Tört tojás újhagymával és répás zsömle

Borítókép: Tört tojás újhagymával és répás zsömle
Ismét két remek ötlet, hogy mit készítsünk a hétvégi maradékból

Tört tojás újhagymával

Hozzávalók:
maradék kemény tojás
újhagyma
vaj vagy margarin

bors
mustár
tejföl
petrezselyem

1. A maradék kemény tojásokat és az újhagymát aprítsd fel, sózd, borsozd, nyomkodd össze a langyos vajjal és a mustárral, aztán villával dolgozd össze, amíg könnyű és egyenletes állagú lesz. A mixer ilyenkor nem ajánlott, mert túlságosan homogén krémet kavar.

2. A tejfölből csak annyit használj, hogy kenhető sűrűségű legyen a massza.

3. A felaprított petrezselymet alegvégén keverd hozzá, és őrizz meg néhány egész levelet, hogy a tálkában szépen elsimított tojás tetejét díszíthesd vele.

4. Hűtsd be, mielőtt kínálod. Napokig eláll. Kínálhatsz mellé répás zsömlét.


Répás zsömle

Elkészítési idő: 30 perc + másfél óra kelesztés

Hozzávalók:
70 deka sima liszt 25 deka teljes kiőrlésű liszt
5 deka élesztő
kábé 5 deci tej
1 kávéskanál cukor
10 deka vaj
3 kávéskanál só
2 kávéskanál köménymag
2 evőkanál szezámmag
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 szál sárgarépa

1. Fél pohárnyi langyos, cukros tejben morzsold el az élesztőt, hagyd alaposan felfutni.

2. Közben egy nagy tálban villával keverd össze a nem hideg vajat a sóval, a köménymaggal, a szezámmaggal, az egészen finomra vágott hagymával és a lereszelt sárgarépával. Dolgozd össze alaposan, aztán add hozzá a teljes őrlésű, majd a sima lisztet is, és öntsd bele az élesztőt. Gyúrd össze kézzel, és csak annyi plusz tejet adj hozzá, hogy a kitartó gyúrás végén rugalmas, de ne túl puha, sima tésztát kapj. Tedd félre meleg helyre, takard le konyharuhával, és hagyd egy órán át kelni.

3. Belisztezett deszkán még egyszer gyúrd át, szaggass ki belőle akkora darabokat, mint egy hamburger, formáld meg, lapítsd le egy kicsit, és helyezd el őket vajjal kikent tepsiben, nem túl közel egymáshoz. (Lehet, hogy egy tepsi nem is elég.) Ismét takard le, és hagyd még fél órát pihenni.

4.190–200 fokra előmelegített sütőben süsd addig, míg a közepén lévő zsömlébe szúrt tű is tisztán jön ki és aszíne szép aranysárga lesz.

Szöveg: Simándi Júlia, fotó: Batár Zsolt, food styling: Pekarcsik Lilla