Pedig nem is volt olyan rég! 10 mindennapi tárgy, amit a gyerekeink már nem is értenének

Borítókép: Pedig nem is volt olyan rég! 10 mindennapi tárgy, amit a gyerekeink már nem is értenének Forrás: pexels
Összeállításunkban az ezredforduló környékének mindennapi tárgyait, jelenségeit szedtük össze. Olyanokat, melyek az elmúlt tíz év során haltak ki...

1. Interurbán telefonhívás. Ismerős egyáltalán a kifejezés? A külföldre irányuló hívásokat nevezték egykoron így, még a kilencvenes évek elején is. Ma nem interurbánozunk, hanem skype-olunk, viberezünk és whatsappolunk real time-ban. Csak legyen wifi.

2. PDA, vagyis a zsebben hordható kézi számítógép. A kilencvenes évek nagy slágere. A vállalkozói lét materializálódott esszenciája. Akinek nem volt, nem számított nagymenőnek. Aki viszont birtokolta, egyértelműen jelezte a világnak, hogy tulajdonosa hatalmasat lépett a digitalizáció irányába, ráadásul a vállalkozása olyan jól megy, hogy digitális asszisztenst is megengedhet magának.

3. Analóg fényképezés. Az egykoron világszerte népszerű játék, a filmtekerés, előhívás és nagyítás hármas játszmája eldugott stúdiók falai közé szorult vissza. A fényképeinket már nem bőröndben, hanem felhőben tartjuk, a megörökített emlékek pedig nem sötétkamrákban, vegyszerek segítségével, hanem printerek festékcseppjeinek nyomán válnak kézzelfoghatóvá.

4. Telefonfülke. Rendszerint hosszú sorok álltak előtte és a többsége folyton a rongálók áldozatává vált. Az alkalmas pénzérmék beszerzése külön feladat volt, különösen, amíg kizárólag a kétforintos érméket fogadta el. Egy hosszabb vidéki híváshoz tízesével kellett szórni bele az érméket. A kártyás verziók a kétezres évek high-techjét jelentették. A telefonkártyákat pedig klubokban gyűjtötték a fanatikusok.

5. Apróhirdetés az újságokban. Valaki még használja?

6. Képeslap. Ma már csak elvétve akad a postások keze ügyébe egy-egy darab. Kár érte, mert olyan levelet kapni ma is jó (lenne), ami nem csekk, számla vagy éppen fizetési felszólítás.

7. Üzenetrögzítő. A kétezres évek elejéig minden tisztességesen felszerelt háztartás alaptartozéka. Kisvállalkozók esetében hőpapíros faxgéppel kombinálva. Mikrokazettás, illetve techérzékeny családoknál digitális verzióban ezen a kütyün vicceskedtünk családilag a távollétünkben telefonálóknak. Emlékszel még?!

8. Fizetős e-mail cím. Bizony, egykoron fizettünk még az e-mail címekért is. Hogy ma mindez korlátlanul elérhető és ingyenes? Nos, ennek egyetlen oka van, a gmail megjelenése.

9. Telefonkönyv. Jelentős súlyuk miatt komoly fizikai igénybevételt jelentett a friss darabok hazacígölése. A régiek begyűjtése pedig össznemzeti mozgalommá terebélyesedett minden évben, hiszen a gyerekektől a nagyszülőkig szinte mindenki érintett volt az iskolai papírgyűjtésekben.

10. Televízió. Mindenhatóságát ma még kevesen merik megkérdőjelezni, de a médiakutatók egybehangzóan állítják, a lineáris médiafogyasztásnak befellegzett. A jövőben csak azért fogunk fizetni, amit elfogyasztunk, megnézünk vagy meghallgatunk, a töltelék pedig megy a levesbe… A műsorrendet sem mások fogják meghatározni, hanem ez alkalmazkodik majd a mi igényeinkhez (például Netflix). Persze ami még nem készült el, nem lett leforgatva vagy éppen nem történt meg, a jövőben sem lesz látható előre, úgyhogy a kedvenc sorozatok újabb epizódjaira azért akkor is várni kell majd.