Mit eszik a (húsvéti) nyúl?

Mit eszik a (húsvéti) nyúl?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

&

„Mivel etessem a nyulat” teszi fel a kérdést sok felkészületelen gazda húsvét táján.

Iglóvári Péter évek óta foglalkozik hobbi és profi kisállattartással. Célja, hogy a lehető legideálisbb körülményeket biztosítsuk a nyuszik, madarak, hörcsökög, görények és más kisállatok számára.


A nyulak rágcsálók. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan táplálkoznak, a vadon élő állatok legalábbis biztosan. Az otthon tartott kis barátainknak is állandóan rendelkezésre kell hogy álljon a táplálék. Ennek legnagyobb része széna (70%-a), kisebb része zöldségek, gyümölcsök (20-25%), és a legkisebb része magvak (5-10%). A nyusziknak mindíg legyen széna a ketrecben, ezt egész nap ropogtatják, ezzel koptatva fogukat, ami folyamatosan nő. Ha nem lenne mit rágni, a foguk annyira megnőhetne, hogy az akadályozza őket az evésben. Mint minden állat, a nyulak is szeretik ha rendszeresen kapnak táplálékot. Naponta legalább kétszer etessük őket, de ideális esetben akár háromszor-négyszer is adhatunk nekik enni. Széna mindíg kell hogy legyen, és friss víz. Ezen kívül egész évben adhatunk nekik sárgarépát, almát (ezek tavasszal már lehet hogy nem olyan értékesek mint ősszel), fehérrépát, zellert, káposztaféléket. Mindíg mossuk meg a zöldségeket, és hagyjuk megszáradni. A nyuszik ugyanis nem tudnak szellenteni, így ha vizes vagy puffasztó ételt adunk nekik, az sajnos végzetes is lehet, erre mindíg ügyeljünk!

Ha valami újdonságot adunk nekik, mindíg kis mennyiséggel kezdjük, ha nem eszi meg, ne eröltessük! Ha azt vesszük észre, hogy hígabb lett a széklete, a zöldek mennyiségét vegyük vissza!

Hetente egy két alkalommal adhatunk neki egy kis száraz kenyeret is, de ezt ne vigyük túlzásba, mert nagyon hízlal, viszont jól koptatja a fogakat. A gabonák is jó fogkoptatóak, ezekből vásárolhatunk előre kevert eleséget is, de takarmányboltban mi magunk is kevertethetünk nekik. Ezekben legyen árpa, búza, zab, esetleg egy kis lucerna-táp, egy kevés napraforgó mag. Ha erdőben járunk, hozhatunk nekik egy egy friss fahajtást is, vagy akár szárazabb gallyakat, amit nagy szeretettel rágcsálnak. Mindíg járjunk utána, nem mérgező-e az adott fafajta!

Mérgező növények, a teljesség igénye nélkül: Bab, dudafürt, borostyán, tiszafa, gyűszűvirág, rekettye, boglárka, lonc, őszi kikerics, aranyeső, ádáz, burgonya zöldje, tuja, gyöngyvirág, mák, estike, csucsor, vadgesztenye, fekete nadragulya, hóbogyó, magyal, tulipán (s általában a hagymások), cédrus, földibodza.

További érdekeségek Péter weboldalán olvashatók: www.ketreckiraly.hu

Tovább olvasok
Anyai nagymamánk génjeit hordozzuk legerősebben – állítják kutatók

Függetlenül attól, hogy egy gyerek szoros kapcsolatot ápol-e a nagyszüleivel, genetikai örökségünk tetemes részét nekik köszönhetjük. Főképp az egyiküknek...

Kövess minket

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem