10+1 tipp, hogyan maradj talpon a gazdasági válságban, ami ezután jön

gazdaság,válság,világom,társadalom Forrás: Getty Images
A következő dolgokat érdemes megtenned azért, hogy a legkevésbé érintsen meg téged a koronavírus-járvány nyomán várhatóan kialakuló gazdasági válság.

Szakértőnk Csernok Miklós, a Kiszámoló blog szerzője. Korábbi cikkünkben azt latolgattuk, vajon mekkora lesz a gazdasági válság, és meddig fog tartani.

1. Ne számíts gyors talpra állásra.

Most még nem lehet megmondani, mikor lesz vége. Lehet, hogy üzleti szempontból az egész év „megy a levesbe”.

2. Ne pánikolj. Soha!

Lépj hátra egyet, és próbáld objektíven felmérni a lehetőségeidet. Félelemből nem lehet okos döntéseket hozni. Ha szükséges, kérj segítséget valakitől, akinek számíthatsz a véleményére.

3. Ne hátra nézz, hanem előre!

Ne azon sopánkodj, hogy mit nem tettél meg az elmúlt években. Fókuszálj a jelenre, és főzz abból, amid van.

4. Ne most válts munkát!

Kétszer is gondold meg, akarsz-e a leépítések időszakában próbaidős lenni egy cégnél. Sőt, inkább pedálozz egy kicsit jobban, hogy ne te legyél az első, aki a főnöknek eszébe jut, amikor el kell küldeni valakit.

5. ismerd a jogaidat!

Készülj fel az esetleges leépítésre ebből a szempontból is; ne hagyd, hogy rávegyenek, hogy te mondj fel, és ne menj bele a közös megegyezésbe sem, mert akkor nem jár végkielégítés. Jól fog jönni az a 2-6 havi bér, amit néhány év munkaviszony után kaphatsz, de ennek olvass utána.

6. Keress optimistán!

Ha viszont állást keresel, ne hagyd, hogy lehúzzon a sok rossz hír a munkaerőpiacról. Keress tovább, biztos, hogy van olyan cég, amely a jelenlegi helyzetben is embert keres. Folytasd a munkakeresést gőzerővel!

7. Takarékoskodj!

Az elkövetkező hónapok szóljanak a takarékoskodásról. Nem lesz nehéz dolgod, hiszen se az edzőterembe, se a fodrászhoz nem jutsz el, és álmaid utazása sem most aktuális.

Ne most akard lecserélni a telefonodat, az autódat (kivéve, ha tényleg muszáj), ne most akard felújítani a lakásodat. Ne vegyél semmit, ami nem létszükséglet!

Nézd át az előfizetéseidet, és ami nem életbe vágóan fontos, azt mondd le.

8. Kezdd el írni a költéseidet, hogy lásd, mire mennyi pénz megy el!

Ha nem tudod, mire folyik el a pénz, honnan tudnád, miből tudsz még lefaragni? Ha eluntad a kockás füzetet, számtalan mobilapp is a rendelkezésedre áll.

Rangsorold a költéseidet, hogy miről mennyire fájdalommentesen tudsz lemondani. Mondj búcsút (először) azoknak, amelyektől viszonylag könnyen meg tudsz válni.

9. Csinálj „stressz-tesztet”!

A stressz-teszt lényege, hogy elképzelsz lehetséges rossz forgatókönyveket, és megvizsgálod, hogyan tudnád túlélni azokat a helyzeteket. Mi lenne, ha az élettársad elveszítené a munkáját, és fél évig nem találna újat? És ha te? És ha mindketten egyszerre? Mi kellene tenned, hogy anyagilag túléld? Miről kellene lemondania a családnak? Mi lenne az a minimumszint, amin létezni tudnátok néhány hónapig?

Ez azért jó, mert előre felmérheted, nagyjából mit bír ki a családi költségvetés.

10. Legyen pénzed könnyen elérhető helyen!

Ha olyan előrelátó voltál, hogy már eleve vannak megtakarításaid, azokat rendezd úgy, hogy legyen könnyen mobilizálható vésztartalékod. Elképzelhető, hogy tovább kell a tartalékból élned, mint tervezted.

+1. Ha nincs komoly tartalékod és van hiteled, fontold meg, hogy élsz a hiteltörlesztési moratóriummal!

De azt ne felejtsd el, hogy kamatot attól még fizetsz, hogy hitelt nem törlesztesz. Egy 15 milliós lakáshitel 4%-os kamat mellett a következő 8 hónapban 450 ezer forintot fog kamatozni – csak nem neked, hanem a bankodnak. Persze a hiteltörlesztődnek csak kicsi része a tőketörlesztés, így akkor is fizetsz komoly kamatot, ha tovább törleszted. Csak tartsd észben, hogy ennyivel többel fogsz tartozni az év végén, mint most, ha nem fizeted a hiteledet.

21 zöld szokásom, amikkel az elmúlt időszakban egy csomó pénzt is spóroltam