brandt, a gyűjtő című filmjét. Ott voltunk a sajtóvetítésen és most elmesélem, miért nem érdemes kihagyni ezt a lenyűgöző alkotást!

Lassan, de biztosan, avagy igenis le tudsz fogyni 5-7 kilót 2 hónap alatt (és meg is tudod tartani) - 5 tipp

Ez a két hónap akkor is eltelik, ha nem programozod be tudatosan az életmódodat – úgyhogy akár bele is vághatsz! Megmutatjuk, hogyan szabadulhatsz meg attól a néhány makacs, lerázhatatlannak tűnő kilónyi súlyfeleslegtől.

Kövess minket

ÉVA MAGAZIN 10 LAPSZÁM

Csak 3475 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem